Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

A társasházat megint nem adják át, ugye?

2018. március 03. - Kibeszélő

Hasít az építőipar. Ezt a vak is láthatja: társasházak, stadionok, új Miniszterelnökség a Várhegy tetején. Mindebből az átlagember inkább a társasházakat érzi meg saját bőrén. 2019 végével ugyanis bye bye 5 százalékos lakásáfa.

Mindehhez sok más finomság is társul. De kezdem az elején. Ha körülnézünk egy frekventáltabb területen, gondolok itt például egyes fővárosi kerületekre, ahol beindult a társasház-gyár, azt tapasztalhatjuk, az utóbbi időben gomba mód nőnek ki az új épületek. Olyan részek is akadnak, ahol igyekeznek megőrizni épített értékeinket, ezért csak kibelezik a házat, és totál felújítják kívül-belül. Egyes környékeken az ott lakóknak már talán tele is a töke, mert állandóak az útlezárások, a zaj, a por. 

Igyekezni is kell ezekkel az építkezésekkel. Főleg azoknak nem mindegy, mikor adják át az új társasházat, akik új lakásba fektetnek. Ha ugyanis időn túl fejeződnek be a munkálatok, elképzelhető, hogy a vevők a végösszegnél szívni fogják a fogukat. Ez épp az egyik oka, hogy a beruházók roham tempóban láttak neki az építkezéseknek. Csak hát az idő előrehaladtával a folyamat egyre csak lassult. Amíg egy terep előkészítésének nagy dérrel-dúrral neki tudtak látni, addig a belső terek burkolásánál már bajban vannak. Az idő meg csak egyre szorít.

epitoipar.jpg

A fennakadásoknak persze természetes okai vannak. Az egyik legfontosabb, hogy szakemberekből óriási hiány van. Aki még az országban maradt, előre le van kötve. Ráadásul, a vállalkozások egymás elől próbálják meg elszipkázni a még épkézláb burkolókat, villanyszerelőket, és így tovább. Másik oka, hogy szinte mindenki, aki él és mozog ebben az iparágban, egyszerre kezdett bele a munkákba. És mi az eredmény?

A hamarjában felhúzott falakat talán még leszigetelték, de hogy mi van belül, azt az egyszeri járókelő nem látja. A lakás vételárát több ütemben fizető vevő azonban egyre-másra kapja az e-maileket és tértivevényes postai leveket arról, hogy sajnálatos módon újból csúszik a társasház átadása. Az építtetőnek természetesen aggodalomra semmi oka (az más kérdés, egyébként nyilván aggódik, ha tisztességgel szeretné zárni az üzletet). Le van védve a szerződésbe foglalt mindenféle kitétellel. Mondhatjuk, hogy a vevő figyelmetlen, és miért nem olvasta át jobban a szerződést. Meg egyébként is, pénztártól (ez esetben szerződés aláírásától) való távozás után reklamációt nem fogadnak el. Na, de mégis mennyire életszerű, hogy a megnyerő beruházó csapat, és a lakásra ácsingózó vevő között nem jön létre a szerződés, mert a vevő beleköt a feltételekbe. Ha ennek a vevőnek nem tetszett, majd jön másik. Ennyire egyszerű.

Csúszás miatt kötbér pedig nem lesz felszámítva, hisz a legfontosabb kitétel épp az: amennyiben rajtuk (azaz beruházó) kívül álló okok miatt akad el a kivitelezés. Ez magyarán azt jelenti, ha nincs munkaerő, nincs nyersanyag, nincs kapacitás, akkor következmények nélkül simán felfüggeszthető az építkezés, és az átadás dátuma folyamatosan tologatható. (Tegyük hozzá, ami alatt másutt tíz felhőkarcolót is felhúznak.) Az iparág és a vevők ezért is reménykednek abban, hogy mégiscsak meghosszabbítják a kedvezményes áfa időszakát.

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr5413708312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolapu 2018.03.03. 15:11:16

Ez nettó marhaság. Az itt felsorolt okok, (munkaerő, alapanyag, stb.) mind a kivitelező felelősségi körébe esnek, sima kötbér. A vis maior, az teljesen más. (Sztrájk, természeti csapás, háború, stb.)

