Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

A magyar munkavállaló bármit lenyel, tényleg, bármit!

2018. március 12. - Kibeszélő

A hétvégi ingyenmunka alapelvárás, a gyakornok ne akarjon haza sietni a munkaideje végén, a munkavállaló nyelje le, ha időnként csökken a fizetése, a bejelentett munkabért pedig egyszerűen felejtse el. Magyarország 2018.

Hazánkban immáron ipari méretekben zajlik a jogtiprás, miért lenne ez másként a munkahelyen? Következzék hat tanulságos történet a jelenből:

1. Kevesebb lett a fizud, maradhat?

"Eleve nem magas a fizetésem, hó végéig épp csak elegendő, pedig a feleségem is dolgozik. Nemrég a főnököm egy bizalmas beszélgetés során jelezte, hogy most egy pár hónapig 40 ezerrel kevesebbet ad majd kézbe, mert elég gyér a forgalmunk. Nevezzetek Nyúl Bélának, de ötven év felett, két kiskorú gyerek apjaként nem nagyon merek ugrálni, inkább szorosabbra húzzuk a nadrágszíjat. Óriási szerencse, hogy semmilyen hitelt nem törlesztünk. Közben tudom, már az sem normális, hogy nem vagyok a teljes fizetésemre bejelentve. De inkább ez, mint a közmunka." (László, 52)

2. A hétvégi munkát elvárjuk, de nem tudjuk kifizetni

"Egy korábbi cégemnél már az interjún jelezték, hogy rendszeresen kell majd hétvégén is dolgoznom. Természetesen azt ígérték, hogy ki is fizetik. Fizetésnapkor viszont jött a meglepetés: nem jelent meg a számlámon a plusz pénz. Mint a régi motoros kollégáktól megtudtam, még soha senkinek nem fizették ki a hétvégi munkáját. A hivatalos magyarázat az volt, hogy "ez nincs benne a büdzsében". Én addig jártam a főnök nyakára, míg kibuliztam, hogy a ledolgozott hétvégi napokat adja ki szabadnapnak. Nagyon furcsa érzés belegondolni, hogy én voltam az első alkalmazott, aki elő mert állni ezzel a követeléssel, a többiek simán benyelték az ingyenmelót. No, divatot nem teremtettem vele, soha senki nem mert szólni azután sem, engem meg a próbaidő vége előtt elküldtek (gondolom, mint veszélyes bujtogatót)." (Anita, 35)

secretary-129.jpg

3. A gyakornok ne siessen sehova

"A diplomaszerzés előtti utolsó évben találtam magamnak egy szuper gyakornoki állást, már az első napon volt feladatom, rendesen bedobtak a mély vízbe. Nagyon tetszett a munka, borzasztóan örültem, hogy tanulok is valamit, nem csak aktatologatónak vettek fel. A munkaidőm végén kimerülten, de annál elégedettebben álltam fel az íróasztalomtól, és indultam a kijárat felé. Már a kabátomat vettem épp, amikor a főnököm minősíthetetlen hangnemben rám ripakodott, hogy engedély nélkül hogy merek haza menni. Közölte, hogy a munkaidő itt csak jelképes, nem számít, hogy végeztem-e a feladataimmal vagy sem. Mindig köteles vagyok megkérdezni a többieket, hogy segíthetek-e. Ergo felejtsem el a magánéletet, a hobbit, a különórát, a szakdolgozatom írását, itt az a jó munkaerő, aki sokáig marad az irodában. Aki utolsónak oltja le a villanyt, az még jutalmat is kap...Talán mondanom sem kell, hogy nem mindig volt elegendő feladatom, más sem tudott rám testálni semmit, tehát kénytelen voltam plusz egy órán át munkát mímelni (értsd: netezni, csetelni), hogy lelkes munkaerőnek tűnjek. Vajon a főnöknek ebből - a hatalma fitogtatásán túl - mi haszna volt?" (Niki, 29)

4. Két ember munkájára elég egy is

"Már az interjún közölték, hogy időnként kell majd túlóráznom, amit nem fognak kifizetni. Friss diplomásként nagyon boldog voltam, hogy szinte azonnal sikerült elhelyezkednem a szakterületemen, így nem nagyon morogtam. Ide nekem az oroszlánt is, egy kis túlmunka csak nem árthat meg! Nagyon meglepett, hogy már az első napon beváltották az ígéretüket. Délután öt helyett fél tízkor indultam haza. Másnap is,sőt harmadnap is. És nem laktam közel. Próbálkoztam kilenc helyett nyolcra járni, de ugyanúgy fél tíz és tíz között végeztem, méghozzá rendszeresen. Hamarosan világossá vált számomra, hogy a túlóra egészen pontosan abból fakadt, hogy két ember munkáját végeztették velem. Hiába tanultam bele nagyon gyorsan a feladataimba, s váltottam villámüzemmódba, minden nap sötétedés után kapcsoltam ki a gépemet, még nyáron is. Kaptam ígéretet ugyan, hogy majd vesznek fel mellém valakit, de ez csak illúzió maradt. Végül az egészségem mondta be az unalmast, úgyhogy kénytelen voltam váltani. Nem olyan érdekes, nem annyira szakmába vágó, de legalább van időm munka után pihenni és magánéletet élni." (József, 28) 

