Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

A sárga csekk a magyar gazdaság szégyenfoltja

2018. március 05. - Kibeszélő

Miért kiirthatatlan a sárga csekk a magyar közéletből? Miért kígyóznak sorok a postán a pénzbefizetés ablaknál? A készpénzes fizetéshez való ragaszkodás a magyar gazdaság egyik, ha nem a legfőbb betegségére mutat rá.

Én csak akkor megyek a postára, ha igénybe kívánom venni az alapvető szolgáltatását. Nem, még csak véletlenül sem sorsjegyet szeretnék kaparni; csokira, kifestőre és DVD-re sem fáj a fogam, de még csak biztosítást sem szeretnék kötni. Csupán egy nyomorúságos levelet szeretnék feladni. Az már eleve piszkálja a csőrömet, hogy egy és ugyanazon gombot kell megnyomnom a levélfeladáshoz és a csekkbefizetéshez. Aztán csak várok. És várok. A sorstársaim szinte kivétel nélkül a sárga papírost gyűrögetik a kezükben, levélfeladási szándékkal nagyon kevesen ácsorognak. Hogyne, hiszen azt már rég kiváltotta az e-mail. No jó, de akkor a sárga csekkhez miért ragaszkodunk? Azt miért nem váltja ki a banki átutalás, urambocsá a csoportos beszedési megbízás?

A válasz két szó: szürke gazdaság. Ma Magyarországon még mindig teljesen normális az, hogy az emberek csak a fizetésük egy részét, ráadásul többnyire a kisebbik részét kapják hivatalosan, bankszámlára, adózás után. Egy része, és sokszor a nagyobbik része, teljesen ellenőrizetlenül vándorol a zsebükbe. Mivel ez az összeg nem hivatalos, a mértéke időnként változik. Például, ha rosszul megy a cégnek, vagy legalábbis a tulaj azt állítja, hogy most rosszul megy. A kétmilliós konyhapadlóra volt keret, Icuka járandóságára már nincs. Ebben az esetben átmenetileg még csökkenhet is a fizu készpénzes része. Na, és ilyenkor van az, hogy kölcsön kell kérni fűtől-fától, ne adj Isten uzsorástól a közüzemi számlák kiegyenlítése céljából. Vagy csak simán kenyérre.

Ezen feltételek mellett nem csoda, hogy a magyarok nem bízzák a véletlenre a dolgot, vagyis nem adnak csoportos beszedési megbízást a bankjuknak. Hiszen egyáltalán nem valószínű, hogy lesz elegendő fedezet a számlájukon minden hónapban. Sőt, szinte biztos, hogy nem lesz. Ezek után egész nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sárga csekk a magyar létbizonytalanság tökéletes megtestesítője.

És a bizalmatlanságé. Vannak, akiknek volna elég pénz a számlájukon, de olyannyira nem bíznak a bankban és/vagy a közüzemi szolgáltatókban, hogy nem hajlandóak csoportos beszedési megbízást adni. Mert a múltkor is több pénzt vettek le, és hónapokig leveleztem velük, mire visszaadták. Szomorú, nagyon szomorú.

csekk.jpg

No, nem állítom, hogy Magyarországon nincs fejlődés. 2015 elején csekkbefizető automatákat állított üzembe a Magyar Posta. A dolog megmosolyogtató aprósága, hogy eleinte csak bankkártyás fizetés volt lehetséges, csupán később állítottak üzembe olyan gépeket, amelyek már készpénzt is elfogadtak. Ha valakinek van elég pénze a számláján, miért is tökölne csekkbefizetéssel? Ja, nem tököl. A csekkek elenyésző részét fizetik be automatán keresztül. A magyar ember egyszerűen imád a postai ügyintéző színe elé járulni a sárga csekkel.

Egy pillanatra álljunk meg, és gondolkozzunk el, hogy megy ez a hanyatló Nyugaton. Németországban például teljesen alapvető, hogy amikor beíratják a gyereket egy tanfolyamra/különórára/akármire, a fizetés banki úton, csoportos beszedés formájában történik. Készpénzes fiztésre egyszerűen nincsen lehetőség. És akkor még a fél- vagy egyéves hűségidőről nem is beszéltünk. (Ebből adódik, hogy azokat az alkalmakat is ki kell fizetni, amelyeken a gyerek valami miatt nem vett részt. Ez a szolgáltatót védi, hiszen neki akkor is ugyanakkora a fix költsége, ha két gyerek van jelen, meg akkor is, ha tizenkettő.) Vagyis ott az a normális, hogy a szülőnek minden hónapban van annyi pénz a számláján, amiből ki tudja egyenlíteni a tandíjat. A közüzemi díjaknál dettó. Ugyanis a teljes fizetését legális úton, adózás után kapja, ráadásul időben. Nem kézbe és nem okosba.

Szeretném, ha a magyar embereknek is teljesen hétköznapi érzés lenne az, hogy havonta azonos időben, azonos összegű fizetés érkezik a számlájára, ami tisztességes megélhetést biztosít számára.

Szeretném, ha egy párt végre azt tűzné a zászlajára, hogy megszünteti a sárga csekket és vele együtt a létbizonytalanságot Magyarországon!

 

Kép forrása: hirekonline.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr9413715844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2018.03.05. 18:19:46

Aki a mai digitális világban még sárga csekket használ, az megérdemli a sorsát.

jaegtoer 2018.03.05. 18:30:21

Azt írtad, egyes szám, első személyben, hogy:
"Csupán egy nyomorúságos levelet szeretnék feladni."

Aki ma egy nyomorúságos levelet akar feladni a postán, az van olyan nyomorúságos, mint sárga csekket feladni a postán.
Ennyike.

FayRodisz 2018.03.05. 18:53:25

Aranyom. Amíg a közműcégek vezető pozícióiban retkes tolvaj fideSSféreg pátfunkcik, az alattuk lévő pozícióban az ő tudatlan, semmire sem alkalmas rokonaik és haverjaik ülnek, addig sajnos sok családnak létkérdés az, hogy a szolgáltató ne tudja leemelni a jól dugó, de a számokat és a számítógépet nem ismerő Gizike által 1-2 nullával többre megírt beszedési megbízást. Ezért van szükség a sárga csekkre. A beállított limit kezdetű mesével hanyagolj, az pont olyan mese mint a "becsületes orbán család".

Pilotax 2018.03.05. 18:59:23

Többek között azért nem lehet megszüntetni, mert a Borsodi, Szabolcsi, Zalai, Somogyi, Baranyai kis falvakban még postahivatal sincs nemhogy bank lenne. Itt mozgó postai autók járnak és csak ott lehet befizetni. Ezekben a falvakban nagyon szegény, nagyon idős alacsony iskolázottságú emberek élnek akiknek sem idejük sem pénzük arra, hogy bemenjenek a közeli nagyobb településre ügyeket intézni. Internetet sem megfizetni sem használni nem tudnak, ha lenne egyáltalán rá lehetőség, mert ezeknek a falvaknak a többségében vagy nincs vagy nagyon drága vagy használhatatlanul lassú az internet..

graphite 2018.03.05. 19:07:36

Miért kellene a közműdíjakat a csaló bankárokon keresztül befizetni? Hogy leakasszák a tranzakciós díjat, meg a csoportos beszedés díját, meg a kártya díját. Meg ha véletlenül eltűnik a pénz a kártyáról, akkor széttárják a kezüket: senki sem tartott pisztolyt a fejedhez, hogy nálunk bankolj.

ételizésítő 2018.03.05. 19:13:03

És ki nem szarja le a nyomorodat?

Hadd döntse már el mindenki, hogy hogy szeretne fizetni.

ételizésítő 2018.03.05. 19:14:33

@Pilotax:
Ahogy látom, ahol te felnőttél, ott meg iskola nem volt, és nem tanítottak meg helyesen írni.

Billy Hill 2018.03.05. 19:28:20

A csoportos beszedési megbízás egy kádári maradvány szvsz. Másnak adjak jogot ahhoz, hogy a számlámon matasson? Az még okés, hogy ha akarom, netbankon keresztül átutalok számla ellenértékeket - de hogy másra bízzak ilyesmit, hát, nem egészen felvilágosult... U.i. Sárga csekkel (de ha fehér, azzal is :-) istenien lehet késedelembe esni egy kicsit. Igen, van akinek ez néha szükséges lehet. Így azzal egyetértek, hogy de jó lenne, ha mindenkinek lenne elég pénze! Illetve bocs, egy újabb szoci látomás...

Csipyke 2018.03.05. 19:36:29

Csekk itt Svajcban is van, mi a gond vele? Ja, itt rozsaszin.

fifibá55 2018.03.05. 19:44:36

Tökéletes helyzetkép.
"A kétmilliós konyhapadlóra volt keret, Icuka járandóságára már nincs" - azért ebben Icuka éppúgy sáros: nem tiltakozik, nem fog össze a másik/többi Icukával, hanem elfogadja az elfogadhatatlant. Igen, szakszervezet és érdekvédelem, különösen most, amikor nem biztos, hogy csak úgy leakasztanak egy másik Icukát, mert nincs. Persze ehhez a kormányzati segítség is nélkülözhetetlen lenne, aminek nyoma sincs; ez kb. ugyanolyan bűn, mint a kommentekben említett régiókban élőket tudatlanságban tartani, bármilyen kitörési lehetőség nélkül.

fifibá55 2018.03.05. 19:47:32

@Billy Hill: Nem egészen kádári maradvány. Ausztriában is remekül működik.

Billy Hill 2018.03.05. 19:50:50

@fifibá55: Akkor közép-kelet-európai maradvány, ha így jobb. :-)

Electrolo 2018.03.05. 19:58:21

Aki komoly cégnél (multi) dolgozik az nyilván átutalással fizet.
Akik meg kis cégnél, az nem. De melyik magyar kis cég komoly ? Nézzük már meg mit állítanak elö a kis magyar cégek... Vagy beszállítók itthoni multinak vagy nyugati cégeknek. Ezektöl függenek. Olyan magyar cég amelynek önálló termékei, termékskálája, piaca lenne nem nagyon van. Ezek csak Ny.Európában leledzenek.
Ezért a kisebb cégek árbevételeik is bizonytalanok...Akkor meg mit várunk el az ilyen cégek dolgozóitól. Nem értem, hol itt a probléma ? Sárgával fizetnek és kész. Nyugaton is van ilyen. Csak az ottani bankok nem úgy mint a most is változatlanul tetü magyarok nem sarcolják az átutalást (Matolcsy adója) hanem átalányt fizetnek a bankszámla-vezetésért.

Muad\\\'Dib 2018.03.05. 19:59:09

@Billy Hill:
Jobb, csak ez is marhaság...

efi 2018.03.05. 19:59:21

@graphite: Ja, kb 6 Ft-omba/tétel kerül csoportossal. És megspórolok 10-30 percet (távolságtól is sortól függően). Ha megállítanálak az utcán, hogy ugyanmá vállald el nekem 18 Ft-os órabérért, hogy szaladgálsz az én csekkeimmel a postára, gondolom vállalnád? Ja, hogy nem.
Felőlem egyébként csak sárgacsekkezen a sok mazochista, de:
1. fizesse ki a kb 100 Ft-os többletköltségét, mert nekem nem sok kedvem van helyette az 50-et,
2. álljanak külön sorba, szopassák egymást, ne a többieket,
3. 1 napi késedelem a befizetéssel +1000 Ft/nap, nekem ne legozzón a csekkekkel, ha egyszer ő vállalta, hogy futkos a postára.

Electrolo 2018.03.05. 20:00:48

@Billy Hill: Nem kádári maradvány, Ausztriában ugyanígy müködik. Csak vagdalkozol és osztod a nem létezö észt.

Billy Hill 2018.03.05. 20:07:21

@Muad\\\'Dib: Akkor legyen netbankolás előtt, 1980-as évek maradvány. Hümm? :-)

Billy Hill 2018.03.05. 20:07:56

@Elektro_ló: Ausztria tényleg egy paradicsom lehet! Már annyit hallottam róla. ;-)

fifibá55 2018.03.05. 20:08:07

@Billy Hill: Jobb :)
De nagyon kényelmes, így fizetem az Amazont, Paypalt, stb., nem kell kártyával szórakozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.05. 20:08:16

@Billy Hill: Sőt! Amerikában is remekül működik!

teéjesenmindegy 2018.03.05. 20:09:03

Na, te géniusz, a rendszer nagy átlátója, te!
Az megvan, hogy minden egyes szaros utalásod mennyibe kerül? Az megvan, hogy a nyomorult fizetésed sem ingyé terem a bankszámládon? Annyi eszed van, hogy átnézd, hogy havonta mennyi pénzzel gazdagítod a bankodat, mind a bejövő utalásoknál, mind a kimenőknél?

Muad\\\'Dib 2018.03.05. 20:10:20

@efi:
1) Jó'megmondad...
2) A postánál panaszkodj...
3) Az bas* bebass*a, hogy majd te eldöntöd, hogy x ennyi késedelmi pótlékot fizessen y meg annyit, mer' balkán'csávóóónak épp így tetszik....

freelander1 2018.03.05. 20:13:46

@jaegtoer: Egybites gondolkodás. Elvétve ugyan, de van olyan, hogy fizikai levelet fizikai úton kell feladni. Hogy mást ne mondjak, az államigazgatás felé történő nem személyes kapcsolattartásnak még ma is igen kis részét képezi az ügyfélkapu és email. Így tehát pl. én - akit szinte csak fegyverrel lehet a postára kényszeríteni a sok várakozó gyökér közé - is kénytelen vagyok néha betérni a postára.

mad823 2018.03.05. 20:22:30

A posta szerint ott náluk kb. 15% fizet be csekket kártyával. Na ez az, amire tényleg nehéz magyarázatot találni. Amúgy pedig jelentkezzen, akinek mostanában eltűnt volna a pénze a bankszámlájáról a pénz a bank hibája miatt, vagy a csoportossal többet vontak volna le. Naugye.

Bisi 2018.03.05. 20:29:39

És az idősek akik ezt szokták meg és ráérnek? Hihetetlen sok tévedés van az írásban és az is biztos, hogy sokat fehéredett a gazdaság ballibék óta amikor a fizetésed felét elvitte az SZJA.

freelander1 2018.03.05. 20:30:32

@graphite: Olllan szép kis közhelyhalmot dobtál ide a bankokról, hogy csak úgy porzik. És amúgy mind csuklóból cáfolható. (1. a bank alapból nem csal, hanem szolgáltat. A zsebbe fizető munkáltatód vszínűleg jobban átver, mint a bank. 2. csoportos beszedés, díjnet, stb. olcsóbb, mint a sárga csekk, sőt legtöbbször ingyen van és 2 percedbe kerül - otthonról. 3. vannak ingyenes számlacsomagok, virtuális kártyák. 4. a pénz nem tűnik csak úgy el a SZÁMLÁDRÓL - mer' a kártyán nincs egy szem se - szóval legfeljebb akkor tűnik el, ha balfék vagy. Ha viszont nem rajtad múlt, akkor a bank jóváírja, ha meghekkelték.)
Tipikus hasitasis hozzáállás. Svédbe ne költözz épp ezért, mert rossz lesz neked. De lehet, hogy rövidesen máshol is. A kp 15-20 éven belül ki lesz vezetve a rendszerből, mint anno az arany - kivéve persze a 3. világ egy részében, meg orbanisztánban, ha még lesz akkor. Pont azért, mert a feketegazdaság, és korrupció melegágya.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.05. 20:31:44

@jaegtoer: Sajnos van olyan állami intézmény, amelyik postán vár iratokat.

@FayRodisz: Pedig a csoportos beszedésnél működik a limit.

@Billy Hill: Akkora kádári maradvány, hogy nyugatról vettük át és manapság Németországban sokan így fizetnek a közműszolgáltatókon kívül a netes vásárlásokért vagy akár egy bútorboltban is.

