Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

Vajon lebontják-e Orbánék az önkormányzatokat?

2018. május 22. - Kibeszélő

Lesznek-e önkormányzatok? - ez itt a kérdés. A válasz pedig nem egyértelmű!

Ha nem tudnánk, ebben az országban szinte bármi megtörténhet, akkor ez a poszt annyiból állna: igen, lesznek önkormányzatok. Én lennék a legboldogabb, ha ezzel be is fejezhetném ezt az eszmefuttatást. De miután a valóság néha cifrább, mint a képzeletem, kénytelen vagyok néhány mozaikot egymáshoz illeszteni. Nézzük meg tehát, miféle töredékek állnak rendelkezésünkre a nagy kirakós játékban. 

Először is emlékezzünk vissza, év elején felröppentek olyan hírek, hogy a kormány, amennyiben ismét mindent visz (márpedig mindent vitt), 2019 őszére átszabná az önkormányzati választási szabályokat. Azokon a településeken, ahol a lakosság nem éri el a 2000 főt, nem lennének önkormányzati választások. Egyes borúlátóbb feltételezések szerint ez a határ az 5000 fő lenne. Ami szintén kérdéses, hogy mi lenne az önkormányzatok helyett. Valószínűleg egyetlen elöljárót lehetne ezeken a településeken megválasztani. Vagyis ha konyhanyelvre fordítjuk le, a kormány helytartókat jelöl, akikre lehet majd voksolni. Ezek a helytartók pedig például egy járási közgyűlésen (vagy hasonló fórumon) képviselhetné saját települését. De magának a településnek ezentúl nem lenne önálló önkormányzata, önálló kasszával. Minden változás, fejlesztés, településüzemeltetés a járási közgyűlés és a kormány terveitől és jóindulatától függene. Ehhez vegyük még hozzá, hogy a több mint 300 magyarországi város közül jó néhánynak nem éri el a lélekszáma az ötezret (és ezek között még járásszékhely is van, mint Fonyód vagy Devecser). Vajon mi lesz ezekkel a településekkel?

budapest_keruletek.png

A következő rendkívül érdekes információ Rogán szájából hangzott el egy hete. Nevezetesen, hogy a 2016-ban tervezettnél „lényegesen erősebb és szélesebb körű alaptörvény-módosítás" várható még nyár előtt. Miután a Fidesz ismét kétharmaddal terpeszkedik a parlamentben, az alaptörvény bármilyen nemű és nagyságú módosítása nem ütközik majd ellenállásba. Ebbe a módosításba pedig az fér bele, amit a kedves kormány arca elbír (és szerintem bármit elbír). Például az önkormányzati választásokról és az önkormányzatiságról is lesz benne néhány új sor, amelyet leöntenek betonnal, hogy az örökkévalóságig szívathassák a jámbor magyar népet. Az önkormányzatiság felszámolásával (ahogy végül is az oktatásban már megtörtént a központosítás) még inkább ellehetetlenítik mind az önrendelkezést (jogról inkább ne is beszéljünk, az lassan megszűnik minden értelemben), mind az esetleges ellenzéki ellenállást. És az csak hab a tortán, hogy az alaptörvény módosítása esetleg arra is kiterjed, ki lehet 2030-ig a miniszterelnök, vagy ha az a pozíció is megszűnésre kerül, a haza kormányzója. Vitéz Felcsuthy Orbán Viktor ellentengernagy?

És jöjjön a harmadik és egyben nem meglepő fejlemény. Alig alakult meg az új kormány, az illetékesek máris elböffentették magukat egy új államtitkárság felállításáról. A vadonatúj szervezeti egység neve: FŐVÁROSI ÁLLAMTITKÁRSÁG. Lassan már fel se horkantok: tesssééék??? Hisz tuti tippem van rá, hogy ennek az államtitkárságnak köze lesz a budapesti önkormányzatisághoz. Ami viszont azt jelenti, nem csupán a pár ezer fős településektől veszik el az önrendelkezést, de az Orbán-rendszer legnagyobb ellenálló gócpontjától is, a fővárostól. Feltételezem, Tarlós papa azért szimbolikusan elrendezgetheti budapesti terepasztalát, de hogy mi lesz, azt mégiscsak Orbán fogja megmondani az államtitkárságon keresztül. Beleértve azt is, hogy a főváros, illetve maguk a kerületek mennyi pénzt kapnak. Feltéve, ha megmaradnak a kerületi önkormányzatok. Megérzésem szerint azonban felszámolják majd őket, és összegyurmáznak például egy belvárosi (V., VI., VII., VIII., IX., XIII., XIV.) egy budai (I., II., III., XI., XII., XXII.) és egy külső pesti (IV., X., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXIII.) szuperkerületet. 2019 őszéig elegendő idő van rá, hogy ezt is meglépjék. És akkor hiába is gyúr arra az ellenzék, majd az önkormányzati választásokon megmutatja erejét. Nem lesz hol megmérkőzni a Fidesszel. Így tehát az én újabb fantazmagóriámban ez lehet az utolsó szög az ellenállás koporsóján.