5. Vitorlásra van pénz, járulékra nincs

"Egy magyar tulajdonú kisvállalatnál helyezkedtem el, ahol az interjú egyik fő témája az volt, hogy amíg ilyen magasak az adók és járulékok, nem tudnak a teljes fizetésemmel bejelenteni. Egyszerűen nincs rá keret. Több szempontból is megfelelt a pozíció, úgyhogy rábólintottam erre a megkötésre. Aztán meg nem győztem csodálkozni. A tulajdonos, aki pár napja még könnyes szemmel hivatkozott a kedvezőtlen gazdasági környezetre, a legkülönbözőbb luxusjárgányokat túráztatta a gyárudvaron. Kiderült, hogy külön autót tart a csajozós napokra, meg hétvégére is, amikor nála vannak a gyerekek. No, meg be kellett neki újítani egy olyat is, aminek távirányítással működtethető a csomagtartója. Hamar világossá vált számomra, hová csorgott a rajtunk megspórolt pénz: vitorláshajó a Balatonon, üvegtetejű luxuskéró Budán, teniszpálya és medence a hátsókertben...és ezek csak azok az apróságok, amikkel előttünk villogott. Mi pedig marhára megtisztelve éreztük magunkat, amikor karácsonykor a kezünkbe nyomott egy ötezrest. Két évig asszisztáltam ehhez az urizáláshoz, aztán dobbantottam. A felmondásom nagyon szíven ütötte a tulajt, hirtelen meg akarta duplázni a fizetésemet és be akart jelenteni. A teljes összegre! Lehet, hogy még az egyik autóját is eladta volna miattam? Már sosem fogom megtudni, angolosan távoztam." (Dávid, 40)

6. Dögölj éhen!

"Egy korábbi főnököm egyszerűen nem szenvedhette az ebédidő intézményét. Ha mégis evésre vetemedtünk, tuti kirohant hozzánk az ebédlőbe és leüvöltötte a fejünket. Számára felfoghatatlan volt, hogy merünk mi nyugodtan falatozni, amikor éppen most megy tönkre a cég miattunk. Volt olyan gyengébb idegzetű kolléga, aki az asztalon hagyott csapot-papot és engedelmesen visszaült a számítógépéhez. Volt, aki fel se állt onnét. Volt olyan is, aki eleve mindig munka közben evett, és mindig hideget. Én viszont szépen rászoktam arra, hogy minden egyes ebédidőben kimentem az épületből. Egyszer aztán úgy kimentem, hogy vissza se tértem." (Adorján, 32)

 

Kép forrása: moviescreenshots.blogspot.de

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr2813718368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki lehet munkavállaló? 2019.03.13. 07:43:38

A Munka Törvénykönyve (Mt.) a jogszabály elején határozza meg, hogy kik lehetnek a munkaviszony alanyai, és azt is, hogy ki lehet munkavállaló. A munkaviszony alanyai A jogszabály elsőként azt deklarálja, hogy kik a munkaviszony alanyai. A munkaviszony…

Trackback: Ki lehet munkavállaló? 2018.07.30. 13:01:27

A Munka Törvénykönyve (Mt.)a jogszabály elején határozza meg, hogy kik lehetnek a munkaviszony alanyai, és ezt is, hogy ki lehet munkavállaló. A jogszabály elsőként azt deklarálja, hogy kik a munkaviszony alanyai. A munkaviszony alanyai a munkáltató és…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.12. 20:46:40

A bevezető után arra gondoltam, hogy ez nem 2018 egyedi jellemzője, hiszen 10-20 éve ugyanez volt a helyzet, talán kicsit rosszabb is. Aztán kiderült, hogy kamu a bevezető, mert a történetek többsége nem idei, hanem régebbi...

moonshadow 2018.03.12. 21:19:58

"A munkásnak nem több a bére, mint amit maga kicsikart, "
Dolgozzatok csak ingyen túlórában, ebédidőben, hétvégén, ha csak annyi eszetek van, idióták.

Visceroid 2018.03.12. 21:59:02

"Nem kéne ezektől belépőt szedni?"

jandera 2018.03.12. 22:01:16

Érdekes, hogy ezek szinte mind a magyar KKV -knál történnek. Nem tudok egy nagyobb multit sem, ahol ilyen szinten csalnának a túlóra kifizetésekkel, bejelentéssel, pedig ismerek elég sok céget...

Hivatásos Beszólóművész 2018.03.12. 22:09:47

Na, már megint a kurv* anyját a főnöknek, mert kockáztatja a pénzét miközben nekem van munkám, mert én nem vagyok hajlandó kockázatot vállalni semmiért. Én csak le akarom tudni a 2 óra alatt elvégezhető mennyiségű melót 8 órában és kapjam meg érte ugyanazt a pénzt, amit a kollégám kap, aki dolgozik is, nem csak munkaidőben van éppen.