@Elektro_ló: A kisebb magyar cégeknél jellemzően kisebbek a bevételek, kisebbek a bérek, több az elcsalt jövedelemadó. Az évtizedek óta szavakban a KKV-szektort, tettekben a multikat támogató kormányok felelőssége is tagadhatatlan korrupt és adókerülő balkáni társadalom mellett...

BiG74 Bodri 2018.03.05. 20:38:17

Hát szerintem a post lényegtelenebb eleme volt, hogy a postán levelet, csekket feladni ősi román szokás-e?

Amúgy aki hivatali ügyeket intéz az levelet kénytelen feladni, szerencsés esetben megteszi helyette a titkárnő, vagy a postázó.

midnightcoder2 2018.03.05. 20:39:55

@freelander1: Ugyanakkor egy rakás idős ember van, aki rohadtul nem fog megtanulni netbankolni. Különösen annak fényében nem, hogy legalábbis az általam eddig használt netbankok felhasználói felülete eléggé kutyaütő módon volt megvalósítva (bonyolult, nehézkes, lassssssú, és sokszor bugos is). Nem az a cucc amit az átlag magyar nyugdíjas, vagy a 8 elemis takarítónéni is simán elkezel.

graphite 2018.03.05. 20:40:24

@freelander1: lehet, hogy úgy van, ahogy mondod, nekem mindenesetre évekig lopták a számlámról a pénzt (itt havi 50-60 ezer forintról van szó), míg a kúria úgy nem határozott, hogy az ellopott pénz egy részét vissza kell adják. Börtönbe persze senki sem került.

graphite 2018.03.05. 20:43:24

@freelander1: a másik dolog, robbanj le Borsodban az autóddal, és a szerelőnek fizess majd kártyával ( esetleg pókerezhetsz majd).

graphite 2018.03.05. 20:44:31

@freelander1: "a bank alapból nem csal, hanem szolgáltat" mi történt, bezárták az ERSTE bankot?

graphite 2018.03.05. 20:46:29

@efi: barionnal is lehet fizetni, nem kell feltétlenül a csaló bankárokon keresztül, vagy ha van számlád tisztességes külföldi bankban, akkor akár Transferwise-al is.

teéjesenmindegy 2018.03.05. 20:48:55

@freelander1: "a bank alapból nem csal, hanem szolgáltat. "- Ja. És nem ingyé teszi.
"csoportos beszedés, díjnet, stb. olcsóbb, mint a sárga csekk, sőt legtöbbször ingyen van és 2 percedbe kerül - otthonról." Ez ugye kamu
"vannak ingyenes számlacsomagok, virtuális kártyák." Jujjdehülyék ezek a bankok, hogy ennyi jót tesznek veled ingyé.

Szeretem a hülye fajtádat. Tudod mi van? Az, hogy tapsikolsz annak, hogy jól átbasznak.
Tudod, egy adott pénz, mondjuk egy ezres egy nap hússzor cserél gazdát. Ez 20 tranzakció. Ingyé.
A bank, amikor utalsz, amikor kártyával vásárolsz, amikor bejön pénzed, mindig egy kicsit levon, mint jutalékot. De örülj neki.

graphite 2018.03.05. 20:50:42

@freelander1: "Pont azért, mert a feketegazdaság, és korrupció melegágya." Nem azért, hanem mert a jegybankok nem tudják szabadon ellopni negatív kamatokkal a pénzed - leviszik -4%-ra a kamatot, mindenki kiveszi a pénzét a csaló bankoktól, a mesevár összeomlik. Ha csak elektronikus pénz van, bármennyit ellophatnak habzsi dőzsire a bankárlegények.

HjCRN+y7 2018.03.05. 21:00:58

@Billy Hill: Miert is 'kadari maradvany' a csoportos beszedesi megbizas? A vilag nalunk szerencsesebb torteneti fejlodesu reszen a csoportos beszedes (dirct debit) teljesen bevett, mindennapi gyakorlat. Szegenyek nem tudjak hogy ez egy kadari csokeveny. Bezzeg nalunk mar a fejlodes kovetkezo fokan allunk - sarga csekkel allunk sorba a psotan!

HjCRN+y7 2018.03.05. 21:10:57

A Posta erdeke fenntartani a sarga csekk rendszert, kb 130-160 ft-ot szednek be erte darabonkent es evente ebbol milliardos bevetele van. Allami ceg, nem fog toluk az allam bevetelt elvenni!
A szolgaltato fizeti a posta dijat, nem az Ugyfel - bar mondjuk ez utana megjelenik a szolgaltatas araban is. A legnagyobb pofatlansag hogy amikor a szolgaltatok bevezettek erre a sarga csekk dijat amit raterheltek volna kozvetlenul az ugyfelre akkor a Fogyasztovedelem ugymond megvedte az ugyfeleket es betiltotta (!) a dijat. Igy nem lehet 'rabirni' az embereket a valtozasra! Mondjuk erre a szolgaltatok (pl mobilosok) bevezettek hogy csak mobilfizetes eseten kapod meg az arkwdvzmenyt, ha papir alapu szamlat kersz es sarga csekken fizetsz akkor magasabb az ar (tehat nem szamlaz neked sarga csekk dijat hanem nem kapsz kedvzmenyt).

sZulamith 2018.03.05. 21:12:28

Sok éve már csoportos megbízással fizetem a számláimat, soha semmi problémám nem volt. Persze a limitre azért néha figyelni kell. Egy-két dijat átutalással fizetek. Inkább fizetek, de nem töltöm az időmet sorba állással, behozom máshol. Rendszeresen nézem netbankon a pénzmozgást.
Sokszor ajánlottam már a család tagjainak, hogy ne csekkezzenek, ebben bíznak, és kész. Szerintem nyugaton az internet használata szinte olyan természetes, mint konyhai csapból folyó viz. Mi ettől még nagyon mesze vagyunk. Postán csak levelet szoktam feladni, vagy képeslapot, mivel nincs mindenkinek imél cime:)

Billy Hill 2018.03.05. 21:13:01

@HjCRN+y7: Az a kádári dolog, hogy másoknak felhatalmazást adok arra, hogy a tulajdonomból elvegyenek. Csak egyszer csesződjön el valami. Inkább magam kontrollálom a tranzakcióim. (Félreértés ne essék, a havi 5 eurónyi Spotify díjamat engedem levonni, mert bennük például megbízom. De a városi vízműben meg az ilyen-olyan nésönel szolgáltatóban már nem annyira, sorry...)

teéjesenmindegy 2018.03.05. 21:13:10

@HjCRN+y7: "kb 130-160 ft-ot szednek be erte darabonkent es evente ebbol milliardos bevetele van. "
Szemben a bankokkal, akik emberbaráti érzelmektől vezérelve ingyen csinálják az utalásokat, beszedéseket, ugye?

graphite 2018.03.05. 21:14:43

@HjCRN+y7: "A szolgaltato fizeti a posta dijat, nem az Ugyfel - bar mondjuk ez utana megjelenik a szolgaltatas araban is." Ilyenkor hol van Rezsi Szilárd? Nem ezért szavaztunk a FIDESZ-re!!!!4

sZulamith 2018.03.05. 21:21:40

Azért az elvárható lenne, hogy az a szolgáltató amelyik rendszeresen a bankon keresztül kapja a pénzét, méltányolja, ha az ügyféllel valamilyen pröbléma merül fel. E.on -al követtem el hibát, és ők voltak olyan figyelmesek, hogy irtak mielőtt büntettek volna. Főgáznál nem volt ilyen szerencsém.

Kelly és a szexi dög 2018.03.05. 21:38:19

téged a bankok fizetnek?
nem a csekkel van a gond hanem, hogy a Posta mellé nem engednek senkit a piacra!

fda 2018.03.05. 21:41:59

@teéjesenmindegy: Na, te géniusz.

Mit gondolsz, a postán befizetett összeg miképpen jut el a címzetthez? Ja, hogy a posta átutalja nekik? Akkor valahol arról van szó, hogy a te ahelyett, hogy elutalnád a villlanyszámládat, odaadod a pénzt egy cégnek (a posta) és MEGBÍZOD, hogy helyetted utalja el legyen szíves a pénzt a címzettnek, mert te béna voltál ezt megtenni. (A "sárga csekk"-nek van neve is, készpénzátutalási megbízás, rá van írva.) Vajon miért lenne ez olcsóbb bármilyen szempontból, mintha elutalnád magad? Szerinted a postáskisasszony egész pontosan miből kapja a fizetését, a posta ingyen csinálja ezt a játékot?

fda 2018.03.05. 21:46:40

@Billy Hill: Igazad van, a spotify-ban érdemesebb megbízni, hiszen elképzelésed sincsen arról, hogy kié az a cég és probléma esetén melyik kontinensre repülj el panaszra. A vízművel ha gondod van, akkor pedig felhívod őket telefonon, vagy beugrasz hozzájuk, 10 percre van az irodájuk.

Egyébként, ha tudod, hogy havonta 2300 forint szokott lenni a vízdíjad és ezért beállítasz egy nagyvonalú 3000 forintos havi limitet, egészen pontosan milyen gazdasági kockázatot jelent számodra ez a beszedési megbízás?

Girhes Joe 2018.03.05. 21:53:08

@Billy Hill:

Kényelemről hallottál már?
Csak úgy kútfőből ennyi helyre kell rendszeresen számlákat fizetnem:
- villany
- víz
- gáz
- csatorna
- telefon+net
- tévé
- kgfb
- casco
- lakásbiztosítás
- kukások
- építményadó
- gépjárműadó

És persze mindegyik összevissza jön egész hónapban, véletlenül se egy kupacban. És csak egyet felejtsek ki féletlenül, mert elhagyta a postás, beejtettem a szekrény mögé, spam mappában landolt a mail, aztán a soha ki nem kézbesített első felszólítás után már a tértivetényes dörgedelem jön a végrehajtó cégtől. Vagy épp a navtól, mert persze az a sz.ros önkormányzat máig nem tudja megoldani, hogy csoportossal szedje be az (egyébként évek óta változatlan összegű) adóit.

Amúgy meg 22 éve használok csoportos beszedést, és még soha, ismétlem SOHA nem fordult elő, hogy többet vontak volna le, pedig biztos ami biztos limit is van beállítva, meg sms-t is kapok minden terhelésről. Olyan hiba fordult elő 2-3 alkalommal ezalatt az idő alatt, hogy maga a szolgáltató NEM vette le a számla értékét, aztán jött a felszólítás... de az is tisztázódott gyorsan, telefonon, posta nélkül. Újabban attól megyek falnak, hogy a szolgáltató változása miatt több visszautalás is volt, de mindegyik miatt külön-külön ugráltattak a postára, hiába tudják a számlaszámomat, ahová utalhatták volna.

ételizésítő 2018.03.05. 21:54:39

@efi:
De mi van, ha én szeretek postára járni? Például mert ott van az ablakban a nagymellű Jucika, akit így fél órán át nézhetek?
Vagy csak mert messze van a posta, és ezzel egyben sportolok is?

Imádom, amikor a magyarok közül mindenki meg akarja szabni, hogy a másik mit csináljon.
Ágált valaki az ellen, hogy te hogyan fizessél?
Akkor meg te mi a faszt tiltakozol az ellen, hogy én hogyan fizetek?

CyberPunK 2018.03.05. 21:56:47

Miután telehordtátok sok baromsággal a netet kifejteném én is a véleményemet. 30-as, multis rabszolga, teljesen bejelentett fizetéssel, aminek a 2/3 részét tudnám ingyen felvenni ATM-ből. Ja, netbankot teljesen magabiztosan kezelem. :) Csoportos beszedés két kategóriára van beállítva: biztosítás és fundamenta. Ugye ezek egyrészt fixek, másrészt a biztosítással nem játszok, minden másnál pont leszarom ha elfelejtem, az a max 20 forint késedelmi kamat nem érdekel. Telefon nem játszik, cég fizeti. Miért csekkezek? Két oka van. Egyrészt tényleg ne más találja ki, hogy akkor most elolvasta a számlálót, és 40e-vel többet számláz ki. Btw, megtörtént eset évi szolgáltató általi leolvasásnál. Másrészt, ha baszakodna bármelyik, hogy nem fizettem, akkor mehet a scan és verekedje le a postával. Hallottam eleget ismerősöktől, hogy mi a szitu utalás esetén, többször hivatkoztak "rendszer komplikációra", aztán mehettek be bankkivonatokkal meg egyebekkel. Igaz, csoportos beszedés esetén ilyet még nem hallottam, csak utalásnál. Időrabló? Elintézem addig, amíg a feleségem felméri a pici kínálatot, cipekedni úgyis segítek neki utána. Várom az érveket, hogy hol tévedek.

ételizésítő 2018.03.05. 21:57:55

@Bisi:
Jaja, most sokkal jobb, hogy a magas járulékok meg a világrekord áfa viszi el a fizetésed felét.
Ja, meg a világpiacinál jóval magasabb "rezsicsökkentett" villany- meg gázár.

Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak ezt mondták a Lendvay utcában?

ételizésítő 2018.03.05. 22:07:11

@freelander1:
Te meg inkább költözz svédbe, és akkor is jobb lesz nekünk.

Medgar 2018.03.05. 23:03:30

@teéjesenmindegy: téged sem az eszedért szeretnek.

nem várt fordulat 2018.03.05. 23:05:10

Ha valamiért valamiről sárga csekket kapok, szarom le. Ott van az iCsekk nevű app.

Beszkennelem a csekkről a kódot és utalok, 0 forintba kerül, netes fizetésnek minősül. Érdekes, hogy senki nem említette ezt meg. Nem kell csoportos, akkor és azt fizetek vele amit akarok itthon a fotelből.

graphite 2018.03.05. 23:10:40

Szerintem, amíg nem tartanak pisztolyt a fejünkhöz, nem fogjuk a csaló bankokat használni.

graphite 2018.03.05. 23:11:36

@nem várt fordulat: ez tényleg nem várt fordulat.

5perc 2018.03.05. 23:26:11

Nincs két közműcég, aki a hónap hasonló időszakában végezné a csoportos beszedést. Sokkal egyszerűbb a fizetéssel kalkulálni, ha a hónap elején csekken adom fel a számlákat. Így a csekkek kártyával fizetése sem tűnik őrült ötletnek. Szkenner nélkül is működik, a post meg közel van.
A feketejövedelmes rész törlendő.

Flynn 2018.03.05. 23:27:35

@mad823: Nekünk pl. a cégünk is fizet csekkeket kártyával. A netes utalás minimum díja közel 600 Ft. Hülyeség egy 5 ezer Ft-os számlát átutalással fizetni, 10% felett lenne az utalás díja. Úgyis kell menni a postára más miatt, olyankor kártyával ingyen befizetjük ezeket is. Havonta több ezer forint megtakarítás, két perc időveszteség...

2018.03.06. 01:05:24

Kelet-Ázsiában élek. Itt jön a villany vagy vízszámla a postaládába, hozzá csatolva a perforált "csekk". Igaz, hogy nem sárga és előre ki van töltve név, összeg, minden. (Pont mint egy magyar szolgáltatótól kapott sárga csekken.) Van rajta 3 vonalkód is.
Ezzel a csekkel itt nem postára megy az ember, hanem bármelyik non-stop convenience store-ba behalad és ott az eladó beolvassa a 3 vonalkódot, majd letépi az alsó részt a perforáció mentén, az ügyfél fizet, megkapja a "feladóvevényt" és kész.
Senki nem panaszkodik emiatt.
Ha Magyarországon is lenne lehetőség befizetni a sárga csekket máshol is, mint a postán, napi 24 órában nyitva álló automatáknál vagy boltokban, akkor senkinek nem lenne vele problémája, mert nem az egyre ritkább postákon kellene tolongani.