DFK 2018.03.03. 15:24:24

@kolapu: ez így van, de a szerződésbe belevehetik, hogy a kivitelező semmiért se felel.

kvadrillio 2018.03.03. 15:29:19

NOS,,,, EZ NEM ZSINAGÓGA !!! TEHÁT NEM KABHAT MILLIÁRDOKAT UGYEHHH !!!
BAZDMEGORBÁN A KURVA ANYÁDAT ! HOGY NÉZ KIMÁÁÁÁ EZ A MADZSAR TEMPLOM ????????????????!

Beázás fenyegeti a feldebrői műemlék templomot

MTI

2018. március 3., szombat 13:06
A feldebrői Szent Márton-templom 2018. február 27-én

A feldebrői Szent Márton-templom 2018. február 27-én

Fotó: Komka Péter / MTI
Az épület rendszeres beázása és folyamatosan romló állaga miatt egyre sürgetőbb feladat forrást találni a feldebrői Szent Márton-templom felújítására, melynek altemploma Magyarország legrégebbi freskótöredékeivel a 11. századi építészet egyik legkiemelkedőbb műemlékének számít.
Hozzászólok

Galó József, a templom plébánosa szerint a nemcsak hazánkban egyedülálló, hanem európai jelentőségű altemplom 1983-ban lezárult feltárása óta nem végeztek állagmegóvást, felújítást az épületen. Az elmúlt három és fél évtized alatt a falazat mállásnak indult, a csatornák hiánya, rossz állapota miatt pedig rendszeres a beázás.

jjoey 2018.03.03. 16:01:41

Ez van ha eron felul, penz nelkul de csokkal, 3. Geyereket hozomra igerok epitkeznek. Akinek nincs penze ne epitsen, bereljen. Akinek van majd epit piaci alapon, berlakast. Ez az egeszseges gazdasag.

Visceroid 2018.03.03. 16:08:42

Na, ebben a hozzászólásban minden benne van, ami ellen jelenleg lázadunk. Ez az, amit Soros akar ránk erőszakolni! Igen is merjünk nagyok lenni! Igen is be kell vállalni azt a 3 gyereket, meg a széthulló lakást a csókra!! Orbán megmondta, hogy csak így leszünk erős nemzet. Egyébként is, tanulja meg a következő generáció, hogy az élet szar, a pénz a gonosz megtestesítője! Legyenek szegények, legyen szar életük, lássák az ellenséget, és szavazzanak Orbánra! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

metal · http://electric.blog.hu 2018.03.03. 17:00:33

"kitétel épp az: amennyiben rajtuk (azaz beruházó) kívül álló okok miatt akad el a kivitelezés. Ez magyarán azt jelenti, ha nincs munkaerő, nincs nyersanyag, nincs kapacitás, akkor következmények nélkül simán felfüggeszthető az építkezés, és az átadás dátuma folyamatosan tologatható."

Nem, ez rohadtúl nem azt jelenti. Ha nem sikerül munkaerőt, alapanyagot találni, akkor az bizony a beruházó felelőssége. Aki meg aláír egy olyan szerződést, hogy a beruházó semmiért nem felelős, de a vevő előre fizessen, az meg is érdemli! Eleve alap, hogy csak elkészült, befejezett folyamatokat fizetünk ki.

Duplaxiii 2018.03.03. 19:29:33

Marhaság.
Jómagam évekkel ezelőtt tudtam normális szerződést kötni és egyedül a 24 tulaj közül kaptam meg a 6 havi kötbért a csúszásért.
Nem számít az sem, hogy a vevő hogyan fizet, a kölcsönből építkezők is ütemezve fizetnek és a kp.ben fizetők is, az építtetőt ez nem érdekli.
Érdekes lenne, ha bevállalnék egy sokmilliós üzletet, aztán közöélném a megrendelővel, hogy nincs is emberem így mondjuk az átadott pénz az enyém, a többit meg majd...
Jó szerződést kell kötni! Ma eladni akarnak, mindenhol még most is vannak üres lakások az új társasházakban.

Duplaxiii 2018.03.03. 19:31:18

@jjoey:
Igen komám, mert lehet...
Ma a másik lehetőség a feketealbérlet.
És aki azt választja, az soha nem fog sajáthoz jutni, nem lesz családja, mert albérletbe nem szülhető gyerek.
Vagy te tudsz bérlakásprogramról?
Mert nálunk 6 lakás áll üresen, de nem adják oda senkinek.
süti beállítások módosítása