Jobban tudja 2018.03.12. 22:31:06

A beosztott van a főnökért és nem fordítva.
Ezek az alakok akikről állítólag ezek a sztorik szólnak valójában nem hősök, aminek magukat beállítják, hanem gyáva jellemtelen, megalkuvó, ostoba csicskák.
Ezek járatják le az egyetemeket és főiskolákat, mert az eredetileg nívósnak szánt papírral alja munkát végeznek szemét, a tőkéjüket és kapcsolataikat kihasználó vezetők alatt.
A munkatársaik iránti szolidaritásnak nyoma sincs ezekben a férgekben. Pár fillérért, meg a bizonytalan jövőbeni maradás illúziójáéért cserébe eladják lelküket, a nehezen és drágán megszerzett szaktudásukat.
Nos, én azt kívánom, hogy bár az utolsó gebedne meg, vagy halna éhen ezekből a jellemtelen alakokból. Akkor már nem lenne kiket felhasználni a bérek lenyomására és a hitványnál hitványabb körülmények gazsulálva elfogadására.
Tipikus esete a szar magyar és kelet-európai székhelyű fuvarozók, akik fidesz módra sivítanak a szar pártjukkal együtt. mert Nyugat-Európában már az ottani minimálbéreket kell a kiküldetésen levő dolgozóknak fizetni. Arra hivatkoznak, hogy nem bírják tőkével és ha becsődölnek, akkor elvesztik a dolgozóik az állásukat. De ez csak egy szar képmutatás.
1. Aki nem bírja tőkével, az ne vállalkozzon.
2. Ha ennek ellenére képesek dúsgazdaggá válni és iszonyatos összegeket felhalmozni, akkor mégiscsak megbírják azt a plusz kiadást és szerencsére, ahogy a nyugati szabályozást ismerjük, a program nem fakultatív. Hehehe.
3. Ha a dolgozókat mégis elküldenék, semmi nincs veszve, mert őket a nyugati cégek sokkal jobb feltételekkel és fizetéssel örömmel átveszik, így ugyanazt csinálhatják csak sokkal nagyobb biztonságban.
A keleti sóher tőkés meg haljon éhen. Épp elég ideig élt már jól. Ha jól sikerül meg is tapsolom.

sírjatok 2018.03.12. 22:37:10

Az a durva, hogy én is tudok egy ilyen történenet.

"A főnököm azt mondta, hogy le kell szopnom, ha továbbra is itt akarok dolgozni. Én hetero férfi vagyok, de kellett az állás. Nagyon jó volt leszopni a merev faszát, telegecizte a számat. Azóta nem tudok leállni! Éjjel-nappal azt nézem, hogy szophatnék le még több faszt, valósággal iszom a gecit! Képtelen vagyok abbahagyni!"
(Béla, 29, a karambol blog szerzője)

Hollandexxonvaldez 2018.03.12. 22:56:47

2008 óta tolom kinn,közben dolgoztam otthon is.Nem sokat.Nem a pénzzel volt baj,hanem a hozzáállással.2013,autóipari cég,Veszprém.15éve csoportvezető,50-es nő: hallom te Németországból jössz.Akkor itt most felejtsd el ami ott volt.Nem felejtettem el,én beosztásban jóval felette álltam Németországban,és 3hét után berugdaltam a műszakvezetőhöz,hogy mint életem végéig műszakvezető(német szokásjog) kérem a 8 elemis nőszemély kirúgását,mert ordenáré hangon beszélt velem.Kb 10perc után ott is hagytam az egész bagázst,nekem ilyenre se időm,se türelmem nincs.Ősszel mentem is vissza Németországba,miután a méhészetemben végeztem a feladatokkal.
Hanem,jelenleg Ausztriában vagyok,1,5éve,ősz óta direkt állomány,prémium autómárka gyártáslogisztika.Az osztrák csoportvezető csaj a népiskolájával néha bekóstolt,én meg elővettem a zsebemből a kocsim távirányitóját,ha nem tetszik valami már itt se vagyok,különben meg takarodj dolgozni,nőnek a konyhában a helye.Ki kell eszközölni azt,hogy a melóhelyen tartsanak az embertől,a munkáját más ne tudja megcsinálni,sakkban lehet őket tartani.Cserébe mikor igy betörte őket az ember,nyugis helye van,nem baxtatják :)))) Túlóra szombaton? Meg se merik kérdezni,mert tudják hogy pénteken megyek haza Magyarországra :))))

chrisred 2018.03.13. 02:04:58

@Hivatásos Beszólóművész: Ezekben a történetekben pont nem a saját pénzét kockáztatja. Ha ingyen veszi igénybe más munkaerejét és idejét, az ugyanolyan magántulajdonsértés, mintha beköltöztetné a cégét a lakásodba.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.13. 06:29:52

Az egész világon ez így van, a leggadagabb országokat leszámítva.

Azért dolgodunk, hogy több pénze legyen a rablóvállalkozó kulákoknak. A megoldás rendszerszintű: a liberalizmus világgépezetének lerombolása. Ez a helyes út.

tpl 2018.03.13. 06:46:51

Ez mekkora egy közhelyes, proli poszt. Szánalmas hazugságokkal van tele, kiragadt példákkal próbál általánosítani. A poaztolónak javaslom, hogy irány Amerika, ahol se bejelentés, se adofizetés, se TB, milliók kapják zsebbe a munkabért (lévén full illegálisan vannak az országban).