A csoportos beszedési megbízás ehhez képest egy primitív, visszaélésekre alkalmat adó eszköz.

@poszt
"Németországban például teljesen alapvető, hogy amikor beíratják a gyereket egy tanfolyamra/különórára/akármire, a fizetés banki úton, csoportos beszedés formájában történik. Készpénzes fiztésre egyszerűen nincsen lehetőség. És akkor még a fél- vagy egyéves hűségidőről nem is beszéltünk. (Ebből adódik, hogy azokat az alkalmakat is ki kell fizetni, amelyeken a gyerek valami miatt nem vett részt. Ez a szolgáltatót védi, hiszen neki akkor is ugyanakkora a fix költsége, ha két gyerek van jelen, meg akkor is, ha tizenkettő.)"

Ha a posztoló szerint a hűségidő meg az igénybe nem vett szolgáltatás után lelopott összeg a nyugat ismérve, akkor én boldog vagyok, hogy nem Nyugat-Európában élek. Itt Ázsiában a szolgáltató van az ügyfélért, nem az ügyfél a szolgáltatóért.

2018.03.06. 01:39:22

Én nem tudom itt ki miféle banknál van, hogy ilyen gyalázatos hangnemben kelnek ki, hogy utalási díj meg mittudomén. Az én utalási díjaim teljességgel elenyészőek, ha egyáltalán vannak. Amikor dohányoztam 1 szál cigivel többet elköltöttem mint egy utalással, pedig ez utóbbiból nem kell napi 25, még havonta sincs annyi.

ételizésítő 2018.03.06. 01:41:26

@nem várt fordulat:
És hogy kapsz nyugtát róla, hogy igazolni tudd, hogy befizetted, ha netán a cég ezt nem hinné el?
(Velem a (ne)fogaz(z) esetében már előfordult.)

2018.03.06. 01:42:52

@karandash: Ha te vállalod, hogy elviszed a kölköt horgolóórára és nem viszed el attól az oktató elb@szta az idejét mert ott volt ás várt. Az idejét fizeted ki az adott alkalomra, ha aztán nincs kedved elmenni az azért legyen már a te bajod ne az övé. Elég shithole országban élhetsz, ha ennyire nem vagytok tekintettel egymásra.

mad823 2018.03.06. 02:38:13

Egyébként meg semmi baj, majd 1 vagy max. 2 generációváltással el fog tűnni szépen a sárga csekk is. Próbáld meg egy mai tízenévesnek elmagyarárzni neki havonta (többször) el kell menni egy Posta nevű helyre csak azért, hogy még ő fizethessen. És nem, még csekket sem fog kapni, mert lesz annyi esze, hogy mindent digitálisan intézzen. És aki nem erre neveli a gyerekét a mai világban, az szándékosan szopatja csak...

badoglovas 2018.03.06. 05:01:58

Csekkautomata.
Agitátor postás hölgy a postára belépőket biztatja, próbálják ki az automatát. Engem is elkap;
- Jöjjön segítek is!
Megkérdezem a hölgyet;
- Ha begyűri a gép a csekket és sose látom viszont, vagy elakad a művelet bármi okból, ön meg tudja oldani pár perc alatt a problémát? Tud új csekket adni?
- Háááát, nem igazán.
Egyszer a kisasszony asztali kütyüje gyűrte össze a csekkemet. Négyen küzdöttek meg a kütyüvel mire kiszabadították az összegyűrt papírt, amit utána kivasaltak és megoldották a befizetést. Nagyon segítőkészek voltak, de ezt egy automatától nem várhatom el!

DFK 2018.03.06. 05:18:59

@ételizésítő: kapsz egy email visszaigazolást. Meg ott lesz a bankszámla kivonat.

jaegtoer 2018.03.06. 06:18:29

@freelander1:

Próbálj meg kettővel gondolkozni, hátha megérted, mi az értelme annak, amit írtam. Ha nem megy, ne eröltesd.
Ha te rá vagy szorulva a papíralapú dokumentálásra, más is rá lehet szorulva a papíralapú, avagy készpénzes, úgymond sárgacsekkes beffizetésre.

Nehéz, mi?

2018.03.06. 06:24:51

1.) A folyószámla ma mocskosul drága, kivéve, ha bitang gazdag vagy és x összeg fixen érkezik rá.
2.) Ha csoportos beszedésivel hívják le a pénzt, akkor is Te vagy a felelős, hogy ez megtörténjen! Vagyis ugyanúgy kell nézegetni, hogy megtörtént-e vagy sem! Engem pl. azzal szívattak be, hogy a szolgáltató nem hívott le egy összeget saját hibájából, majd a következő hónapban akarta a kettőt egyszerre, azt meg a rendszer nem engedte. Három hónap múlva meg jött a bírság és ki kellett fizetnem a kamatait. Nekem, aki nem figyeltem, hogy nem teljesült a lehívás!
3.) Időnként bekamuzzák, hogy nem lett befizetve a pénz. Ha ez 3 hónap, fél év távlatában van, akkor csekkel azonnal tudom bizonyítani, a számlakivonat viszont már nem elérhető az online bankban. Csak személyesen x ezer forintért kinyomtatva.
4.) Pest-megyében (máshol nem tudom mennyire) a szolgáltatók szinte évente cserélődnek. A csoportos beszedési átmigrálását képtelenek gördülékenyen megcsinálni, jellemezően nem fog teljesülni a megbízás (lásd 2-es pont) és téged fognak hibáztatni miatta! Vagy egyszerűbb esetben elébe mész a dolgoknak és utalgatsz magadnak. Utóbbi nem sokkal egyszerűbb, mint csekkezni, viszont van költsége!
5.) Tehát lásd 4-es pont, ha utalsz, bankolsz, akkor lehúznak. A csekk meg ingyen van. Ahogy apám mondaná, pénzt nem tud csinálni, tehát inkább ácsingózik a postán. Az ingyen van.

2018.03.06. 06:30:46

@nem várt fordulat: Bár talán már törvény is van rá, én alig-alig látok olyan csekket, amin barcode van. Jellemzően egy sima sárga csekket nyomnak a kezedbe, amire tollal előtted ráírják az összeget, a többit meg töltsd ki. Pl. gépjármű súlyadó, tanfolyami díjak, anyakönyvvezető stb. Én lennék a legboldogabb, ha iCsekkel fizetni lehetne, mert ott archiválva van a bizonylat!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.06. 07:02:21

A kisember nem szereti, ha szolgáltató rendelkezik a bankszámlájával, mi ezzel a gond?

Továbbá sokan szeretnek papíralapú bizonyítékot a kezükben tartani arról, hogy egy adott számlát befizettek.

ringer 2018.03.06. 07:19:56

A csekkel sorban álló nyugdíjasok is a szürkegazdaságtól kapják a nyugdíjukat.
Vagy csak bonyolultabb/drágább/nehezebben követhető nekik az utalás és a beszedési megbízás...

Imadom a trapistát 2018.03.06. 07:52:21

@efi: Okostelefonon is be tudod fizetni a csekket egy postás alkalmazással ingyen. Nem kell a 6 Ftos átutalással bajlódni.. Csak egy tipp..

Bisi 2018.03.06. 07:56:53

@ételizésítő: Hát ezt benézted, mert nem vagyok Fideszes. A tényeket nem veszed figyelembe, de lehülyézed a másikat. Pont az a dolog lényege, hogy a fogyasztáson nyer az állam ami mindenkinek jó. Nézz körül mennyivel jobban élnek az emberek. Te gondolom nem, azért fröcsögsz itt. És igen még sokkal jobban is lehetne, ha nem stadionépítésbe meg saját zsebbe mennének milliárdok, de sajnos az aktuális kormányok korrupciója 1990 óta létező jelenség.

Terézágyú 2018.03.06. 08:00:51

"Miért kígyóznak sorok a postán a pénzbefizetés ablaknál?"

Már eleve ez hazugság, vagy mondjuk: csúsztatás.

Nem kígyóznak sorok. Egy-két ember van előttem általában. A minap a tecskóban sokkal nagyobb sorok voltak (az önkiszolgáló kasszánál is), azon mért nem pampog a pószter, hogy ott is "kígyóznak a sorok"?????

Betonkocka 2018.03.06. 08:01:52

Hollandiában a sárga csekk problémát úgy oldották meg, hogy adminisztrációs költséggel sújtotta a szolgáltató a befizetést. Nekem konkrétan 20 eurót kellett havonta fizetnem. Banki átutalással 20 euró, sárga csekken - még akkor is, ha megkapom a sárga csekket (tehát kinyomtatják, csomagolják, postára adják, stb) és utána internet bankon keresztül fizetem be, 25 euró. Nyilván mindenki a banki tranzakció felé mozdul el...
Persze azért Hollandiában is van csekkes befizetés, de közüzemi szolgáltatók már számlát sem küldenek, minden online. Igen, tudom, Magyarországon eldugott falvaiban nincs internet, bár sokfelé szaladgál okostelefonos gyerek, csak az a baj, hogy fészbúkozáson kívül hasznos dolgokra nem használják. Amúgy meg Magyarországon egyszer beállítja az ember az átutalásokat, utána nem kell vele foglalkozni, megy magától.
Az is igaz, aki postára jár sárga csekkel legalább eltölti valahogy az idejét, szocializálódik, stb. stb.
Bank: nekem Magyarországon 2005 óta olyan bankszámlám van, amelyről MINDEN átutalás, csoportos beszedés INGYENES (CIB Bank). Igaz, a tranzakciós illeték bevezetése után a havi 100 Ft-os számlavezetési díj felment kb. 500 Ft-ra, de az tranzakciók ingyenesek maradtak. Bankban egyszer voltam, amikor számlát nyitottunk, és mindent beállítottunk (én bankba is utálok járni, nem csak postára)
És a végére még egy dolog; költöztünk Hollandiába és az egyik sofőr/rakodó csak annyit mondott, hogy neki nem kell bankkártya, mert számára csak az a pénz, amit lát, amit meg tud fogni, meg tud számolni. Fiatal srác volt, huszonegynéhány éves. Naponta, vagy a teljesített fuvarokért kap készpénzt. Nem havonta, fix összegben, átutalással...

Terézágyú 2018.03.06. 08:06:26

@Betonkocka:
"Amúgy meg Magyarországon egyszer beállítja az ember az átutalásokat, utána nem kell vele foglalkozni, megy magától."

Peeersze, magyarországon erről híresek a különféle informatikai rendszerek, hogy eccer beállíjjuk és tökéletesen működnek örökké...

Pilotax 2018.03.06. 08:10:05

A sok okos! A hozzászólók 75 %-a a banki kényelemről meg ócsóságról mesél. Nem akarják tudomásul venni, hogy a települések kb. 70 %-án semmilyen bank (takarékszövetkezet), iskola, óvoda, élelmiszerbolt, kocsma nincs, mint ahogy internet sincs. Ha internet van is (esetleg mobil internet jó drágán), ahhoz nagyszámú ember sem anyagi okokból, sem a megfelelő ismeretek okán nem fér hozzá. A kis falvakban élő 50-80000 Ft-os "jövedelemmel" rendelkező embereknek kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy 3-4000 Ft-ért legyen internet(mobilnet) előfizetése, számítógépe vagy okos telefonja. Takarékoskodni az tud akinek van pénze. A népesség egyharmada szegény és nagyjából a fentebb írt "jövedelemből" él. A 8 osztályt végzett takarítónőként, favágóként, segéd és betanított munkásként, parasztként dolgozók, nyugdíjasok már nemigen fogják megtanulni az internethasználatot. A bankokba vetett bizalom is a mélytengeri béka fenekénél van, és sajnos nem alaptalanul.

Olliék 2018.03.06. 08:17:11

A bankolás csak fix összeg felett,asszem 150.000huf felett ingyenes.
Na nekem sose volt ennyi az utalt munkabérem, így egy vagyon volt csak a számlavezetési díj, plusz a szolgáltatások díja. Pedig csak a lakáshizelt vonta belőle,mert a csekkeket a maszek meló fekete fizetéséből rendeztem.
Most 6€ a számlához kapcsolódó díjam. Ebben minden benne van.
Ami egy vicc számomra a kövezkezö: Magyarországon fizetek a Sparkasse euros kártyámmal, ennek a konverziós díja 1€. Ha 5 forintért zsemlét veszek akkor is ha új ájfónt akkor is.
De ha a magyar kártyámra utalok, bármennyit,az 2056-huf!!!! A magyar bankok a legmocskosabbak európában!

FayRodisz 2018.03.06. 08:23:27

Összefoglalva, a hozzászólások alapján:

Banki usernek lövése nincs a bankok lehúzási módszereiről, áhítatosan tapsikolva elhiszi, hogy a jóságos orbánisten a bankokat sarcolta meg az adókkal, nem a hülye usert akire a bankok ezt áthárították.
Banki user tapsikolva örül annak, hogy élete fél órája nem ment el a hasztalan sorbanállásra, és így fél órával korábban posztolhatja ki a reggeli szarának a színét a faszbúkra és fél órával többet tölthet mások szarának bámulásával.
Banki usernek lövése nincs sem a kommunista időkről (1945-1991), sem az orbáni újkommunista időkről (2010-2018).
...
...
Banki user egy faszkalap, mi a bánatért bánt téged az, ha valaki máshogy intézi a dolgait, mint te? Közöd?

Zpalee 2018.03.06. 08:23:28

"A sárga csekk a magyar gazdaság szégyenfoltja".

Szerintem meg a tranzakciós adó a szégyenfolt. Ha az nem lenne, jóval többen utalnának csekk helyett. Pl. én is. Addig viszont inkább sétálok egyet a postára ebédidőben, kell annyi mozgás... (szerencsére a helyi postán ritkán van sor)

FayRodisz 2018.03.06. 08:29:14

Banki usernek egy kis oktatás:

E-Recept rendszer. Hatalmas allelujázás a koszlott cigány és buta népe felől, hogy ez mennyire jó lesz. Valóban. Hiszen régen be kellett menni a rendelőbe, hogy a doki felírja a receptet ami utána bármelyik patikában ki lehetett váltani. Hála az új rendszernek ami ugye már elindult és maga a világ csodája, majd talán 2021-től lehet vele olyat csinálni, hogy be kell menni a rendelőbe, a doki a gépébe beírja a receptet, elküldi a kiválasztott patikába ahol a személy szerinti user vagy meghatalmazottja személyi felmutatása után felveheti.

Éljen, éljen, éljen.

Kb. ilyen a banki rendszer is, csak az átlaghülyeorbánista ezt sem felfogni, sem megérteni nem tudja.

staropramen 2018.03.06. 08:30:00

Elolvastam mindent.
Van a posztban is és a kommentekben is sok igazság, de most csak egy megjegyzés:
A cím:
A sárga csekk a magyar gazdaság szégyenfoltja

Boldog az az ember aki szerint a magyar gazdaság szégyenfoltja már csak a sárga csekk.
Az ilyen dőljön hátra a fotelben töltsön egy italt magának és csendesen örüljön.
Semmiképpen ne ekézze azokat akik bármilyen okból nem úgy élnek ahogy ő.

Ezek szerint van a világban pár dolog amiről ő nem tud, amihez az embereknek alkalmazkodniuk kell és ők ezt így teszik.
Ha pedig zavarja a postai sor akkor ne közvetlen nyitás után, ne ebédszünetben és ne a munkaidő végén adja föl a levelét, vagy küldje el az inassal.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2018.03.06. 08:35:02

@karandash: "Ha Magyarországon is lenne lehetőség befizetni a sárga csekket máshol is, mint a postán, napi 24 órában nyitva álló automatáknál vagy boltokban,"
Félig megvalósult, a postán van automata, fél perc az ügyintézés ott (gyorsabb, mint az ablaknál). De nem használják az ügyfelek.