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr2113992292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.05.23. 12:31:42

Igen, bármi elképzelhető.

Az is igaz, hogy Magyarországon társadalmilag sose volt ÖNkormányzat: soha nem volt olyan, hogy a helyi vezetőség az ÉN érdekeimet képviselte volna minden fórumon, akár egy nemhelyi cég ellenében, akár a kormányzat esetében.

Ehhez jön még, hogy a fidesz-éra alatt a gazdasági önkormányzatiság is a nulla felé közelít, a helyi vezetőség mindenestől a központi kormányzattól függ.

Ehhez hozzávehetjük még a politikai függetlenséget is: gondolom sok független polgármester/vezetőség van, de a többség mindenhol egyre jobban (a gazdasági függőség következményeként) hirdeti, hogy ő bizony a jelenlegi központi kormányzat híve, magyarul fideszes.

Úgyhogy tényleg visszatértünk a Kádár-rendszerbe: mindenféle vezető pozícióban "pártunk és államunk" megbízottai ülnek...

konrada 2018.05.23. 12:43:28

...hát valóban: Magyarországon túlságosan elaprozódott az önkormányzatiság, így sokkal kevésbé hatékonyan, sokkal többen vanak a közigazgatás ezen ágában, mint az akár Európában, akár a világtrendben szokás.
...s hát nincs nagyon olyan főváros se, ahol 23 kiskirályság - sokszor a városi önkormányzattal szemben is - dolgozik.

...csak ezzel az a probléma, hogy ezt mindig csak az aktuális kormányzat tudná racionalizálni, s azzal mindig baj van...

Kivlov 2018.05.23. 12:45:39

Le kéne, csak sajnos annak a kormánynak bukta is van.
Pedig pár100 fős falvakban irreális önkormányzatot fenntartani, közpénzből.

Gregbíró 2018.05.23. 12:46:12

Konstruktívan is hozzá lehetne állni a témához. Hazánkban túl sok a közalkalmazott. Az optimális 10-90 állami-versenyszféra foglalkoztatási arány felé kell mozdulni. Persze a Patás mindent szétb.sz vísítani kell rögtön.
Szerintem egy kistelepülést nyugodtan képviselhetne egy ember, nembeszélve a felelősségre vonhatóságról így nem lehet szétkenni a felelősséget. Az elektronikus ügyintézést kell fejleszteni.

kvadrillio 2018.05.23. 13:01:56

ORBÁN AKARJA SZÉTSZAKÍTANI A JOBBIKOT TOROCKAIN KERESZTÜL ????? BLOG-BA MENT VOLNA...neméééértem ! EZ..., EGY ÚJFAJTA TÁRSADALMI TÁRSASJÁTÉK ??? EDDIGI VÁLASZTÁSOK UTÁN ILYET, A MAGYAR NÉP MÉG NEM PIPÁLT ! SZTEM A JOBBIK POLITIKUSAI MEGHIBBANTAK ! :o)))))

Kivlov 2018.05.23. 13:10:19

@kvadrillio:
azok már rég, amikor megqrvultak és a zs-khez kezdtek el dörgölődzni...

hillman. 2018.05.23. 13:18:14

@Gregbíró: Nem arrol van szo, hogy csökkentenék a közalkalmazottak számát; hanem, hogy megszüntetik az önkormányzati rendszert.
Lesz ujra tanács. Cimer helyett pártlogoval. A tanácselnök majd tanácsolja, hogy kinek mit szabad.
A tanácselnököt nertársnak illik szolitani.

nemecsekerno_007 2018.05.23. 13:29:53

Ha jól tudom Svájcban úgy csinálják, hogy vonnak egy számtani közepet a kantonok bevételeiből és fölötte lévő pénzt odaadják azoknak a kantonoknak amelyek a középérték alatt vannak. Mert pénz nélkül az önkormányzatiság fabatkát se ér.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.05.23. 13:44:11

@Terézágyú: "Az is igaz, hogy Magyarországon társadalmilag sose volt ÖNkormányzat: soha nem volt olyan, hogy a helyi vezetőség az ÉN érdekeimet képviselte volna minden fórumon, akár egy nemhelyi cég ellenében, akár a kormányzat esetében."

Ezzel rögtön az elején ki is mondtál egy nagy igazságot. Mert ahogy lassan – jóval a rendszerváltás után – a gyakorlatban is megszűnt a tanács-rendszer, helyette kiskirályok és helyi uraságok léptek a helyükbe. Akik már nemcsak a lakosság, hanem már a kormány igényeit is saját kedvük szerint teljesítgetik. Hiszen hiába hoz az parlament egy törvényt, hiába talál ki a kormány valami országos, hosszú távú tervet, az önkormányzatok azt ma szinte büntetlenül szabotálhatják. Nem mérlegelik, hanem szabotálják, pártállástól függően.

Én hasznosabbnak tartom a központi vezetést a kaotikus szabadságnál. De azért óvatosan azzal a központosítással. Tudom, hogy egy kormány joggal várhatja el, hogy az utasításokat végrehajtó kishivatalnokok ne szúrják hátba, de ezt nehéz jól megoldani. Túl sok a rossz tapasztalat mindkét rendszerről.