VarkonyiZsolt 2018.03.13. 07:11:45

Csak, hogy egy kicsit legyen a másik oldal is képviselve: KKV tulajdonos vagyok, legalulról kezdtem, egyszemélyes vállalkozásom épült ki úgy, hogy jelenleg húsz főt foglalkoztatok. Soha a tizenöt év alatt nem fordult elő egyetlen egyszer sem, hogy ne adjak fizetést, vagy, hogy az esetleges túlórát ne fizessem ki. A dolgozóimtól az elvárásaim a lehető legminimálisabbak, pl. Járjanak be időben a munkahelyükre, az elvégzendő munkát rendesen csinálják meg, stb. Ehhez képest a munkakezdés valahogy soha nem úgy indul, ahogyan kellene. Beérkezve a munkahelyre, még mindenkinek van valami elintéznivalója. Reggelizéssel, kávézással, telefonálgatással stb. elmegy még fél óra, bár a telefon nyomkodása egész napos elfoglaltsággá vált. A cigarettaszünet minden órából elvesz tíz percet, és az is "kiveszi" ezt az időt, aki nem is dohányzik. Rendszeresen elmennek pénteken orvoshoz, csak azért mert tudják, hogy az úgyis igazolja nekik azt a napot, és így három napos hétvégéhez jutnak. A munkaidő végén öt perc "túlóra" miatt már húzzák az arcukat, de ha esetleg hamarabb kész a napi meló, akkor egy órával hamarabb is hazamennek. Semmiért nem vállalnak felelősséget, bármit csesznek el a munkájukban, mindenre az a szép válasz érkezik, hogy "aki dolgozik, az hibázik". Semmilyen fegyelmezési eszköz nincs a kezemben, ugyanis egyik pillanatról a másikra otthagyhatnak, és elmennek másik helyre. Ha szerződéses kötelességeimet teljesíteni akarom, akkor nyelek egyet és rájuk hagyok mindent. Teljesen ki vagyok szolgáltatva az alkalmazottaimnak.

bilolyogus 2018.03.13. 07:22:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A leggazdagabb országok, melyek nem talált olajból azok, liberálisak.

gigabursch 2018.03.13. 07:32:59

@Hollandexxonvaldez:

Hmmm.
Ez a kocsikulcs belengetősdi tetszik...

Egyébiránt:
Család hogy viseli a kétlakiságot?

chrisred 2018.03.13. 08:10:22

@VarkonyiZsolt: Az emberek nagyon kis része rendelkezik olyan tulajdonságokkal, hogy hatékonyan tudjon irányítani másokat. Ez nem szégyen, ugyanakkor a vállalkozói lét kockázatai közé tartozik.

Dan da Man 2018.03.13. 08:33:53

Az itt olvasott hozzászólások túlnyomó többsége okot adna az előzetes moderálásra. Vagy a téglával való fejbebaszásra.

Elkeserítő.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.13. 08:48:10

@Hivatásos Beszólóművész: Ha a vállalkozónak nem jött be a bolt, akkor húzza le a rolót, hátha jön helyette egy üzlethez értő ember, mert valójában a munkavállalónak se jó, ha a főnöke egy alattomos bűnöző, aki meglopja az alkalmazottját és adót csal...

@chrisred: Múlt időben írtak korábbi munkahelyről, korábbi főnökről.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.13. 09:14:51

@bilolyogus:

Így igaz, mivel a liberális rend segítette elő azt a rendet, meynek révén az egész világot képesek kizsákmányolni.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.13. 09:15:10

lol aki annyira retardált, hogy akár csak 1 percet is ott marad miután egyszer nem kap fizetést, vagy kevesebbet kap az retardált és meg is érdemli, hogy szopassák...

Ladislav 2018.03.13. 09:21:14

@VarkonyiZsolt:
Azon ritka kkv-tulajdonosok közé tartozol, akik korrekt módon állnak a munkavállalóhoz.
Személy szerint, azon munkavállalók közé tartozok, akik megértik a kisebb cégek problémáit, tudom, hogy nem egyszerű dolog egy vállalkozást felépíteni és igyekszem megtenni mindent, amit tudok, a cég érdekében, ezáltal a saját érdekemben is. Időben érkezem, lelkiismeretesen, a legjobb tudásom szerint végzem a munkámat, igyekszem nem hibázni, nem dohányzok, nem kávézok, és nincs a kezem hozzánőve a telefonhoz sem, szívesen megyek továbbképzésre, stb. Ha kell 10-15 perccel tovább bentmaradok, elszámolás nélkül is, hogy normálisan befejezzek egy munkát, amíg még benne vagyok a folyamatban, . Tudom, hogy "meg kell érjem a pénzem".
Amit cserébe elvárok: normális, bejelentett fizetés (nem csillagászati elvársokkal), normális hangnem (erkölcsi megbecsülés), munka-magánélet egyensúly megtartása. Ha van egy rövidebb, néhány hetes, vagy hónapos időszak, amikor nagyon sokat kell dolgozni, túlórázni (12 órázás, hétvége), de tudom, hogy ez csak időszakos (pl.tavaszi időszak, vagy valaki elment, vagy létszámbővülés előtt,stb.), akkor megyek, tisztességesen elvégzem a munkámat, mert ez a cég és a saját érdekem is. Külön kérés nélkül, magam is rá szoktam jönni, hogy mikor kell tovább bentmaradnom, mert különben nem érek a feladatok végére. Nekem elég a napi 8 óra munkaidő, vagyis a pénztől (50%-os túlórapótlék) fontosabb a szabadidőm, de zokszó nélkül elvégzem a túlórákat és néha a pluszpénz sem gond.
Ja, és halkan megjegyzem, hogy a fenti tulajdonságokkal sok cégnél a kollégák zöme sem lesz a barátod, sokan kinéznek maguk közül, mert nem csak és kizárólag a saját érdekeimet veszem figyelembe.
Egy néhány éves időszakot leszámítva ezeket a tulajdonságaimat sehol sem értékelték. Vagyis nem jó helyeken dolgoztam (kkv-k).
Egy hónapja nem dolgozok, mert egy ígéretekben és a gyakorlatban erősen különböző céget sikerült kifognom.
Hallottam, tudom, hogy van néhány rendes cég, kkv-k, de oda kihalásos alapon lehet bekerülni.
Mindegy, menni kell tovább, csak bejön egyszer.