Betonkocka 2018.03.06. 08:47:06

Terézágyú: mint mondottam, 2005 óta tökéletesen működnek a beállított átutalásaim :)
Ez ugyan nem örökkévalóság, csak 13 év...
Olliék: Eurós fizetésedet NE bankon keresztül utald, hanem használd a TRANSFERWISE nevű szolgáltatást. Jó sok pénzt meg fog spórolni a konverziós költségeken (az én bankom "csak" kb. 2 eurót vont le költségként, viszont sohasem kaptam 313-314 forintot 1 euróért, csak kb. 305-öt. Transferwise megadja. Nézz utána.
Megnéztem a magyar bankomnál: már nincs az a számlacsomag, ami nekem van, van helyette CIB ECO, ahol a mindenkori nettó minimálbér utalása a feltétele az ingyenes számlavezetés/átutalás/stb-nek. Ezt azért csak nem lehetetlen teljesíteni. Ha a munkáltató trükközik, és nem akar minimálbért átutalni, szerintem senki sem akadályoz meg abban, hogy feleséggel/férjjel közösen nyissatok egy számlát, és mind a 2 személy minimálbére (vagy töredéke) oda utalódjon, hogy így meglegyen a feltétel.

Az meg hogy a falvakban nincs bank, nem lehet akadály; be kell menni EGYSZER a városba, mindent be kell állítani, aztán többet nem kell. El kell felejteni, hogy minden nap "megyek az ótépébe". OTP-vel ügyfélként szóba sem szabad állni, mert az tényleg egy marha drágán működő, lehúzásra építő bank. Megteheti, mert vidéken szinte teljesen monopolhelyzetben van.

Persze, morogni könnyű; ez az egyik legnagyobb baja a magyar embernek; mindenben csak a problémát látja és nem azt, hogyan lehetne megoldani azt a problémát.

Olliék 2018.03.06. 09:01:05

@Betonkocka: Meglesem köszi. A lakáshitelt utalom haza minden hónapban, csak arra használom.

2018.03.06. 09:03:02

Nézzük csak .... a GRÁNIT bankos számlámról INGYENES a belföldi Ft átutalás!!!

Az egyetlen feltétele, hogy NE csökkenjen az egyenlegem 100 000 Ft alá.

Tehát a MEGNYITÁSAKOR befizettem rá 100 000 Ft-ot...
Ami ott van rajta tartalékként és kész.

Azóta pedig a rá utalt fizetésből
- fizetem a közüzemi számláimat >> ingyen!!!
ahol lehet ott bankkártyával, ahol nem ott átutalással
- vásárolok bankkártyával >> ingyen!!!
- felveszek néha kp-t is >> ingyen!!!!

Sajnos éves bankkártya díj az van ...1900 Ft/év

*******

Nem adok csoportos megbízást, így magam döntök az összegről és az időpontról is!

Terézágyú 2018.03.06. 09:04:16

@Betonkocka:
"mint mondottam, 2005 óta tökéletesen működnek a beállított átutalásaim :)"
Akkor olvasgasd ezt: @abcd1234: vagy éppen a homárt.

"Az meg hogy a falvakban nincs bank, nem lehet akadály; be kell menni EGYSZER a városba, mindent be kell állítani, aztán többet nem kell."

Hogy többen is leírták, hogy a falvakban NET sincsen (vagy ha van, akkor lassú, napokra elmehet stb.) az megint csak ne zavarjon.

2018.03.06. 09:09:26

Fundamenta a megtakarítási időszak után, a kiutalási időszakban is beszedte tőlem a lakástakarékot, miközben már benn volt náluk a szerződés az ingatlan megvásárlásáról és vártam a kiutalást... Felhívtam őket, hogy ezt hogy gondolták, az ügyintéző válasza az volt, hogy lehet befizetni a kiutalási időszakban is. Persze, csak én nem befizettem, hanem elvették tőlem. Na ez nálam nagyjából be is tett a csoportos beszedési megbízásnak.

nem várt fordulat 2018.03.06. 09:11:43

@tamarisk: Aha, és pénzt hol tudsz a számládra rakni? Én ezért hagytam ott őket, mert bár jó volt, de állandóan ki kellett mennem a IX kerületbe befizetni.

Az ERSTE-nel meg az automatába bedugom a pénz, és azonnal a számlámon van. Havi 200 Ft a díj.

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.03.06. 09:12:46

Abban igaza van a posztnak, hogy a szürkegazdaság az egyik olyan tényezője a sárgacsekknek, ami miatt szükséges. De bizony van több is. Kis falvakban se posta, se bank, se bankautomata. A net elterjedtsége is alacsony, de ahol mégis, ott a többség max. okostelefonról használja. Okostelefonos appokon keresztül utalni nem igazán biztonságos. Csoportos beszedéstől való idegenkedés teljesen érthető: ahol minden forint ki van számolva, ott elég rosszul esik, ha valakinek úgymond váratlanul leemelik a számlájáról a közművek az összeget. Még akkor is, ha esetleg jogos... Bizony, van ahol úgy élnek, hogy egyik hónapban villanyszámlát fizetnek, másikban vizet. Ezeken nem a csoportos beszedés fog segíteni, de nem is a sárga csekk megszüntetése.
Ha már, akkor inkább a postát szüntetném meg, még a helyét is sóval behinteném :) Röhej, hogy a kis falum postája úgy van nyitva, hogy ha ajánlott vagy tértivevényes levelet kapok, egy nap szabimba kerül, mert se hétvégén, se munkaidőn túl nem jutok hozzá a leveleimhez. Mi a megfejtés? Béreljek postafiókot mondjuk a munkahelyemhez közel évi 24 ezerért. Nem bérelek.
Állítsam be levelezési címnek a munkahelyemet? Azt éppen lehetne, de egy kolléga elbukta: ajánlott levelet kapott így, csak az értesítőt hagyták a cégnél. Bement a postahivatalba (nem ám szolgáltató, hivatal!), ahol kérték a lakcímkártyáját... amin nem volt rajta, hogy a munkahelyén lakik, mert nem. Nem jutott hozzá a leveléhez, de bezzeg ha postafiókot bérelt volna. Valójában a postára semmi szükség: semmi olyat nem tud már, amit más szolgáltató ne tudna, hatékonyabban, olcsóbban. De hát állami, és ilyen erőszakos intézményekkel, mint sárgacsekk, tértivevényes levél még fent lehet egy ideig tartani.

2018.03.06. 09:16:40

@nem várt fordulat:

Nem rakok rá kp-t ..minek?!! raknék.
Átutalással érkezik rá a jövedelmem.

Európai téridő 2018.03.06. 09:19:06

Na, miért is "kiirthatatlan", Okostóni? Ennél alaposabban gondolkodj el rajta !

2018.03.06. 09:21:12

Az internetes bankolás CSAK ott ÉSSZERŰ lehetőség,
ahol egyébként IS VAN internet (elő)fizetés! a családban.

Csak a netbank miatt internetet fizetni nem gazdaságos!!!

2018.03.06. 09:42:21

A csekk a befizetőnek LÁTSZÓLAG !!!! ingyen van.
ÉS
NEM KELL hozzá se internet, se számítógép, se mobil telefon
Semmilyen!!! technika nem kell hozzá, csak pénz és idő.
Semmilyen tudás sem kell hozzá.
ÉS
Helyből PAPÍR alapon van, megőrizhető az elévülés idejéig

A netbank viszont igényli
- az internetet
- a technikát (számítógép, mobil telefon)
- kell némi tudás a kezeléshez
- a megőrzéséhez CÉLSZERŰ PAPÍR alapon arcvhiválni
(tehát kell nyomattó is és lesz papír+festék költség is)

-----

Azaz a netbank nem túl jó ellenfél a sárgacsekknek!

Csak akkor versenyképes,
ha ELEVE rendelkezésre áll a hozzá szükséges
- internet
- eszköz (számítógép/mobiltelefon)
- megőrzési lehetőség (nyomtató, papír, tinta)
- OLCSÓ!!!! lehetőleg nullás bankszámla

Namármost ezek a lehetőségek a lakosság
KISEBB részének állnak CSAK a rendelkezésére
már eleve is, csak nekik lesz LÁTSZÓLAG NULLA
vagy ahhoz közeli a netbankolás is, mint ahogy sárga csekk is.

Azért kiírthatatlan a sárgacsekk a lakosság többsége esetén.
Mert a netbank NEKIK NEM közel NULLA költségű látszólag sem.

Ha ők átállnának a sárgacsekkről a netbankra az nekik havi többezer Ft internet költséget jelentene, ami most ninc snekik, hisz nem interneteznek.
SŐT!!! beruházást (számítógép, okos telefon, netán nyomtatót is)

*******

Az, hogy post írója ezt nem látja át a nagyvárosi életformájából ...eléggé gáz! ránézve.

Nomeg azokra nézve is akik hasonló helyzetben élve szintén nem látják,
hogy
ők csak a kisebbség, akiknek van (már) használható internetje és eszköze is hozzá.
Plusz a tudás is használatához.

Azaz: nekik a netbank IS közel NULLA költségű LÁTSZÓLAG.
A többségnek azonban NEM LENNE az.

Kivlov 2018.03.06. 09:46:49

Totál irracionális dolgokat művelünk.
Pár éve használt autót vettem, több M-ért. És persze csak a legvégén mondta a kereskedő, hogy fizetés csak KP-ben, vagy ha utalok, akkor 50e-rel több az ár. Mivan?
Miért nem lehet szabályozni, hogy mondjuk 500e érték feletti autó adásvétel csak átutalással lehetséges? És ez csak egy a sok irracionális dolog közül...

Rigor Mortis 2018.03.06. 09:56:20

Részben egyetértek a cikkíróval: a sárga csekk nem más, mint önszopatás. A csekkautomatát viszont a világ legfeleslegesebb gépének tartom. A sárga csekk közepe táján ott van a bankszámla száma: netbank-beütöd-probléma megoldva-mindenki boldog. Minek ehhez egy külön gép? A KSH szerint a magyar háztartások 70 %-ban van internet, a mobilinternet előfizetések száma 6 millió. Aki ide trollkodni tud, az átutalni is.

n3spr3ss0 2018.03.06. 09:56:28

@HjCRN+y7: Az utalás is pénzbe kerül, plusz a a csomag ára, meg az sms díj,meg lófasz tudja milyen díj, havonta.

Hivatásos Beszólóművész 2018.03.06. 10:00:00

Szeretem, amikor Icukának a fizetését féltjük, mert a bunkó kis magyar simlis cég alkalmazottja. De a postás Icuka fizetését nem féltjük, amikor éppen azon szemforgatunk, hogy de nem jó ez a sárgacsekkes szoci maradvány.
Ha nem lenne sárgacsekk, akkor sírnál a postás Icukáért, akit kirúgnak emiatt? Aki semmi másra nem alkalmas csak hogy megnézze, hogy az átadott 10.000 Ft.-s bankjegy elég-e a sárgacsekken szereplő összeg kifizetésére?

Ez az a hűbörgés, amikor üvöltesz hogy több fizetést a magyar népnek, de a kenyér ne legyen drágább, inkább olcsóbb. Aztán ha majd bezár a pék akkor mi lesz?

Laciii 2018.03.06. 10:20:52

Szóval szerinted Svájcban is nyomor van.
www.lifeinbasel.com/tag/red-payment-slip-basel/
4. Paying at the post office:

2018.03.06. 10:22:27

Velem is megesett már, hogy a szomszéd gázórájának állását írták az enyémhez. Ha azt akkor levonják, nagy bajban lettem volna.
Nem feltétlenül a feketegazdaság tartja életben a sárga csekket, hanem az a tény hogy "lehet vele késni" pár napot, amíg megérkezik a fizetés.

cselaxi 2018.03.06. 10:29:21

@FayRodisz: A beállított limit felett NEM lehet leemelni. Pont.

cselaxi 2018.03.06. 10:31:32

@Billy Hill: Nem matat, egy bizonyos összeget leemel. Benne kellett lennie a hsz-okban, hogy szocialista? Ügyes.

2018.03.06. 10:41:55

A netbankos utalás olcsó de nem ingyenes (Erste):
0,090%, min. 70 Ft,
max.
315 Ft
+ (0,30%,max. 6.000 Ft)

Azonkívül velem az is megtörtént hogy a csoportos beszedési megbízást leelenőriztettem az ügyintézővel, a bank által értékesített biztosításhoz, mely később díj nemfizetése miatt megszűnt. Nem volt jól beállítva, nem tudták levonni állítólag. Szóval inkább havona egyszer útbaejtem a postát. És a befizetett csekk bizonylatát még kikapcsolt áram mellett is be tudom mutatni.

2018.03.06. 10:46:19

@Sztavrosz7:

Hát akkor NE az ESRTE-vel vacakolj... vannak ingyenes utalású számlák is :-)

2018.03.06. 10:47:52

@Sztavrosz7:

Aki NEM nézi át havonta 1X az előző havi teljesüléseket az egy felelőtlen hülye... és így jár.

Ennyike!

Sztavrosz7 (törölt) 2018.03.06. 10:51:29

@tamarisk: Mit nem néztem át szerinted ha az ügyintéző szerint minden rendben volt, és többszöri kérdésemre is az a választ kaptam hogy folyamatban.? Aztán másfél évvel később az első üvegkárnál derült ki hogy sohasem élt a biztosítás. Ezzel szemben ha csekket küldött volna ez nem történik meg.

Sztavrosz7 (törölt) 2018.03.06. 10:53:00

@tamarisk: Tehát szerinted célszerű lenne a lakáshitelt idő előtt kiváltani egy másik hitellel, csak hogy kedvezőbb utalási díjtételeket kapjak egy másik banknál? Talán mégse.

2018.03.06. 11:11:27

@Sztavrosz7:

Szerintem lakáshitelt is ad jobbat sok bank, mint pont az ERSTE.... én kiváltanám.

2018.03.06. 11:12:33

@Sztavrosz7:

Aki nem jön rá HÓNAPOKIG hogy: nincs rendben az naiv-hülye, ennyi.

eßemfaßom még áll 2018.03.06. 11:13:43

@Rigor Mortis: "A sárga csekk közepe táján ott van a bankszámla száma: netbank-beütöd-probléma megoldva-mindenki boldog."

ezt magyarázd el egy átlag nyugdíjasnak akinek az internet a fészbuk meg valamelyik hírportál

boarding pass 2018.03.06. 11:18:27

Érdekes olvasni a bejegyzéseket :) Mindenkinek mások a preferenciái és problémái, leírom az enyémet. A sárga csekk csak kényszermegoldás illetve akkor működhet, ha alap létformában él valaki. (alap kb. 1 ingatlan, 1 autó, stb) Én 40+ vagyok, 6 ingatlan, 5 gépjármű, 3 biztosítás, 2 gyerek és egyebek... (az ingatlanok száma ne tévesszen meg senkit, ár-minőség különböző.)

Mennyi befizetni valóm van ? (nem összegben) Rengeteg. Gáz,víz,villany,csatorna,TV,ingatlan adók, kötelezők,lakás biztosítások,gépjárműadók, életbiztosítások és még sok sok egyéb.

Ezt már követni nagyon nehéz, hacsak nincs rá külön titkárnő :) De nincs. Egyetlen esélyem az automatizálás. Máskülönben nem működik. Sárga csekk ? Nem. Évi több száz csekk lenne.(számoljátok csak ki). Ennyi sorba-állási idő esélytelen, a nyilvántartásról nem beszélve. (mappák, rendszerezve, mindig lefűzve minden - csináltam korábban, nem megy)

Netbank - utalások (manuálisan). Egy fokkal jobb, de ilyen mennyiségben ez is rengeteg idő... És nem az idő a legnagyobb probléma, hanem a befizetések rendszertelensége - minden szolgáltatónál mások a fordulónapok, az adókról, biztosításokról ne is beszéljünk...
(és simán van olyan, hogy kimarad - elfelejtődik az utalás....)