A közigazgatásban dolgozók létszámának ésszerűsítéséről pedig újra és újra szó esik, aztán a titkárnők sztrájkolnak egy nagyot, végül még felvesznek pár dologtalant a hivatalokba, és annyi.

Eugene Victor Tooms 2018.05.23. 14:04:17

Akkor is be fogok menni a tanácsba és rávágok az asztalra, ha nekem nem tetszik valami!

Eugene Victor Tooms 2018.05.23. 14:11:28

Tudja valaki, mi van akkor, ha 39 év munka(v)iszony után növé operáltatom magam, 1 év múlva, amikor meglesz a 40 évem, elmehetek nyugdíjba, vagy a férfiként ledolgozott évek nem számítanak?

Terézágyú 2018.05.23. 14:16:51

Helyesbítek, mert van aki félreértette:

Magyarországon társadalmilag sose volt ÖNkormányzat: soha nem volt olyan, hogy a helyi vezetőség az ÉN érdekeimet képviselte volna minden fórumon, akár egy nemhelyi cég ellenében, akár a kormányzat ELLENÉBEN.

chrisred 2018.05.23. 14:33:19

@konrada: Egyáltalán nem igaz, hogy többen lennének az önkormányzati igazgatásban, mint máshol. Főleg azt tekintve, hogy egyes országokban tartományi szintű közigazgatás is van.

chrisred 2018.05.23. 14:40:38

@Gregbíró: Mitől lenne optimális ez a 90-10 arány? Ez teljesen a társadalmi-gazdasági állapotokon múlik. Ahol a lakosság széles rétegei tudják megfizetni a magániskolákat és a magán-egészségügyi szolgáltatásokat, és kialakítható versenypiaci helyzet a közszolgáltatások (közművek, tömegközlekedés) terén, talán benyomulhat a magántőke ezekbe az ágazatokba annira, hogy kialakulhasson ez az arány. Magyarországon nem ez a helyzet. A közellátás piacosítása azt jelentené, hogy a lakosság nagy része meg lenne fosztva ezektől.

maxval birca szürke balkáni proletár · http://bircahang.org 2018.05.23. 14:55:06

15 éve még a ballibek mondták, központosítani kell, nagyobb lakosságú önkormányzatokat létrehozva. De persze akkor ez még európai érték és demokrácia volt, míg ma rettegés és diktatúra.

chrisred 2018.05.23. 15:10:48

@maxval birca szürke balkáni proletár: Viszont akkor még polgári alapelvnek számított az önkormányzatiság és a szubszidiaritás. Azóta meg elavult politikai termék lett.

Eugene Victor Tooms 2018.05.23. 15:16:48

@maxval birca szürke balkáni proletár: évtizedek alatt felküzdöttem magam aktatoloogatónak egy önkormányzati cégnél, már majdnem nettó 90 a fizum. Lerombolnád egy élet munkáját egy ostoba elhamarkodott döntéssel!? Tipikus fehér gondolkodás.

Lehetnék én is 2018.05.23. 15:30:12

Azért az aranyos, amikor a Nagy Budapestféltők a cikk elejére pöttyintenek két kisebb kitérőt az elképzelt vidéki világról, majd jönnek a nagy aduval, Rogán bekebelezi Budapestet.
A vidéki kitérőt azoktól elég nehéz elfogadni, akik szerint buta bugrisok laknak a fővároson túl. Budapest meg megérdemel Orbánéktól is egy kicsit több figyelmet.

Kivlov 2018.05.23. 15:44:08

@Eugene Victor Tooms:
lakjál jól, utána alszol 30 évet. Mire felébredsz, itt Kánaán lesz.

Kivlov 2018.05.23. 16:01:34

@Eugene Victor Tooms:
az eddigiekhez képest mindenképp :)

sas70 2018.05.23. 16:06:39

Az önkormányzatoktól elvették a pénzt, aztán mikor lázadtak, hogy nincs pénzük, elvették a feladatokat is, amit lehetett. Most meg vagy kussolnak és akkor kapnak pályázati pénzt, amiből csinálhatnak valamit, vagy lófasz a seggükbe. A kiüresített testületek majd szépen kimúlnak, 'osztjónapot. Aztán majd mindenki megváltásnak fogja fel, ha lesz egy központi hivatal, aki majd megmondja mikor lehet füvet nyírni, vagy szúnyogot irtani. Jó lesz ez!

sas70 2018.05.23. 16:09:27

@Terézágyú: Dehogynem! Nézd meg Tarlós elvtársat, mindent megtesz Budapestért. Jók az utak, lehet parkolni, szépek a parkok, tele fával, nincs dugó, szuper a metro... soroljam még?

sas70 2018.05.23. 16:13:33

@Eugene Victor Tooms: Kásler doktor a tízparancsolattal majd ad neked olyan operációt, meg negyven évet, hogy örülhetsz ha a tököd el nem hagyod!
süti beállítások módosítása