Novák Aircraft Ferencné 2018.03.13. 09:35:06

Hihi, és állítólag munkaerőhiány van.. nevetséges..

Novák Aircraft Ferencné 2018.03.13. 09:39:32

"a munkaidő itt csak jelképes, nem számít, hogy végeztem-e a feladataimmal vagy sem."

Ezt nem értem teljesen. Vagy az van, hogy a munkaidő jelképes, és addig kell bent maradni, míg van feladat, vagy az van , hogy 17:00-kor go home..

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.03.13. 09:41:42

@bilolyogus: "A leggazdagabb országok, melyek nem talált olajból azok"

Hanem a fél világ gyarmatosításából a 17. század óta..

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.13. 09:48:28

@Online Távmunkás:

Na, ebben igazad van.

Furcsa ez a liberális szöveg, mely szerint ha a dolgozó érdeke a tét, akkor döntsön a "piac", míg ha a tőkés kizsákményolóé, akkor "jajj, segítsük a vállalkozót".

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.13. 09:49:23

@Dan da Man:

A tőke kezdi elveszteni a hatlmat, így hamarosan a nép fogja moderálni - vasvillákkal - a kulákokat.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.13. 09:51:59

@Hollandexxonvaldez:

"Ki kell eszközölni azt,hogy a melóhelyen tartsanak az embertől,a munkáját más ne tudja megcsinálni,sakkban lehet őket tartani."

Alapvetően igen, de óvatosnak kell lenni. A túl nélkölözhetetlen embert leépítik, mert senki se szeret a feje felett bivalyerős dolgozót. Az arany középút jó ebben.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.13. 09:53:52

@jandera:

A multi jóval tőkeerősebb, így nem kényszerül rá az apró trükkökre. Ők csak nagyban trükköznek, ami viszont szinte sose érinti közvetlenül a dolgozót.

Magyarul: nulla körül adóznak, de fizetik teljesen a munka terheit.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.13. 10:00:55

@Online Távmunkás:

Egész Kelet-Európára igaz ez. Sőt Mo. még viszonylag a jobb helyek közé tartozik.

Pl. BG-ban a 90-es években olyan szokások voltak a munkaerőpiacon, melyek Mo-on elképzelhetetlenek:
- ingyen próbahónap munka,
- nem mondják meg a fizetést, hanem "nem fogsz csalódni" a szöveg,
- nem szabad hazamenni a munkaidő lejártakor, ehhez külön engedély kell a főnöktől,
- az irodát a dolgozó takarít hétvégén, ingyen,
- 70-órás munkahét, túlórafizetés nélkül,
- bérfizetés 3 hónap késéssel,
- anyagi felelőség megállapítása a dolgozó terhére, abszurd esetekben: a legviccesebb, amit halottam, hogy a gyógyszerész béréből levonták a lejárt szavatosságú gyógyszerek árát, hiszen azokat nem tudta eladni, azaz kárt okozott a tulajnak.

M már jobb a helyzet, de a fentiek részben ma is hatnak, enyhébb alakban.

totopad 2018.03.13. 10:06:27

Én 4 éve megfogadtam, hogy magyar céghez soha többet. Egy picivel jobban fizető melót kaptam egy nívósabb helyen, mint a korábbi munkáim. Örültem is, mint majom a farkának, aztán jött nálam is a hidegzuhany. Túlóra, nem kicsivel, 5 nap helyett sokszor egész héten bent voltam és már annak is örültem, ha két hét után 1 db szabadnapom volt. Az abszolút csúcs az volt, mikor a főnököm közölte, hogy el kellene mennem anyagbeszerzésre, én kérdeztem, hogy ok, de melyik céges kocsival? erre ő, hogy a sajátommal. Na itt mondtam először életemben egy munkáltatómnak, hogy nem. Korábban mindent lenyeltem, mert kellett a pénz, de a saját kocsimat nem fogom úgy koptatni, hogy még ki sem fizetik.

werinter 2018.03.13. 10:19:55

Az a baj, hogy Magyarországon nem alakult ki igazi munkakultúra SOHA. A szocializmusban is egy jelentős réteg csak lézengett, bejárt a munkahelyére, mert be kellett, de igazából magasról szart az egészre. Ez a munkamorál átöröklődött napjainkra, senkinek nem érdeke az, hogy sikeres legyen egy adott vállalkozás, cég.
A munkáltató (aki mondjuk a tulajdonos is) csak addig kényszerül vállalkozni, amíg jól meg nem tömi a zsebeit, nyilván a munkavállalói kárára és ilyen olyan módszerekkel (pl.: adóelkerülés, zsebbe fizetés stb.).
A munkavállalói pedig úgy vannak vele, hogy minek rakjanak a cégbe munkát, minek csináljanak bármi plusz melót az elvárton kívül, mikor úgyse ők "gazdagodnak" belőle, nem érdekük a vállalat sikere. Ahogy a tulajdonosnak sem igazán. Tisztelt a kivételnek!
A különbség, hogy nyugaton és keleten is a legsikeresebb cégek szinte mindegyike családi vállalkozásból, egy kis cégből lett naggyá, évtizedek kitartó, generációkon átívelő munka árán. Sajnos erre nálunk nincs lehetőség, alapvetően az emberek gondolkodásmódja alkalmatlan erre.
Még egyszer leírom TISZTELET a KIVÉTELNEK!!! Mert erre is van példa szép számmal.
További probléma a jelenlegi helyzetben, hogy most már a munkavállalónak sem muszáj tűrnie, meg güriznie, hiszen nagyon könnyű a váltás. Lehet, hogy sorra, ilyen-olyan gyárba kell menni egyszerű melósnak, de a lehetőség legalább megvan. Ha valakinek valami nem tetszik egyszerűen odébbáll, ha ott sem jön be neki a dolog, akkor megint vált és ezt játszhatja egy jó darabig.
Arról nem is beszélve, hogy meglátásom szerint (leginkább vidéken), egyszerű kétkezi, sokszor még különösebb szaktudást sem igénylő munkával jóval többet lehet keresni, mint szellemi munkával, diplomával. Szóval ez az új Magyarország, menjen el mindenki a 8 általános befejeztével a gyárba műszakozni és kész. Más perspektíva nem nagyon van, vagy nem éri meg.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.03.13. 10:50:42