Egyetlen működő esélyem : a csoportos beszedési megbízás. De ez sem tökéletes, és bizony ebben a banki rendszer és a szolgáltatók is ludasak.

1. a mai napig nem tudta egyik bank sem megoldani azt, hogy a csoportos beszedési megbízásnak legyen egy olyan egyedi azonosítója, amit én adok meg (pl."kistelek gáz") és ezt hozzárendeli a bankkivonathoz - vagyis ezt a mezőt is látnám. Jelenleg csak egy semmitmondó egyedi azonosító van. Így van egy tétel a bankban, pl TIGÁZ terhelés 5558888 - de ebből ember rá nem jön, hogy éppen melyik ingatlanhoz tartozik

2. Azt már végképp nem sikerült megoldani, hogy esetleg az egyedi azonosítók alapján szűrni lehessen az internet-bankban. (Láttam csírájában megoldásokat, egyik sem működik)

3. A bankok azt sem tudják megoldani, hogy egyszerűen virtuális alszámlákat lehessen nyitni, és így mindent egyszerűbb nyilvántartani. (gépjárművenként, vagy ingatlanonként egy alszámla, máris tudnám - mi hová tartozik)

Megjegyzés: nem csak az a kunszt, hogy kifizessünk-átutaljunk valamit, az a varázslat, hogy ezt egyszerűen nyilvántarthassuk, ha kell - pillanatok alatt visszakereshessük !

4. A Bankok a mai napig nem igazán képesek olyan egyszerű dologra, hogy emailt küldjenek egy bejövő tranzakcióról. Hogy ez adatvédelem szempontjából aggályos? Nem hinném, lehet úgy küldeni, hogy ne legyen benne semmilyen titkos adat. Az SMS-ben küldés nagyon cuki - de nem jó, - mint írtam - alap szinten jópofa, de nem nyilvántartható, ilyen mennyiségben használhatatlan.

5. Írtátok, hogy csoportos beszedésnél előfordul, hogy nem vonja le a szolgáltató, de erről te nem tudsz és figyelni kell. Nem itt a baj. Mert ilyenkor a szolgáltató a következő hónapban levonja az összeg dupláját (vagyis az előző havit, amit elfelejtett és az aktuális havit)
Hol a gond ? Ott, hogy senki nem gondolkozik. Hiszen van az a bizonyos limit összeg, amit beállítasz, hogy kirívóan nagy összeget ne tudjanak levonni. De mivel a szolgáltatók az említett 2 havi díjat EGY ÖSSZEGBEN vonják le, rögtön átlépi a limitet és ennyi. Szívtál.

Megoldások (milyen egyszerűek lennének)

- a szolgáltató ilyen esetben külön-külön tételben vonná le az összeget (megjegyzés: a csop.beszedésnél a limit összeg átadásra kerül... minek - kérdem én ? Egyik szolgáltató sem foglalkozik vele )

- másik megoldás : képzeljétek el, a bank tudna küldeni egy emailt, ha egy csoportos beszedés nem teljesült. És így nem kellene figyelni... Mekkora kihívás 2018-ban...

Összefoglalnám irdatlan hosszú irományom lényegét : SENKI nem igazán törődik-foglalkozik azzal, hogy olyan megoldásokat találjon ki, melyek a javak/eszközök üzemeltetését (mert mindent üzemeltetni kell - és a sárga csekk is ennek része) egyszerűsítse.

Üzenem azoknak, akik sok-sok mindenre vágynak az életben, hogy ezeket nem csak megszerezni, de üzemeltetni-fenntartani is kell, és a pénz megléte nem elég - az idő az, amiből kevés van. És egyre kevesebb....

Ezúton gratula, aki végigolvasta idáig a bejegyzésemet.... :)

2018.03.06. 11:30:21

@boarding pass:

NEM a bank dolga megoldani a TE nyilvántartási gondjaidat!

Írjak rá nyilvántartó programot neked?
Van az a pénz... amiért szívesen megírom.

Hozzászólok 2018.03.06. 11:31:09

@boarding pass: probald ki a dijnetet

Ott megadhatod, hogy kistelek gáz, és meg is őrzik az elektronikus számlát.

laci_52 2018.03.06. 11:33:00

A cikk szerzője rossz helyen kapirgál: a sárga csekk tömeges használatának nem sok köze van a szürke gazdasághoz. Nelem bankszámlára jön a pénz, mégis sárga csekket használok és azt kártyával fizetem a postán, mert ingyen van.

Azért használnak az emberek sárga csekket, mert szeretik saját kezükben tartani a pénzügyeiket. Csoportos beszedési megbízásnál a számla kibocsátásakor azonnal leemelik a pénzt, így viszont a határidőn belül én döntöm el, mikor fizetek.

Egyébként is: hogyan fizesse a rezsit, akinek nincs bankszámlája?

"olyannyira nem bíznak a bankban és/vagy a közüzemi szolgáltatókban, hogy nem hajlandóak csoportos beszedési megbízást adni"

Mert sokak tapasztalata alapján adtak is bőven okot a bizalmatlanságra!

"a magyar embereknek is teljesen hétköznapi érzés lenne az, hogy havonta azonos időben, azonos összegű fizetés érkezik a számlájára"

Ez utópia!

"Szeretném, ha egy párt végre azt tűzné a zászlajára, hogy megszünteti a sárga csekket és vele együtt a létbizonytalanságot Magyarországon! "

Zászlóra tűzni lehet, de mindenki számára világos, hogy megvalósítani lehetetlen!

Hozzászólok 2018.03.06. 11:34:24

@boarding pass: ja nem, nem. Nem ezt akartam írni.
Hanem azt, hogy jelentkezem titkárnői állásra :-)

boarding pass 2018.03.06. 11:48:15

@tamarisk: Nem a bank dolga megoldani. De mivel oda fut be minden, patthelyzet van. Hiába írsz nekem nyilvántartó rendszert, csak újabb terhet jelentene. Mert a kapcsolatot a bank-al nem tudod megoldani (nem kapsz API-t) így kézzel kéne mindent rögzítgetni... A lényeg az automatizálás.

Egyébként fizetnék is érte. Amúgy sem olcsók a bankszámlák... Meg állítólag verseny van a bankok között... és amúgy ezek informatikai szempontból megoldhatóak lennének komolyabb fejlesztés nélkül. És ezt te is tudod, gondolom ;)

2018.03.06. 12:03:01

@boarding pass:

"a bank-al nem tudod megoldani (nem kapsz API-t) "

Nem is kell!
Az elektronikus kivonatból nem kunszt ám AUTOMATIKUSAN kiszedni az adatot :-)

TOTÁL automatikusan megy!
A kiválogatás a napi kivonatból és a hozzárendelés a megfelelő számla eseményhez.

Csak az esetleges hibalistás tételre kell ránéznem.
Amik az "eddig ismeretlen" partner műveletéből illetve nagynéha elírásból adódnak.

Rigor Mortis 2018.03.06. 12:07:25

@eßemfaßom még áll: Már próbáltam. Volt, aki megértette; volt, aki nem. :)

ottalai 2018.03.06. 12:12:03

@boarding pass

Kitűnő hozzászólás! Valós és lényeglátó.

Csak három megjegyzés így hirtelen:

-a problémádra a nyakatekert megoldás a fogyasztó azonosító megtalálása a beszedéseknél (persze ez nem az, amit te megadsz, ilyen lehetőség a csoportos szabványban nincs).

-csoportos beszedésnél a limit összegét a beszedő bank nem kapja meg.

-API-t hamarosan kaphatsz (PSD2), de a te jelent problémádra az sem megoldás.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.03.06. 12:17:38

Csekk Norrisz, te szülj nekem rendet! :)))

Karipapa01 2018.03.06. 12:30:32

Imádom, hogy egy ismeretlen, tőlem több 10...100 km-re netezgető okostojás megmondja nekem, hogy szarás után milyen színű klópapírral töröljem ki a seggem! Sőt tippeket ad, hogy használjak Viledát, mert azt csak egyszer kell megvenni és örökké lehet használni, mivel hogy mosható.
Ha pedig a sárga csekk miatt van bajban a magyar gazdaság, akkor nekünk már nem a seggünket, hanem a fejünk búbját kell törölgetnünk és tökmindegy, hogy mivel.

2018.03.06. 12:36:55

"csak a fizetésük egy részét, ráádasul többnyire a kisebbik részét kapják hivatalosan, bankszámlára, adózás után." Innentől kezdve nem láttam értelmét tovább olvasni.

adrfst 2018.03.06. 12:45:35

@Bisi: A fizetésed felét most is elviszi az SZJA, ha csak nincs egy óvodára való gyereked. A gazdaság tényleg sokat fehéredett, de cserébe az adók is nőttek, bár ez nem mindig látszik egyértelműen.

FayRodisz 2018.03.06. 12:52:05

@Betonkocka:

"be kell menni EGYSZER a városba, mindent be kell állítani, aztán többet nem kell."

Nem nagyon használhatsz ilyen rendszereket. Nem emlékszem olyan hónapra amikor asszony ne hörögne valamelyik kibaszott agyhalott szolgáltatóra, mert megint alapjaiban változtattak az amúgy is egy kalap szar és használhatatlan rendszereiken. Most gondold ezt el egy olyan családban ahol nagyinak a tűzhely begyújtása a legkomplikáltabb feladat amit naponta el kell végeznie.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.06. 12:52:08

A világ fejlettebb államai közül Japánban nagyon népszerű a papírpénzhasználat, és az otthon, készpénzben tartott vagyon. A kb. 1800 milliárd jen lakossági megtakarítás fele otthon pihen papírpénzben. Nagyon népszerűek a kisebb-nagyobb széfek az ázsiai országban.
Az angolszász országokban pedig még mindig dívik a csekkfüzet. Vagyis egy füzetecske, amelynek szelvényeire tintával beírják az összeget, és aláírva fizetnek vele.

De ugye csak mi magyarok vagyunk ilyen mucsai elmaradottak, egyesek fejében..:)

mad823 2018.03.06. 13:03:53

Ha már száz hsz után eljutottunk a PSD2-ig, akkor hamarosan egy kifogással kevesebb lesz: Az azonnali utalások indulásával egyidőben (2019.07.01) jön a "fizetési kérelem", na ez kábé olyasmi, mint a csoportos, azzal különbséggel, hogy így működik: A szolgáltató elektronikusan elküldni az utaláshoz szükséges adatokat a felhasználónak, akinek csak jóvá kell azt hagynia egy tetszőleges időpontban (max. 2 hónappal az érkezés után), sőt bizonyos esetekben, ha a szolgáltató engedélyezi, még az összeg is módosítható. Ergo egy újabb kifogással kevesebb lesz a digitális nomádoknak...

2018.03.06. 13:04:37

@boarding pass: Szépen összefoglaltad. Lehet, hogy csak nem volt szerencsém, de nekem sem az Invitelnél, sem a T-mobile telefonosnál egyszerűen nem intézték a csoportos beszedést, hiába töltöttem ki a papírjaikat. Az OTP netbank azt írta két éven keresztül, hogy "folyamatban". Maradtam tehát a csekknél.

Egyébként a T és a Vatera olyan szépen megoldotta az egyszer regisztrált bankkártyával történő fizetést. Küldenek csekkértesítőt e-mailban, odalinkelve a számlabefizetés. Megnyomod a gombot és kész. Azt fizeted be, amit látsz és kéznél a számla is ugyanazon az oldalon.

2018.03.06. 13:08:46

@adrfst:

Vakparaszt vagy-e ecsém?!

Tudod: az SZJA 15% ...
Ami nem a fele vazze!!!!!!

CyberPunK 2018.03.06. 13:24:15

@tamarisk: Tanár a diákoknak: az osztály 50%-a hülye.
Hang a hátsó sorból: höhö, nem is vagyunk annyian. :D

d.j 2018.03.06. 13:27:47

@Bisi: Picit jobban nézz körül, mert nem élnek jobban az emberek. A fidesz minden egyes adózással kapcsolatos ténykedése a gazdagokat segíti. Nem véletlen, hiszen pont az volt a cél, hogy az ő embereiket hozzák helyzetbe, ennek egyik eleme, hogy ők kevesebb adót fizessenek.
SZJA. Ha utána számolsz és összehasonlítod az előző rendszerrel, akkor azonnal kiderül, hogy ezzel azok járnak jól, akik sokat keresnek. Néhány dolog. Az előző rendszerben az SZJA a minimálbérre 0% volt mindenkinek. Annak is aki 1 milliót keresett, az e fölötti rész sávosan adózott. Ez azt jelenti, hogy kb. 400 ezer bruttóig a régi rendszerben is és mostaniban is kb. ugyan annyi volt az SZJA. Volt is egy kimutatás, ahol feketén fehéren ott volt, hogy az SZJA bevétel 90%-át a szegények fizetik be. Kurva igazságos mit ne mondjak. Ja, és arról ne feledkezzünk meg, hogy egy rakat adó jóváírási lehetőséget megszüntettek, ami szintén a szegényebb réteget érinti.
Mindeközben 40 féle új ágazati különadót vezettek be, amit az érintett cégek mind továbbterheltek az ügyfelei részére. Habár, emlékszem valami olyasmire, hogy a fidesz nagy dérrel dúrral bejelentette, hogy ezt nem engedi és megvéd mindenkit. Ja. Ahogy tette a deviza hitelesekkel. Ez is mind a szegényebb réteget érintette, érinti a legsúlyosabban.
ÁFA 27%. Ugye ezt nem kell ecsetelni, hogy kiktől folyik be a legtöbb ÁFA.
Szóval ezt a jobban élünk, mint 8 éve dumát át kellene gondolnod.

efi 2018.03.06. 13:29:56

@ételizésítő:
Azért tiltakozom, mert a papír alapú befizetésnek költsége van, amit szétkennek ránk is. Ha kifizetitek a többletet,akkor leszarom, hogy ti sorban állva csekkeztek.
@Imadom a trapistát:
Nem fogok évente 150x ezzel szórakozni egérmozin. Menjen csak automatikusan csbm-mel, 20 év alatt sosem volt ezzel gondom.

steery 2018.03.06. 13:30:05

Nem fogom a kapott készpénzt beadni a bankba azért, hogy az fizesse be helyettem a rezsit. És közben lenyúlja a jutalékát, miközben a kamatozása egy rossz vicc. De ami ennél sokkal fontosabb: nem vagyok hajlandó lemondani a készpénz használatról. Ugyanis a készpénzt tudják a legnehezebben ellopni tőlem. Ez a legbiztonságosabb értékmegőrző fizetési eszköz és még sokáig az is marad. Az elektronikus pénz nem az enyém, nem nálam, hanem a banknál van nyilvántartva, azaz könnyű letiltani, ellopni, meghekkelni (állami, karhatalmi parancsra is!). És nem működik áramszünet, az internetet megroggyantó kiberháború vagy egyéb műszaki gondok esetén. Készpénzzel egy ostromlott városban is lehet még fizetni, amíg van mit megvenni belőle. Szóval ez akkor is működni fog, mikor a csúcstechnológiák rég beszartak és megette őket a rozsda.

boarding pass 2018.03.06. 13:33:22

@tamarisk: Kivonatból kiolvasni automatikusan. Igen, ezt lehet. De a kivonat megszerzését/letöltését is automatizálni kellene... És azt le sem írtam, hogy 4 bankszámlám van (mindegyik más banknál).

Pontosan azért nem fog működni a világ, mert mindenkinek van egy szuper megoldása valamire, de mindenhez egy külön rendszert kell használni, és ezek a rendszerek nem/csak részben kompatibilisek egymással.... (tipikus okos otthon szindróma, de ebbe tényleg ne menjünk bele)

boarding pass 2018.03.06. 13:37:10

@mad823: a digitális nomádoknak a fizetési kérelmet postán küldik ki ? (hiszen azért nomádok, mert nincs email címük sem...) :)

graphite 2018.03.06. 13:41:57

@Olliék: "De ha a magyar kártyámra utalok, bármennyit,az 2056-huf!!!! A magyar bankok a legmocskosabbak európában! "

Használj Transferwise-t, az olcsóbb.

graphite 2018.03.06. 13:54:05

@cselaxi: "A beállított limit felett NEM lehet leemelni. Pont. "

Kivéve ha véletlenül törlődik a limit. (egyszer megjelent a számlámon 100 ezer forint, majd másnap eltűnt, a bank leakasztott 500 ft illetéket. Bementem, hogy ez akkor most mi? Reggel kivártam ez 1 órás sort, ahol közölték, hogy hiba volt a rendszerben, ezért jelent meg a semmiből 100 ezer forint, amit aztán le is vettek, jóváírták az 500 ft-ot. Jövő hónapban újra levonták az 500 forintot, mint elmaradt illeték befizetése, újra bementem, 1 óra várakozás, jóváírták. Jövő hónapban levonták, nem mentem be, ők nyertek. Utólag kiderült, a beállított limitek eltűntek, sőt az egyik csoportos beszedési megbízás is. Azóta nem játszom ilyet).

2018.03.06. 14:02:01

@vuvuzela importőr: az egy főre eső GDP kb. kétszerese a magyarországinak. Csak igénybe vett szolgáltatásért fizet mindenki. Ha időben lemondod a gyereked különóráját, akkor nincs semmi abban, hogy nem fizetsz. Ha itt egy különórákat adó tanár elkezdi verni az asztalt, hogy neki kell pénz a meg nem tartott óráért is, akkor hamar munka nélkül marad. A piac megoldja.

2018.03.06. 14:02:35

@boarding pass:

Nálunk van ...

GRÁNIT 2X
K&H 1X
FÓKUSZ 2X
MÁK 2X
OTP 1X

Ez 8 számla és működik :-)
Igaz, hogy csak 5 féle protokoll kell hozzájuk...

ottalai 2018.03.06. 14:09:42

@mad823:
A fizetési kérelem alapvetően a bankkártyás, egyszeri, azonnali fizetéseket váltja majd ki. A csoportos beszedés marad. A szolgáltató nem fog több ezer fizetési kérelmet kiküldeni, főleg úgy, hogy a fizetés teljesítést nem tudja érdemben befolyásolni/kontrollálni.

@borading pass:
@tamarisk:
Mi a racionális, gazdasági magyarázata annak, hogy egy magánszemélynek egynél több (pláne 4-8) bankszámlája legyen? Csak érdekel az oka.

ekat 2018.03.06. 14:12:24

Hát nem tudom, én 50 feletti szőke nő vagyok, de jó sok éve nem is láttam sárga csekket. És amíg még kaptam egy-kettőt, akkor megfogtam, lenéztem róla az adatokat, és neten utaltam.
Amióta van Díjnet, azóta amit lehet (víz, gáz, UPC), azt természetesen ott fizetek kártyával, mert az akkor nem kerül semmibe. Ja és ELMÜ-t is kártyával a saját felületén. (És ez nálam elvi dolog, rühellem a tranzakciós adót. :D)
Olyan ember meg, aki NE minden hónapban fixen kapná a teljes fizetését számlára, nincs a családomban vagy ismeretségi körömben. (Tudom, Budapest...)

Gleccsertetű 2018.03.06. 14:13:06

Végre egy értelmes poszt.

2018.03.06. 14:13:59

@vuvuzela importőr: ja, itt a bankszámla vezetés teljesen ingyenes, nincs olyan előírás se, hogy havonta X összeget (mondjuk a munkabért) kell rá utaltatni. Minden számlához jár egy passbook, amit az ATM mellett található kisebb masinába bedugsz és az rányomtatja a számlamozgásod adatait. Kb. mint egy takarékbetétkönyv. Szóval papír alapú.
Netbank van, ingyenes, de szerintem nem népszerű. Az ázsiaiak szeretik a papíralapú dolgokat.
Én is szeretem a csekket és örülök, hogy itt is van. Ami jó lenne Magyarországon, az az, hogy ne csak postán lehessen befizetni csekket, hanem legyenek terminálok minden településen. Mondjuk ATM mellett.
Itt, ahol élek, minden sarkon ott lévő convenience storeban befizethetem a nap 24 órájában a csekkeimet. Mivel ilyen boltok mindenütt vannak, sosincs sor sehol.

2018.03.06. 14:17:42

@ottalai:

Magán számlák...
egyetemistáé
asszonyé
enyém
nagyijé

Befektetési számlák

Két KATA-s EV ....

2018.03.06. 14:20:55

@EU zászlót mindenhova!: Pont erről írtam utt, hogy Kelet-Ázsiában, ami jelentősen fejlettebb informatikával bír, mint Magyarisztán, roppant népszerű a papírpénz, a betétkönyv, csekkek.
Az amerikai meg nem ritkán a fizetését is pay checken kapja, aztán elfárad a bankba és kap érte cash-t. Vagy hitelkártyával zsonglőrködik, arra szoktatták rá őket a fogyasztókon élősködő bankok.

Karipapa01 2018.03.06. 14:21:49

@efi: "Azért tiltakozom, mert a papír alapú befizetésnek költsége van, amit szétkennek ránk is. Ha kifizetitek a többletet,akkor leszarom, hogy ti sorban állva csekkeztek."

Ha meg nem fizetjük ki, akkor is csak maximum "leszarhatod".
Különben neked Romániában nem kell fizetned a magyar sárga csekk költségeit.
Más magánügyeibe belepofázni ősi román szokás. Bár újabban székely is.
Jótanács: ne legyél ideges, mert akkor nem áll fel a fa....d! :P

boarding pass 2018.03.06. 14:23:20

@ottalai: azért van több számla, mert a kondíciók megnyitásakor éppen az volt a megfelelő ( vannak lekötött tételek is )

Éppen tegnap nyitottam egy bankszámlát :
- kezelési költség nincs (nem egy évre, hanem egyáltalán nincs)
- limit, kötelező utalás, kötelező benntartott összeg nincs
- nincs bankkártya hozzá (nem is kell)
- kp felvét ingyenes
- netbank (viszonylag primitív)

Egyetlen költség az utalás, 1,25 ezrelék (nem %)

ennyi. Azért nyitottam, mert egy adott ingatlan költségeit csak ez a bankszámla fogja "kezelni". Ide érkezik bérleti díj, innen megy minden rezsi (csoportos beszedésivel)
Pontosan és egyszerűen követhetem az ingatlan bevételi és kiadási oldalát, viszonylag minimális költséggel....

ze11 2018.03.06. 14:24:06

@boarding pass:

"1. a mai napig nem tudta egyik bank sem megoldani azt, hogy a csoportos beszedési megbízásnak legyen egy olyan egyedi azonosítója, amit én adok meg (pl."kistelek gáz") és ezt hozzárendeli a bankkivonathoz
2. Azt már végképp nem sikerült megoldani, hogy esetleg az egyedi azonosítók alapján szűrni lehessen az internet-bankban. (Láttam csírájában megoldásokat, egyik sem működik)"

A Díjneten volt ilyen szolgáltatás, Csekkolónak hívták, volt szerencsém hozzá (többoldalról is), sajnos igen hamar kivezették - hogy miért, azt csak találgatni tudom, de pl. a rezsicsökkentés nem látszott rajta elég szépen. Sőt... :-)

"3. A bankok azt sem tudják megoldani, hogy egyszerűen virtuális alszámlákat lehessen nyitni, és így mindent egyszerűbb nyilvántartani. (gépjárművenként, vagy ingatlanonként egy alszámla, máris tudnám - mi hová tartozik)"

Könyvelni, pontosabban kontírozni nem fog helyetted a bank, pláne nem lakossági üf. esetén.

"4. A Bankok a mai napig nem igazán képesek olyan egyszerű dologra, hogy emailt küldjenek egy bejövő tranzakcióról."

Nekem az sms elég, a terhelésekről jön e-mail is.

"5. Írtátok, hogy csoportos beszedésnél előfordul, hogy nem vonja le a szolgáltató, de erről te nem tudsz és figyelni kell. Nem itt a baj. Mert ilyenkor a szolgáltató a következő hónapban [...] 2 havi díjat EGY ÖSSZEGBEN vonják le, rögtön átlépi a limitet és ennyi."

Ilyenem még nem volt, mivel minden csop.besz. igényről (nem a terhelésről, a beérkező kérésről) napokkal a teljesítés, illetve annak kísérlete előtt kapok levelet/sms-t, így tudok lépni, ha kell. Oda kell figyelni? Igen, oda, de ennyi.
Az a szolgáltató meg, amelyik két száma összegét egyben óhajtja levonni, az más disznóságokra is képes :-) Ha ilyenbe futnék bele, akkor azonnal állnék át náluk egyedi utalásra.

ze11 2018.03.06. 14:26:24

@steery: A készpénzt tudják a legkönnyebben ellopni tőled: simán pofánvernek, és kész. Ennél egyszerűbb nincs.

ze11 2018.03.06. 14:28:10

@karandash: A csekk az csekk, a "sárga csekk" az átutalási megbízás. Egészen más a kettő, csak nálunk keveredik a két dolog.

Omnisapient 2018.03.06. 14:30:05

@Pilotax: az isten háta mögötti helyeken megmagyarázza, de nagyvárosban???

Omnisapient 2018.03.06. 14:36:05

@Billy Hill: havi fix összegre tökéletes a rendszeres átutalás, pl. gyereknek osztálypénz, egyesületi tagdíj. De havonta változó összegre, mint a legtöbb rezsiszámla szerintem a csoportos beszedés sokkal jobb. Limit be van állítva. Nem kell minden hónapban számla érkezésekor netbankolással vacakolni.
Lehet, hogy rovid a memóriám, de az elmúlt 15 évben sőt, annál régebbről sem emlékszem olyanra, hogy a limitet meghaladóan vontak volna le a csoportos beszedéssel. Olyanra viszont igen, hogy egyhavit nem szedett be a szolgáltató, majd egy hónappal később kéthavit akart beszedni, ami viszont megbukott a limit miatt.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.06. 14:36:30

@karandash: Vagy ott vannak az árveréses műsorok a tévében. (Raktárárverés, reptéri árverés stb.)Többnyire dollárkötegekkel állnak sorban a leütött tétel kifizetésénél, nem bankkártyával.
Az Autókereskedők c. műsorban az alkudozás végén pedig gyakran hangzik el végső érvként, hogy "készpénzben"..

Omnisapient 2018.03.06. 14:42:14

@vuvuzela importőr: volt idő, amikor valóban jó csomagokat lehetett kifogni némely bankoknál. De ma már nemhogy az új ügyfél, de még régi ügyfél sem kap olyan új csomagot, amiben elfogadhatónak nevezném a banki költségeket. Jelenleg nullát fizetek az átutalások után, még tranzakicós illetéket sem, sőt kp felvétel után sem, feltéve, hogy a bank ATM-jéből veszem fel. De ez egyre ritkább.

Karipapa01 2018.03.06. 14:45:32

@EU zászlót mindenhova!: Na jó, az az árverés egy más dolog! Ott azért kérnek készpénzt, mert az átutalásos, vagy a kártyás kifizetés időbe kerül és ha az illető mégsem fizetne, akkor új árverést kell meghirdetni ami ismételten költség és senki nem fizeti ki.

várom a levelet 2018.03.06. 14:54:53

@Bisi: tényleg mennyivel jobban. az idén már a második kisbolt zár be.az emberek reggel megveszik a kenyeret,kis felvágottat,aztán a bolt be is zárhatna 10 órakor.aztán elballagnak a postára,föladják a csekkeket.a gyógyszertárban kiváltják a gyógyszert,aztán vagy marad,vagy nem.

Karipapa01 2018.03.06. 15:00:46

@ze11: Igazad van, a "sárga csekk" valójában nem csekk, de mi annak hívjuk. A fürdőszobai csaptelep is szelepcsoport, mégis a csaptelep kifejezést használja mindenki. Különben a befizető oldaláról annak funkcionálisan megfelel (mintha csekket állítanál ki a befizetéshez).

FlybyWire 2018.03.06. 15:25:22

Hitelkártya.
Olyan, amelyikhez a vásárlások után visszatérítés van, ami bőven visszahozza az éves díját.

Az összes közművet online, hitelkártyával fizetem.
Akkor, amikor akarom, otthon vagy a munkahelyen ülve.

50 éves kor alatt aki nem ezt csinálja: vesztes.

efi 2018.03.06. 15:30:48

@Sztavrosz7:
Havonta 1x posta? Az kevés lesz. Ha már szopatod magad a sárga csekkel, akkor tessék becsületesen lejátszani, havonta minimum 4 kör, de inkább több. Határidőre mindent befizetni!

FlybyWire 2018.03.06. 15:31:31

@teéjesenmindegy: nekem 0 forintos számlám van.
A bankkártyám meg évi 17 ezer, de tavalyig évi 120 ezres visszatérítést lehetett rajta csinálni.
Sajnos közben rájöttek, hogy ez az okos ügyfeleknél - akik nem futnak bele a 73 féle buktató egyikébe sem - ez bukó nekik, úgyhogy levitték évi max 60-ra.
Így már, hogy van társkártya is szintén 17-ért, már csak nagyon kimaxolva éri meg, úgyhogy jelenleg mérsékelt aktivitással keresk új hitelkártya konstrukciót, lehetőleg havi 1M feletti kerettel.
Valaki tud valami jó tippet? :)

FlybyWire 2018.03.06. 15:35:57

@teéjesenmindegy: "A bank, amikor utalsz, amikor kártyával vásárolsz, amikor bejön pénzed, mindig egy kicsit levon, mint jutalékot. De örülj neki."

Csak nem tőlem, hülyegyerek, hanem a bolttól, ahol vásárolok :D

eßemfaßom még áll 2018.03.06. 15:38:11

@Rigor Mortis: "volt, aki nem. :) "

innentől kezdve...

FlybyWire 2018.03.06. 15:39:46

@Billy Hill: adj csoportos beszedést a hitelkártyádra.
Egyből nem a saját pénzedből szed el a közműszolgáltató.
Jön róla az SMS, ha vitatott az összeg, a hitelkártyacég fog veszekedni a szolgáltatóval nem te.
Ha meg minden OK, sok bank még visszatérítést is ad (na persze 0,1%, meg hasonló), de akkor is, ez csak jó.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.06. 15:40:58

@Karipapa01: "kártyás kifizetés időbe kerül"

Nem szoktál szupermarketben kártyával fizetni??

eßemfaßom még áll 2018.03.06. 15:40:59

@Hozzászólok: "probald ki a dijnetet

Ott megadhatod, hogy kistelek gáz, és meg is őrzik az elektronikus számlát."

Nincs a díjneten fent minden szolgáltató és
"Kedves X.Y.!

Tájékoztatjuk, hogy a 18 hónapnál régebbi számláinak törlését követően 2018-ban a 2016.06.30-át követően kelt e-számláit érheti el Díjnet fiókjában. "

de egyébként jó.

ottalai 2018.03.06. 15:41:47

@tamarisk:
Így értem a min. 4 számlát, bár így már min. 4 magánszemély. Ez rendben van.

@boarding pass:
Az ingyenes kp. felvét bankfiókra vonatkozik? Ha nem, akkor kártya nélkül tudsz kp-t felvenni?

eßemfaßom még áll 2018.03.06. 15:43:19

@adrfst: "A fizetésed felét most is elviszi az SZJA,"

Te valami időhurokban ragadtál?