Érdekes nekem sosem volt gondom a fentiekkel, sem itthon sem külföldön.

1. örülök hogy nem tudok ehhez hozzászólni.
2. amit a szerző írt megoldásként az normális, a szabiként kiadás szerintem az alap, ha fizetést nem is, de illik extra szabit adni (pl 1.5 szorzóval), ha a munkára elkerülhetelenül hétvégén van szükség. Egyébbként érdemes lecsekolni, hogy a hétvégi munka nem azért van, mert a munkavállaló lefelé lóg ki a sorból.

3. Ha akar maradni akkor a gyakornok is kénytelen odatenni magát. Ez van.
4. lásd kettes pont
5. Csalókkal nem jó kezdeni. Ilyen esetben tovább kell lépni.
6. Ha a munka kész, és a munkaóra nem csorbul miért ne? Én is gyakran töltök 2 órás ebédszünetet, legfeljebb estig bent maradok.

Ladislav 2018.03.13. 10:54:23

@werinter: Sajnos van abban valami, amit írsz.
Pedig egy cégnek, munkaerőhiány ide, minkerőhiány oda, szerintem bármilyen munkakörben és képzettségi szinten érdeke lenne, hogy a bevált dolgozót, persze nem erőszakkal, de megtartsa, képezze, hosszútávú érdekből, és nyilván nem erőn felül.
Érzi azt a munkavállaló, hogy mennyire becsülik meg a munkáját. Ha kevesebbet is fizet egy cég, de a lehetőségeihez mérten megtesz mindent a megfelelő munkakörnyezetért, a dolgozók többsége maradna és ez a beállt "gépezet" megfizethetetlen. Mindenki tudja a dolgát. ...és ez amit a legtöbb tulajdonos nem vesz figyelembe, mert csak az évvégi profit számít.
"Még egyszer leírom TISZTELET a KIVÉTELNEK!!! Mert erre is van példa szép számmal." Itthon ez kb.10%, de lehet, hogy túlzok.
Kíváncsi lennék, hogy a nyugati munkakultúrában milyen a valós arány.

Ladislav 2018.03.13. 11:00:54

@Ződ2000: "extra szabit adni (pl 1.5 szorzóval)"
Finoman megkérdeztem a volt munkahelyemen, lehetséges-e, hogy a 2 szombati munkanapomat becserélném 3 hétköznapi szabadnapra, ha lehet és akkor nem kell kifizetni, de kis túlzással, nagyon csúnyán néztek rám. Valahogy úgy, "Hogy te ezt komolyan kérdezed?"
A válasz egy egyszerű nem volt.

werinter 2018.03.13. 11:10:45

@Ladislav: Na igen pontosan erre is célozni akartam, hogy van egy vagy akár több bevált munkaerő, inkább nevezzük dolgozónak. Több éve vagy akár évtizede dolgoznak az adott cégnél, de ez a vállalat simán hagyja őket elmenni és inkább felvesz új munkaerőt. Hol itt a logika? Nem lenne neki is érdeke, hogy megtartsa a bevált, a cég folyamataiban jártas embereket? Persze vannak olyan esetek, hogy az illető elköltözik, rokkant lesz stb. ami miatt kénytelen elmenni, de most olyan dolgokról beszélek, hogy pl. nem érzi jól magát a cégnél, állandó konfliktusai lesznek mondjuk az új dolgozókkal, kevesli a fizetését stb.

Ladislav 2018.03.13. 11:16:57

@Novák Aircraft Ferencné: "Hihi, és állítólag munkaerőhiány van.. nevetséges.. "
Kelet-Magyarországon élek. Állásinterjún voltam majd 2 hete. Újonnan induló céghez kerestek többféle munkakörben munkaerőt. Megvárattak egy kicsit, ezért volt időm körülnézni az irodában. A különböző munkakörök pályázatai, különböző felcímkézett műanyag tartóban voltak az asztalon. Volt, ahol a kinyomtatott önéletrajzok,gondolom motivációs levelekkel, magasabbak voltak, mint a kb. 7-8cm mélységű tartó. Amikor zajlott az interjú, akkor, az amúgy nagyon korrektnek tűnő interjúztató elmondta, hogy a munkakörömbe 2 embert vesznek fel. Megkérdeztem, hogy mennyi jelentkező van rá. "Kb. 50 önéletrajz érkezett idáig, de még nem nézték át mindet, csak az elejéből választottak párat (köztük az enyémet), és még nincs lezárva a jelentkezés időszak." Lehet a pályázók egy részének van munkahelye, de akkor is nagyon sok a jelentkezők száma. Mi lenne, ha munkaerő többlet lenne?
.