FlybyWire 2018.03.06. 15:44:57

@abcd1234: A folyószámla ma mocskosul drága, kivéve, ha bitang gazdag vagy és x összeg fixen érkezik rá.

Havi 3-400 nettó jövedelemtől is vannak már 0, vagy közel 0 forintos számlák.
Egy átlag család 2 keresővel ezt simán hozza ma már.

FlybyWire 2018.03.06. 15:55:49

@laci_52: "Nelem bankszámlára jön a pénz, mégis sárga csekket használok és azt kártyával fizetem a postán,"

Ez a létező legértelmetlenebb hülyeség, amit itt olvastam.
Minden szolgáltatónál fizethetsz netem, debit vagy credit kártyával is.
Mi a rossznyavalyának mászol el a postáig?

FlybyWire 2018.03.06. 16:00:18

@ekat: Hehe, eddig az első értelmes komment :)
Én sem fizettem sárga csekken úgy 10-12 éve semmit, ugyanezt csináltam.

A csoportos beszedés is szar, azt se használom.
Korábban a folyószámláról utalás ment, de mióta díja van, és főleg mióta hitelkártyával is lehet mindent fizetni, az megy.

ételizésítő 2018.03.06. 16:05:21

@abcd1234:
Olyan egyáltalán nincs is, amin barcode van, mert a magyar nyelvben ilyen nem létezik.
Olyat keress, amin vonalkód van.

@Betonkocka:
"2005 óta olyan bankszámlám van, amelyről MINDEN átutalás, csoportos beszedés INGYENES (CIB Bank)"
A CIB-nél nincs ilyen, de sebaj.

@efi:
Basszál ki velünk, fizess te is csekkel.
"Határidőre mindent befizetni! "
Az ugye megvan, hogy nem a fizetési haráidő előtt 1 nappal küldik ki a csekket, hanem hetekkel?

@Karipapa01:
Az egykaros már nem szelep, hanem valóban csap.

@eßemfaßom még áll:
Letöltöd a számlát PFD-ben a számítógépedre. A mai terabájtos vinyók világában már elenyésző helyet foglal. A 10 MB-os vinyók esetében (dolgoztam olyan géppel, amiben ez volt, ráadásul utólag beépítve, mert eredetileg csak nagyfloppy-meghajtó, 5 1/4 col, 360 kB, és arról ment az oprendszer is) tényleg problémás lett volna, de hálistennek akkor még nem is volt internet, ezért ilyen szolgáltatás sem.

2018.03.06. 16:23:48

@ottalai:

Minek vennék fel kp-t máshol mint NÉHA az ATM-ből?

Havonta 1X néha 2x szoktam kp-t felvenni a digitálsi nomád szolgáltatók és boltosok kedvéért.

Üzletben FŐLEG bankkártyával fizetek!
Hisz a bankkártya a KP pótló!!! azért van...

2018.03.06. 16:26:09

@FlybyWire:

Kéne tájékozódnod írás előtt mert ...kurvára nem vagy tájékozott!
Csak jár a szád a béna bankszámla választásod alapján.

ottalai 2018.03.06. 16:35:37

@tamarisk:

A kp. felvétellel kapcsolatos kérdésem @boarding pass-nak szólt. Te nem írtál erről. Ő írta, hogy az új számlájához nincs kártya és a kp. felvét ingyenes. Erre kérdeztem, hogy az akkor bankfióki kp. felvétet jelent-e ingyen, mert kártya nélkül nehezebb lehet máshogy.

FlybyWire 2018.03.06. 16:43:09

@tamarisk: ki szólt hozzád? Annyi baromságot hordtál ide már, hogy veled inkább nem is kezdtem :)

FlybyWire 2018.03.06. 16:48:14

@tamarisk: ha lenne egy kevés eszed a 7 banknál 19 folyószámlád helyett, és az összes bevételed egy helyre folyatva össze tudnál kaparni egy 0 forintos prémium bankszámlát, akkor te se próbálnál itt kompenzálni, meg a végletekig kifinomult módon fillérb***ni mindent.

A netelőfizetés, meg számítógép mint extra költség... ezen besírtam :D Kinek nincs mindkettő otthon? A fájdalom, jaj....

eßemfaßom még áll 2018.03.06. 17:21:44

@ételizésítő: hű de okos vagy, én viszont erre reagáltam:

"és meg is őrzik az elektronikus számlát."

Azt időközben már megtanultad, hogy a kínai "free shipping" mit jelent?

kkn 2018.03.06. 17:40:48

Látoma cikkíró is megfeledkezik a nyugdíjas korosztályról. Pl. fateeom nem ért a nethez, az okostelefonhoz, ha nem lett volna balesete, akkor sem hiszem, hogy megtanulta volna. Ő tuti nem fog utalni, stb. Van rengeteg olyan idös, aki nem tudta megtanulni , és nem is akarta . De tegyetek úgy, mintha ők nem lennének, és károgjatok a sárga csekk miatt.

kkn 2018.03.06. 17:45:56

A másik banda, nem akarok hitelkártyát. Van annyi a számlámon, amivel ki tudom fizetni a dolgokat. Miért ne rögtön adja pénzt, miért kell kölcsönkérni, hogy utána a banknak adjam vissza? Mégha adnak jutalmakat, kedvezményeket, ( amikre nincsen szükségem, mert muszájból beválthatnám de többnyire olyanra ott, ahol és amire nincs szükségem, de olyan, mint azért venni v.mit, mert akciós). Franc se fog fillérbaszni azért, hogy pörögjön a bankok hitelbiznisze. Ha van pénzem, rögtön kifizetem a bankkártyával.

boarding pass 2018.03.06. 17:46:26

@ottalai: igen, bankfiókban kp felvét. Napi életben nem izgalmas, de amikor egy nagyobb összeget fel kell venni, annak elég szép kezelési költségei vannak. ( pl: OTPnél 20M felvétele egyszerre : 300.000 Ft költség... ) Érdemes elkerülni az ilyen kp. felvételeket, de az élet hozhatja úgy, hogy nem tudod.

ottalai 2018.03.06. 17:52:29

@boarding pass:

Köszönöm, értem. Ritka az olyan bank, amelyiknél a fióki kp. felvét (is) ingyenes.

boarding pass 2018.03.06. 18:06:21

@ottalai: nagyon ritka. Én lepődtem meg a legjobban.

ottalai 2018.03.06. 18:13:56

@boarding pass:

Én is így emlékszem. Kíváncsi lennék mi a turpisság, mert az átutalás díja is átlagos szint, bár nem írtad, hogy lenne minimuma-maximuma, így becsapós lehet.

boarding pass 2018.03.06. 18:47:20

@ottalai: nincs minimuma és nincs maximuma. Életemben nem láttam még ilyen kondíciót (úgy, hogy tényleg semmi megkötés nincs) - őszintén szólva, nem hittem el, hogy valóban lehet szerződni. És de. Ennyit megér.

ottalai 2018.03.06. 18:52:18

@boarding pass:

A minimum rendben, de akkor a maximum hiánya lehet az egyik buktató. A legtöbb helyen maximalizálva van. Persze csak óriási összegeknél fájhat (tíz)ezreket fizetni az utalásért, főleg, hogy a banknak ugyanannyi, elenyésző összegbe kerül az utalás nagyságától függetlenül.

teéjesenmindegy 2018.03.06. 18:53:46

@FlybyWire: "Csak nem tőlem, hülyegyerek, hanem a bolttól, ahol vásárolok :D"
Te balfasz, ha utalsz, akkor levon tőled. Ha bejön pénzed, akkor is levon tőled. Ha esetleg külföldön vagy külföldről vásárolsz akkor olyan devizaárfolyamot számol, amilyet senki más, tehát levon tőled. Van egy éves kártyadíjad, tehát fizeted azt is. És ja, ha a boltban vásárolsz, akkor tényleg a boltostól vonják le. Amit a boltos pedig továbbhárít rád. Láttad azt a megnevezést a vásárlásaidnál, hogy "kényelmi díj" meg hasonlók?
Egy zseni vagy bazmeg....

teéjesenmindegy 2018.03.06. 18:56:58

@boarding pass: "Érdemes elkerülni az ilyen kp. felvételeket, de az élet hozhatja úgy, hogy nem tudod."
És az milyen, amikor olcsóbb felvenni a pénzt és befizetni a másik bankba, mint az átutalás?
És az, hogy olcsóbb felvenni, elmenni átváltani, befizetni másik bankba és elutalni onnan, mint az eredetiből simán elutalni?

Egy Hun Hunniából 2018.03.06. 19:44:50

@Rigor Mortis: "Aki ide trollkodni tud, az átutalni is. "
Na ez az ami nem stimmel!
Az itt okoskodó sok IQNUKU vitéz olyan sötétséget árasztott ki, hogy döbbenetes!
"A bamk lopta a számlámról a pénzem több hónapon keresztül" volt tán a csúcs.
Lehet csak valami "nyertél jájfont, küldj sms-t" fizetős szolgáltatást vett igénybe, vagy valami hasonlót vett igénybe. (A szerencsétlen=mélysötét barom)
A többi mellébeszélő/haudozó meg szintén a sötétségét PRÓBÁLTA leplezni a drága az utalás/nincs net/kell a bizonnylat és más hantákkal. Náluk IQLIGHT RULEZ!

2018.03.06. 19:51:29

Én azt nem értem, hogyha valakinek ennyire szúrja a szemét a sárga csekk, akkor miért nem szúrja a szemét a magyarországi banki költségek.
Nyugaton semmit nem kell fizetni kártyahasználatért. Iszonyat drága Magyarországon az utalás. Ha az egyenlegedre vagy kíváncsi az ATM-nél, és nem nyomtatod ki, csak a képernyőre jeleníted meg az is pénzbe kerül. Iszonyat drágák Magyarországon a banki költségek.
Ezért miért nem lázadsz?
Mellesleg minek a levél?
Van email, SMS, mindenféle üzenőprogram stb.
A XXI. században ne levelezzél már, ne égesd magad.

2018.03.06. 20:01:53

@Egy Hun Hunniából:

Miért nem drága az utalás szerinted? Szerintem k.rva drága. Azon kellene siránkozni, hogy Magyarországra miért nem tud begyűrűzni a nyugati banki ügyintézés és annak a minimális költségei. Ha ez megtörténne, akkor szerintem senki nem siratná a sárga csekket.
Mellesleg volt olyan bankhoz szerencsém, ahol két évig voltam és nem volt két egyforma hónap költségek szempontjából. Abból ki nem lehetett menni mi mennyi, hogyan , mikor és miért változnak a költségek. Teljes káosz volt az egész. Nem értettem meg is kérdeztem a bankban és 2 azaz kettő banki alkalmazott sem tudott egy épkézláb magyarázatot adni arra, hogy két év alatt nem volt két egyforma hónap a költségek szempontjából.

ételizésítő 2018.03.06. 20:09:58

@eßemfaßom még áll:
Te közben megtanultad, hogy mi az a vám?
Vagy csak szeretsz hülyeségeket beszélni?

ételizésítő 2018.03.06. 20:23:12

@kkn:
A legtöbb hitelkártyára pénzt adnak - azaz a havi vásárlásaidnak az 1-2-3-4%-át jóváírják, annyival kevesebbet kell fizetned. Ez átlagos havi költés (pl. ha a sárga csekket hitelkártyáról fizeted, az is számít) esetén olyan 2-3 ezer Ft-ra jön ki. nem nagy összeg, de pár sörre elég.
Persze ha pénzre nincs szükséged, akkor igazad van, akkor fölösleges fényűzés a hitelkártya.

Arról nem is beszélve, hogy a Cetelem kártyájára egyes cégek (Euronics, MediaMarkt, Extreme Digital stb.) jelentős (volt, amelyik 15%-os) kedvezményt adtak (illetve még ma is ad néhány cég), nekem pl. a lakásom berendezésénél ez olyan 200 ezer Ft-ot jelentett kedvezményben. Az azért már eléggé látható összeg (bár azoknál a cégeknél, amelyiknél én a cuccaimat vásároltam, már pont megszűnt ez a kedvezmény).

@teéjesenmindegy:
"Te balfasz, ha utalsz, akkor levon tőled. Ha bejön pénzed, akkor is levon tőled."
Akkor rossz banknál vagy. A bankok többsége nem von le, illetve utaláskor a Viktorod - tudod, akinek a seggét nyalod annyira lelkesen - által kötelezővé tett tranzakciós költséget vonja, mert azt nem tudja megkerülni.

graphite 2018.03.06. 20:36:54

@Egy Hun Hunniából: "A bamk lopta a számlámról a pénzem több hónapon keresztül" volt tán a csúcs"

Talán hallottál a nagysikerű sevizahitelekről, évekig vonták jogtalanul a bankok az emberektől a havi több tízezer foribtokat, végül a legfelsőbb bíróság döntése nyomán ennek egy részét visszafizették. Lehet, nem hallottál róla, de most már ezt is tudod.

graphite 2018.03.06. 20:42:41

@ételizésítő: "Euronics, MediaMarkt, Extreme Digital stb.) jelentős (volt, amelyik 15%-os) kedvezményt adtak" miután ezek a cégek mindent 30%-al drágábban árulnak, mintha a neten vennéd. Végülis hülyék nélkül nem élnének luxusban a luxusbankáraink, ez tény. Ha te szívesen dolgozol, hogy Csányi Sunyi bácsi még gazdagabb legyen, szíved joga, de ezért ne szidj másokat.

Karipapa01 2018.03.06. 20:57:42

@EU zászlót mindenhova!: CSAK kártyával szoktam fizetni, minimális kézpénzt hordok magammal. És a fizetés hamarabb megtörténik, mint ahogy a készpénzesek kinyitják a bukszát. Nem beszélve a visszajáró kiszámolásáról. Igen ám, csakhogy azokon az árveréseken az árverésvezető nem hord magával mobil terminált. Ezért szabály, hogy mindenki csak a nála levő készpénz erejéig licitálhat. Meg utólag vissza lehet vonni a bankkártyás fizetést, tehát csak az átadott készpénz a biztos.

öreg baka nem rakéta 2018.03.06. 20:58:58

Egy darabig olvasgattam a fényező, és lehülyéző hsz-eket. Egy valamit nem találtam: Mi van, ha a delikvens elmegy nyaralni? Na, akkor a csop. beszedés játszik, vagy valakinél kp-t hagy, meg postaláda kulcsot és felbéreli a manuális szolgáltatásra.

Karipapa01 2018.03.06. 21:10:29

@ételizésítő: "Letöltöd a számlát PFD-ben a számítógépedre. A mai terabájtos vinyók világában már elenyésző helyet foglal. "

Igen, ez így van! Nekem az 50 megás vinyómon még volt 25-30 mega hely, amikor a vinyó megadta magát. Inkább vettem egy új gépet, amin 0.5 gigás vinyó van, de ami az előzőn volt összes adatom, mind elveszett. És nem csak pornóképek, hanem fontos adatok, levelezések is. Jó, tudom, ne mondd, hogy nem archiváltam külső meghajtóra, de nem én vagyok a számítógépért, hanem az van értem! Viszont egy 15 évvel ezelőtti befizetési bizonylat még mindig ott hever a fiókomban és nem kell vele foglalkoznom. Majd ha egyszer kedvem támad a takarításra kidobom...

graphite 2018.03.06. 21:41:55

@öreg baka nem rakéta: "Mi van, ha a delikvens elmegy nyaralni?" Ha hosszabb időre megy nyaralni mint 1 hónap, akkor elmarad a befizetés, kap egy felszólítást és legközelebb + 200 ft bünti.

ételizésítő 2018.03.06. 21:56:10

@graphite:
"miután ezek a cégek mindent 30%-al drágábban árulnak, mintha a neten vennéd"
Hát nem igazán. (Mondjuk amennyiért a tévémet vettem, annyiért olyat még most sem kapsz, pedig eltelt közben pár év, és az elektronikában az egy örökkévalóság, és jelentős áresést jelent; ja, meg a tévéhez adtak még egy fél gigás vinyót csak úgy pluszban).
Meg ugye házhoz szállítják, beállítják, garanciát adnak rá stb.
De persze mindenkinek joga van hülyének lenni, neked is.
Tudod, ismerem az internetet, lehet, hogy korábbról, mint te. És használni is tudom.

Mondjuk azt pláne nem értem, hogy Csányinak melyikhez mi köze. Ja, hogy semmi?

@öreg baka nem rakéta:
Vagy késel 2 hetet a befizetéssel, és felszámolnak 50 Ft késedelmi kamatot. Vagy ennyit sem.

@Karipapa01:
Hát ha kicsit hozzáértőbb vagy, lehet, hogy még azt is meg lehetett volna menteni. Én azért szedtem már le adatokat fizikailag sérült vinyóról is, amit, ha fel volt dugva, a Win el sem indult, de a Linux igen, és a sérült partíciót kivéve a többiről minden adatot lementett. Kellett hozzá pár óra, de mindent leszedett.
Másrészt azt mondják, hogy aki a fontos adatait csak egy helyen tárolja, az hülye. És ezzel nem vitatkoznék.

A fölös papírokat meg 6 év után kidobhatod.

öreg baka nem rakéta 2018.03.07. 00:08:13

@graphite: Igen, bünti. Azzal semmi bajom, ha késik, megérdemli. De a nyaraló opció sehol sem vetődött fel. Hozzátartozóm hónapokra lemegy a telkére, és akkor mit csináljon? Csekk nuku, csak a csoportos a megoldás..... Itt a sok internetbuzi dobhatna egy reális megoldást. Ja, ott nuku mobil, hát még a net. Nyugdíjasok.

öreg baka nem rakéta 2018.03.07. 00:14:35

@graphite: Úgy látom, a hsz ment a fóti gyerekek javára.:)
Mi van akkor, ha hosszabb időre megy el, mert a telkes az jóóóó.
Hazaér, és minden kikapcsolva, mert fél évig telkezett? Csekk nem játszik, mi a megoldás, nyugdíjasok, bőven 65 felett. Ja, és mobil nem játszik, mert nuku a térerő.

2018.03.07. 06:07:11

@abcd1234:
Olyan egyáltalán nincs is, amin barcode van, mert a magyar nyelvben ilyen nem létezik.
Olyat keress, amin vonalkód van.
- Vonalkód sincs :)! Ha pontos akarok lenni, akkor QR kód vagy 2D vonalkód van.

@Betonkocka:
"2005 óta olyan bankszámlám van, amelyről MINDEN átutalás, csoportos beszedés INGYENES (CIB Bank)"
A CIB-nél nincs ilyen, de sebaj.
- Pedig de! A nullás számlacsomag. Most egy hónapja lett jutalékos az utalás, más egyéb ingyenes.

VT Man 2018.03.07. 06:16:08

@kkn:
"Van rengeteg olyan idös, aki nem tudta megtanulni , és nem is akarta"

Helyesen: van sok olyan idõs, aki nem tudta megtanulni, MERT nem akarta.

Az idõsek nem hülyék!

kvadrillio 2018.03.07. 07:36:24

mindig sárgacsekkre fogok fizetni !!! SOHA NEM TÁMOGATOM AZ UZSORÁS BANKOKAT !!!!!

Tsteinar 2018.03.07. 08:36:16

amúgy külön lehet csekkhez és levél feladásához sorszámot húzni, illetve a csekket kártyával fizetik egyre többen, én speciel azért hogy pontokat gyűjtsek. A banki átutalás, csoportos beszédes altalaban nem ingyenes.

FayRodisz 2018.03.07. 09:28:11

Nekem az tetszik amikor a kis pöcsfej ül a számítógépe előtt, életében nem volt csavarhúzó a kezében, ha az élete múlna pl. azon, hogy meghegesszen egy karosszériát akkor megdöglene mert lövése nincs, hogy hogyan álljon neki mivel hülye hozzá, de ez a kis faszfej ezerrel tud más embereket "digitális analfabétázni". Az fel sem merül az egyszerű, tufa agyában, hogy nem mindenki szerelme a számítógép és annak a belső lelkivilága és létezik a buta programozókon kívül még néhány ezer szakma a világon.

FayRodisz 2018.03.07. 09:32:18

@teéjesenmindegy:

Az ilyen hasznos hülyékkel lehet elhitetni azt, hogy a bankokat sarcolja a jóságos állam az ügyfél érdekében, amit azok a büdös életben nem hárítanak tovább, hiszen az milyen csúnya lenne.

eßemfaßom még áll 2018.03.07. 10:25:52

@ételizésítő: Látom mellébeszélni azt tudsz, de ez a freeshippinges égésedet nem oltja el :)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2018.03.07. 10:26:57

@Karipapa01: Nem az árverésvezetőnél fizetnek, hanem van erre külön apparátus.
"Meg utólag vissza lehet vonni a bankkártyás fizetést." Ennyi erővel sehol nem fogadnák el a bankkártyás fizetést, arról nem is beszélve, hogy paypalos átutalás esetén azonnal megjelenik az összeg a másik számlán.

" Ezért szabály, hogy mindenki csak a nála levő készpénz erejéig licitálhat."

Nem hinném, már csak azért sem, mert van egy csomó árverezős oldal manapság. A Autókereskedők c. műsorban pl. Mike időnként ilyen oldalakon veszi a felújítandó autót, vagy épp adja el a felújítottat..

Duplaxiii 2018.03.07. 10:42:53

Nagyon káros írás!
Már a csoportos beszedés reklámozása is problémás, mert ugye nem a gazdaagoknál fordul elő rendszeresen, hogy problémás lehívások történnek.
A sárga csekk valóban macerás, de nem önmagában, hanem a magyar posta emberellenes kialakítása miatt. Ha az normálisan lenne kialakítva, akkor nem észlelnéd ezeket a gondokat.
Egyébként felvetésed kirekessztő a társadalom elég nagy halmazával szemben, mert amíg élnek közöttük olyan emberek, akiknek sem a jövedelmük, sem az életük nem teszi lehetővé az elektronikus fizetést, addig arra szükség van.
Vagy akkor a pártok vegyék programjukba a munkanélküliek, a alacson jövedelműek, az idősek, a falusi túlélők likvidálását és legyen Magyarország egy szűk genderhalmaz, egy Y generációs juppi és szingli közösség hazája.
Egyébként 1000 forint befizetése és a ma minden elektronikus pénzmozdulatra rátett többlet ugye jó dolog?
Amikor a bank javasolja a vállalkozónak, hogy inkább vegyen ki 100 ezret az automatából, és kp-ben fizessen, mint utalással, mert az utalások illetéke 10 ezerrel is növeli a költséget, az automatának az egyszeri díjával szemben.
De a legsötétebb, a automatikus lehívási engedély, mert ma egyetlen szolgáltató sem biztonságos. És pereskedhetsz!
Ja, ha menő vagyok, nyitok egy másik számlát, arra teszem az utalabdót. Hogy ez jelentős plusszköltség? Kit érdekel, megengedhetem magamnak.
És akik nem, azok zavarnak a postán, így halál rájuk!

Duplaxiii 2018.03.07. 10:46:03

Egyébként apróság a posztolónak!
A telefonom NFC képes. Van bankszámlám.
De nem használhatom a funkciót, mert a Vodafon az OTPvel kötött kizárólagos szerződést, így csak akkor fizethetnék így, ha nyitok egy OTP-s számlát, és oda teszem a pénzemet.
Nem áthívja a pénzt az ellopott bank az én bankomtól, hanem KÖTELEZ arra, hogy ott kössek szerződést.
Így nem használom és marad a kp., adott esetben az utalás - ez üzleti vonal - és a csekk a szolgáltatók felé.

graphite 2018.03.07. 11:07:16

@öreg baka nem rakéta: levelek átirányítása fél évre az új címre.

FlybyWire 2018.03.07. 12:47:29

@teéjesenmindegy: "És ja, ha a boltban vásárolsz, akkor tényleg a boltostól vonják le. Amit a boltos pedig továbbhárít rád."

Te fested magad, vagy tényleg ilyen hülye vagy? :D
Tehát ha kártyával fizetek, akkor nekem többe kerül a tej/kenyér, mint annak aki kp-vel fizet.
Vagy mégsem?
Akkor most mi is van? :D
Idióta....

FlybyWire 2018.03.07. 12:52:00

@öreg baka nem rakéta: nyaralásnál hitelkártyával vásárolok mindenhol. Nincs költség, aktuális középárfolyamon vált.
KP felvétel neccesebb, de vannak olyan számlacsomagok ahol havi 1 külföldi kp felvétel is ingyenes. Citibanknak volt a legjobb ilyen csomagja, ki is vonultak a lakossági szolgáltatásból :(

FlybyWire 2018.03.07. 12:54:26

@FayRodisz: lassan kezd összeállni, valójában mekkora ostoba barom is vagy :D
Eddig csak az derült ki, hogy a pénzhez nem értesz, meg a számítógépekhez.
Az áram azért megvolt?

efi 2018.03.07. 19:35:36

@ételizésítő:
"Az ugye megvan, hogy nem a fizetési haráidő előtt 1 nappal küldik ki a csekket, hanem hetekkel?"
Szerinted. Még olyan is van, hogy utána.

graphite 2018.03.08. 13:58:31

@FlybyWire: Nem, mindenkinek többe kerül, mivel te kártyával vásárolsz. Ha mindenki kp-vel fizetne, olcsóbb lenne.

Ez van.

FlybyWire 2018.03.08. 14:05:00

@graphite: És ez hogy jön ide? Nagyokos hülyegyerek azt állította, hogy a kártyás fizetés a drágább, mert tranzakciók vannak rajta stb.
Én meg állítottam, hogy az a díj konkrét esetben a bolté, nem az enyém.
A kérdés nem arról szólt, hogy közvetve mi növeli az árakat vagy sem, hanem arról, hogy az egyénnek mi drágább, a kp vagy a kártya.
Erről írt baromságot a hülyéje.

FlybyWire 2018.03.08. 14:07:33

@graphite: ahogy az is baromság, hogy levon tőlem ha utalok, ha fogadok. Tőlem nem, mert nullás bankszámlám van. (Megint csak nem arról folyik a vita, hogy ez mennyivel drágít meg mindent mindenkinek, hanem az egyéni felhasználóról).
Ha lehúzós gagyi bankszámlám lenne, talán készpénzeznék - ha az érné meg.

A tranzakciós díj meg egy vérgeciség, de megint csak: nem erről szólt a vita.
Persze aki nem értelmezni akar, hanem hőbörögni, az úgyis kitalálja, hogyan és mit értsen félre.

graphite 2018.03.08. 17:07:12

@FlybyWire: amit én szerettem volna mondani, hogy létezik elektronikus készpénz (MNB engedéllyel Barion a neve), ami olcsóbb, mintha a zsíros luxusbankárokat etetjük. A papír alapú kp nyilván kényelmetlen egy adott összeg felett. Még azt is mondom, hogy nincs szükség bankra ahhoz hogy megkapjam a fizetésem, és elköltsem.

Bankra elvileg a hitelezés miatt lenne szükség, hogy Magyarországnak tényleg szükséges 52 pénzintézet, az is erősen kérdéses, a népnek kell eltartani őket, nem szerény kötülmények között.

2018.03.08. 23:25:25

@kvadrillio:

Jájjj hülyegyerek....

Tudod-e, hogy: a sárga is egy átutalás... ?
Mert a posta is csak átutalja!!! ám a pénzed a címzettnek HELYETTED okoska.

Szóval a sárga csekkel IS a bankot támogatod :-)
Plusz MÉG a postát is... teee nagyeszű..

2018.03.08. 23:27:36

@graphite:

a barion mögött is a bank áll... ha nem másik barionosnak fizetsz

FlybyWire 2018.03.09. 09:40:42

@graphite: Ok, és örülök hogy átment végre, amiről írtam.
Persze, hogy minden tranzakción, ha nem közvetve, akkor áttétesen nyerészkedik valami.
Ami rossz, és tudunk rajta változtatni, azt meg kell próbálni (pl. választások, stb.).
Amin nem tudunk változtatni, ott meg kell keresni a saját magunk (egyén) számára a körülményekhez képest legelőnyösebb megoldást.
Nekem ilyen a nullás bankszámla, és őszintén sajnálom, hogy ennek költségét másokon, kiterítve hajtják be, de ettől még a saját érdekeim az erősebbek. És emiatt nem alszom rosszul, sajnálom.

cselaxi 2018.03.09. 18:48:48

@FayRodisz: Kibaszott okos vagy. Bocsi, okos törölve.

steery 2018.03.12. 13:13:49

@ze11: Rossz az érvelésed. A pofánveréshez ugyanis meg kell találniuk, oda kell menniük hozzám és felvállalni a közvetlen konfrontációt. És a támadót mindig fenyegeti az a veszély, hogy esetleg fegyvert rántok és brutális kegyetlenséggel megnyomorítom vagy megölöm őt. Vagy neki kell velem végeznie, aztán mikor kiderül, hogy nem hordok magamnál sok pénzt, menekülhet a rablógyilkosság miatt pár ezer forintért. Ellenben a virtuális pénz ellopása könnyű, gyors, tiszta, távolból végrehajtott meló. Személytelen. És nagyságrendekkel többet lehet vele kaszálni, mint egy piciny pénztárca meglovasításával. És neked esélyed sincs ez ellen védekezni, mert nem nálad van az irányítás, hanem a banknál, a hálózatnál, olyan arctalan szervezeteknél, amiket picit sem érdekel a te sorsod. És legfejlebb egy akta lesz a történeted utólag a számukra, amit egy darabig rakosgatnak, majd megy a raktárba.

Sztavrosz7 (törölt) 2018.03.25. 08:53:13

@tamarisk: Mondd te tényleg nem érted amit írok vagy csak úgy csinálsz? Minden hónapban személyesen reklamáltam hogy még nem vonták le, és hogy nézzenek utána mi van. Minde egyes alkalommal azt a választ kaptam hogy ne aggódjak, minden rendben a bank és a biztosító egymás között intézi,NINCS teendőm!
Ennél világosabban nem tudom leírni.

2018.03.25. 11:14:38

@Sztavrosz7:

Ennél világosabban nem tudom leírni!

Akit így belehet szopatni ígéretekkel, az egy életképtelen naiv-hülye.
Aki a mesékben hisz ésél a gyanúval, hogy ez így nem okés....
Érted-e e ezt?!

----

A saját ügyeidért CSAK te vagy a felelős.
Nem a bank, nem a biztosító.

Felnőtt életképes emberek tudják ezt... és e szerint élnek.

graphite 2018.03.26. 23:35:43

@tamarisk: "
A saját ügyeidért CSAK te vagy a felelős.
Nem a bank, nem a biztosító."

Ez így van. Ha elüt a zebrán egy részeg autós, te vagy a hibás. Ha a bank nem tartja be az írott szerződést - te vagy a hibás. Egyelőre csak Magyarországon, de lehet hogy elterjed világszerte. A részeg sofőrök és a patkányarcú bankárok örülnének neki.

graphite 2018.03.27. 11:26:00

@tamarisk: ez jó hozzászólás volt. Szerintem neked ezzel a mentalitással Ukrajnában kellene élned. A világ boldogabbik felén sok ilyen problémát megold a bizalom valamint a hatóságok - rendőrség, bíróságok. Gondold át.
süti beállítások módosítása