Sir Galahad 2018.03.13. 11:18:45

@Hivatásos Beszólóművész: "Na, már megint a kurv* anyját a főnöknek, mert kockáztatja a pénzét" - amikor nem jelenti be az alkalmazottat, nem ad tisztességes bért, nem fizeti ki a túlórát stb., akkor nem a maga pénzét kockáztatja, hanem azt, amit az alkalmazottól lopott el. Úgyhogy igen, olyankor a kurv* anyját.

jandera 2018.03.13. 11:48:11

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem csak, hogy 0 körül adóznak, hanem komoly pénzeket kapnak a kormánytól. Egyébként, ha "csak" munkát adnak és becsületesen fizetik a terheket, már jobb is, mint a többi!

okleveles naiv 2018.03.13. 11:50:51

@jandera: Magyar Posta? NAV? innen messziről nézve tényleg kkvnak látszanak... :D
Postai dolgozó koromban megtapasztaltam a 2. pontot, szinte kivétel nélkül minden kollégám ingyen túlórázott, mi több, be sem merték írni a jelenlétibe. A dologban az volt a vicc, h amikor napi kétszeri veszekedés után a főnökkel végre beírhattam a túlórát és végre nem javították vissza a jelenléti ívet(sic!) és végre legalább szabadnapban megkaptam (mert a posta túlórát ki nem fizet egyszerű dogozónak) akkor a kollégáim nem a főnököt indultak véresre verni, hanem azon hőbörögtek, h hogy-hogy én megkapom szabadnapban, amikor ők 2 - 5 - 8 éve ingyen túlóráznak.
A bonus track pedig az volt, hogy amikor a főnök egyéb faszságai miatt később felmondtam, nemhogy hisztizett volna, h kiálltam magamért, hanem azt mondta, h bármikor szívesen lát, ha visszamennék...

Ladislav 2018.03.13. 11:55:33

@werinter: "állandó konfliktusai lesznek mondjuk az új dolgozókkal, kevesli a fizetését stb."
Dolgoztam nem rég egy olyan cégnél, ahol a régi "kollégáim" nem igazán akartak elfogadni. Olyan területen dolgoztam, ahol a 2 meglévő mellé kerestek egy a felvétel során elhangzott "egyenrangú" harmadikat. Egyikük még az elején azt mondta, hogy ő nem szeretné, ha ugyanannyit keresnék, mint ő, mert ő már régebben itt dolgozik. Mondtam neki, hogy ez a legelején természetes, de, ha már ugyanazt csinálom, és ugyanolyan szinten, mint ők, akkor egy minimális különbséget tartok csak elfogadhatónak. Természetesen nem igyekeztek a részletek elmagyarázásával, nehogy rálátásom legyen a területre, nehogy ugyanolyan szinten végezhessem a feladatomat. Úgy gondolták, hogy azokat a feladatokat végeztetik el velem, ami nekik nem tetszik. Mivel szó nélkül, az újonnan érkezők alázatával, mindent megcsináltam hiba nélkül, utána kérdezősködtem, hogy belejöjjek a további folyamatokba, de nem vitték túlzásba a segítséget. Csak annyira, amennyi a saját érdekük is volt. Sajnos nem vagyok annyira hülye, így belejöttem annyira, amennyire kellett, de ez sem tetszett nekik. Nem is nagyon szóltak hozzám, csak félrevonultak és egymás között dumáltak. Kihagytak amiből csak tudtak, de senkinek nem szóltam egy rossz szót se. Ha jött a tulaj és kérdezett sokmindenre nem tudtam a választ, mert a főbb, lényegesebb folyamatokból azért még kihagytak. Nagyon rideg volt a légkör és a más területen dolgozó kollégáim közül, akikkel jóban voltam, kérdezték, hogy miért, de volt aki rájött magától is. Láttam, hogy a közvetlen főnökünkünkkel, egyúttal ő volt a nagyfőnök is, aki alá tartoztunk, nagyon közvetlen viszonyban van velük, ők meg folyamatosan nyaltak is neki.
Ezért nem láttam más kiutat, mint a felmondást. Nem tudok rossz légkörben dolgozni. Csak az asszonynak mondtam, hogy miért, ő megértette.
"Magyarországon nem alakult ki igazi munkakultúra" Igazad volt ebben is, mert ez is a munkakultúra része.

jandera 2018.03.13. 12:05:55

@okleveles naiv: Bocsi, a kkv -kat egyszerűsítésnek írtam.
Másképp: Tisztelet a kivételnek(!), a legtöbb probléma a magyar cégekkel van. Ismerek olyan multit, ahol anno a német tulajdonos a magyar vezérkart azért ritkította, mert lopták a dolgozók pénzét ( különböző módokon a túlórakeretet, prémiumkeretet, stb. saját maguknak osztották ki)
1 Poén: Amikor megkaptuk visszamenőleg a pénzt, a magyar azt állította, neki köszönhetjük.
2 Poén: Kevés ideje a Mészárosé a cég, azóta nincs róla infóm, mert az utolsó közös ismerős is eljött.

Herbert Putzenschramm 2018.03.13. 12:10:55

@werinter: van amikor megéri megtartani a régi munkaerőt, de iaz is gyakori, hogy egyáltalán nem - most főleg irodai munkáról beszélek. gyakori hogy van egy dolgozó, aki 15 éve ugyanazt a 3 excel fájlt tologatja (kb két hét alatt betanulható munka), de mivel minden évben kapott fizetésemelést ma már keres 300ezret.
ha munkáltató lennék akkor egyáltalán nem bánnám ha elmenne, és a helyére felvennék egy diákot 150-ért, aki ugyanúgy megcsinálja a munkát, kevesebb pénzért, és nem 30 nap fizetett szabi jár neki hanem 20.

viszont az is gyakori, hogy a munkakörből kifolyólag minél régebben csinálod amit csinálsz, annál jobb vagy benne - pl sales-es többszáz kontakttal és kiépített ismeretségi körrel, vagy tök más példa hogy oylan bonyolult és speciális gépet kezel/ javít amit rajta kívül kb senki nem tud a térségben, na az ilyen embert viszont nem szabad elengedni, gondoskodni kell róla hogy elégedett legyen, motivált, és persze meg kell fizetni rendesen.

chrisred 2018.03.13. 13:28:34

@Herbert Putzenschramm: Elég életszerûtlen példa, hogy valaki változatlan munkakörrel évtizedekig marad ugyanazzal a munkakörrel. Általában az szokott lenni, hogy a kiöregedô senior munkatársak munkakörébe nô bele, és így kapja meg az ô excel tábláját egy fiatal.

RHalacska 2018.03.13. 13:31:59

@Novák Aircraft Ferencné: Munkaerőhiány nincs. Olyan emberekből van hiány, akik akarnak is dolgozni. Akar valamit tenni. Ma fogalmazta meg egy kb 22(!) éves srác, hogy az ő(!) korosztályát úgy látja, hogy 2 óra munkát kellene 8 órában megcsinálni, de a fizetés az legyen bankvezéri, a feladat meg max a2+2 sokszori összeadása. Mert többre nincs idejük a sok közösségi élet mellett. És ezt egy korubeli mondja. Igen nagyon becsülöm a huszonéves embereket, akik akarnak valamit tenni, hajlandóak megtanulni a szakmát élesben, és fejlődnek.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.13. 13:36:37

@RHalacska:
Más kérdés, hogy azok pedig akik valóban dolgozni akarnak, és jól is dolgoznak nem kapják meg ugyan úgy a megérdemelt mennyiségű fizetésüket.

RHalacska 2018.03.13. 14:12:13

@Berelhetoreklamfelulet: A fizetés két dologtól függ: milyen minőségű a munka, és a jó munkáért mennyit hajlandóak fizetni. Pontosan a multikkal vívom a legnagyobb harcot, hogy a jó munkáért legalább a nyugati fizetés 70%-at fizessék ki, ha már ugyanazt csináljuk. A munkavállaló pedig ha értelmes, a vezető meg mer őszinte lenni, akkor megérti miért mennyit kap a cég. Hidd meg, ha tudom kifizetem, amit tudok. De tartalék is kell. Ja 15 év feletti az autóm... nincs vitorlásom....

VT Man 2018.03.13. 14:46:56

@VarkonyiZsolt:
"Ha szerződéses kötelességeimet teljesíteni akarom, akkor nyelek egyet és rájuk hagyok mindent. Teljesen ki vagyok szolgáltatva az alkalmazottaimnak."

Kerd el a blog szerzojetol a levelirok elerhetoseget, ahogy nezem, toluk meg belepot is szedhetsz, mikozben jonnek hozzad dolgozni.

atlagjozsi 2018.03.13. 14:47:16

@VarkonyiZsolt: egy kérdést engedj meg:
mennyi a fizetése az embereidnek?

A biztos utas 2018.03.13. 17:04:19

Alig akar valaki dolgozni, teljesen erthetetlenek ezek a sorok. Mintha valaki 15 evvel ezelott irta volna.

protézisesh 2018.03.13. 17:44:21

Engem gyíkká változtatott!!!

Forrás? Ez így lófasz, hitelessége nulla, szerző/gyűjtő ismeretlen. De arra jó, hogy picsogjunk: ebben az országban minden munkaadó g*ci és minden munkavállaló birka.

Megérte iskolába járnod, ha ennyire jutottál, kedves blogger...

egyszervolt.holnemvolt 2018.03.13. 19:25:01

@jandera: én mondjuk pont ismerek ilyet, napi 2-3 óra plusz fizetség nélkül, minden második-harmadik hétvégén egy munkanap pluszba szimpla fizetéssel túlórabér helyett - de azt rebesgetik az ottani dolgozók, hogy erről a főhadiszálláson valószínűleg mit sem sejtenek.

Zsuzsi25 2018.03.13. 20:51:39

@Ladislav: Nyugaton van munkaeröhiány. Sori dolgozobol föleg.

Zsuzsi25 2018.03.13. 20:56:08

@VarkonyiZsolt: Nem tudom, milyen fönök vagy, illetve milyen ágazatban tevékenykedsz, de ha jo munkaeröt akarsz, akkor azt meg kell fizetned!

Ladislav 2018.03.13. 21:39:18

@Zsuzsi25: Idáig mindig egyműszakos állásaim voltak, de ha minden kötél szakad, akkor megyek valamilyen gyárba. Túl sokat nem variálhatok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.03.16. 10:56:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Azért ezekből elég sokat hallottam magyar munkahelyek kapcsán is:
- ingyen próbanap vagy próbahét vagy próbafeladat
- "nem fogsz csalódni" szöveg a feketén vagy szürkén alkalmazott képzetlen munkásoknál
- a posztban is megjelenik a hazamenetelhez engedélykérés az irodában
- valahol az irodát vagy például a magánóvodát se takarító tisztítja
- a kifizetetlen túlórákat bármelyik magyar kkv-nél megtalálod
Miben rosszabb Bulgária?
süti beállítások módosítása