Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

(Magyarország) Szlovákia jobban teljesít

2019. március 24. - Kibeszélő

Lehet verni a mellet, hogy Magyarország jobban teljesít. Aki hajlandó levenni Orbán rózsaszín szemüvegét, észreveszi, a korábban mögöttünk kullogó országok ülepe is előttünk tart.

Nem is kell ehhez messzire menni, elég, ha egy napra átugrunk Szlovákiába. Brrrr, igen, Szlovákiába. Brrr, de hát ők elvették tőlünk Felvidéket! Brrr, minden ami ott van, azt nekünk köszönhetik. Hát igen, innen is lehet nézni, meg onnan is, hogy mihez kezdtek mindazzal (akár magyar, akár szász, akár szlovák), amijük van.

Amikor 2004-ben velünk együtt csatlakoztak az EU-hoz, még mögöttünk kolbászoltak. Ők is rendesen kaptak a kommunizmus gyümölcseiből. (Egyszerű példa, a giga lakótelepek, aminek poszt későbbi részében még lesz szerepe.) Ledarálták a magyarellenes Meciart, és a 2018-as újságírógyilkosság után Fico is ment a levesbe. Mert Szlovákiában még van ereje és következménye egy országos demonstárciónak. Mert Szlovákia nem volt vevő az agyhalálra. Nem dőlt be az orbáni szemfényvesztésnek: hogy minden problémát egyetlen varázsszóval tüntessenek el: SOROS.

Szlovákiába dőltek a beruházások, főleg az autóipar választotta előszeretettel a szlovák munkaerőt. És az ország már 2009-ben bevezette az eurót, ami annak, aki az egységes Európa híve, igencsak irigylésre méltó mozzanat. Természetesen lehet jönni azzal, hogy az euró szar. Hogy bevezetésével Magyarország lemond az önálló monetáris és árfolyampolitika lehetőségéről, így szűkül a gazdaságpolitika mozgástere. Tehát csak arra jó, hogy Brüsszel nagyobb kontrollt gyakoroljon fölöttünk. De úgy is meg lehet közelíteni, hogy az euró bevezetése hozzájárul a külkereskedelem bővüléséhez, és így a GDP növekedéséhez. Meg persze nem kell konverzióval bíbelődni, és a többi.

magyar_vs_szlovak.jpg

Nyilván az élet Szlovákiában sem fenékig tejfel, és a korábbi évek eseményei rávilágítanak, a szlovák politika sem mentes a szélsőségektől, a populizmustól, a maffiakapcsolatoktól, és a lopástól. De azért szembeötlő, mennyivel több pénzt hagynak meg a köznek ott, mint nálunk. Habár Magyarország a harmadik legtöbb EU-s támogatást bekebelező ország volt eddig, GDP-jét 2005 és 2017 között csak 15%-kal tudta növelni. Szlovákia eközben 52%-kal. Jó, ezek csak adatok. Viszont, ha csak egyetlen napot kirándulunk, és összehasonlítjuk Miskolc belvárosát és az avasi lakótelepet, Kassa vagy más környékbeli szlovák település belvárosával és lakótelepeivel, a különbség még a hozzá nem értőnek is világos. Szinte nem találni olyan kelet-szlovákiai (KELET!) lakótelepet, ami teljes egészében ne ment volna át a panelprogramon. Eközben Avas egy szürke panelhalmaz. Felvidék történelmi városközpontjai patentra felújítva. Eközben Miskolc belvárosában azt az egy főutcát sem sikerült kisuvickolni a sok EU-s támogatásból sem. Szlovákia alsóbb rendű útjainak zöme tükörsimák, a falvak is tiszták és rendezettek. Nálunk a Ferihegyre is úgy jut ki az utas, hogy leszakad a veséje.

Hát, és a fociról ne is beszéljünk. Ha már összehasonlítunk, a legfrissebb élmény a szlovák-magyar EB-selejtező csúfondáros eredménye. Szóval, lehet szórni a pénzt a stadionokra, lehet tolni a milliárdokat a fociba, még határon túl is, meg Sorost és migránsokat kiabálni minden felmerülő probléma megoldására (mindezt az EU pénzéből is), a különbség mégis nyilvánvaló. Meg az is, hogy Magyarország valamit nagyon el...ott. És ez már rég nem Gyurcsányról meg a ballibsikről szól! 9-10 év épp elég idő lett volna arra, hogy kedves vezérünk bebizonyítsa, ő valóban a magyar emberrel törődik!M

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr2714711911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chrisred 2019.03.25. 10:47:57

@John Brennan: A libertarianizmusnak legfeljebb a szó etimológiai értelmében van köze a liberalizmushoz. Valójában az anarchista ideológiák közé sorolható, és mint ilyen, valójában igen távol áll a polgári ideológiáktól.

Pipas 2019.03.25. 10:49:25

@Igazamvanvagyigazamvan?: "A tények: a gdp per capita a fideszes hozzászôlók részéről jött fel. Propaganda, igazad van."

Nem, a cikk erről szl. Úgy indít, hogy "merbeelőztek", ezért kellett a gdp per capita dologról beszélni. Mert ez a téma.

"A két időszak összevetése a fideszes fiúk részéről jött fel."
Ugyanaz az ország, sokkal inkább összevethető, mint a szlovák és a magyar eredmények.

Pipas 2019.03.25. 10:51:47

@chrisred: "Tartok tőle, hogy mind a baloldali ideológiák, mind a liberalizmus tekintetében vannak ismeretbeli hiányosságaid."

Tartok tőle, hogy ez nem érv csak egy argumentum ad hominem. :D

Ma Baker 2019.03.25. 10:53:13

Akkor ebben a 444-es cikkben tessék megnézni a 2. ábrán, hogy mikor is lettek itt elk.rva a dolgok:

tldr.444.hu/2016/05/12/felzarkozas-a-nyugathoz-mit-tehet-a-magyar-elit

2002 és 2010 között egy majdnem Cseh szintről lebuktunk a Lengyelekig úgy, hogy az államadósságunk közben még messze túl is nőtte az említett két ország adósságszintjét.

Ugyanez igaz a Szlovákokhoz képest is.

2010 után meg beálltunk párhuzamosba velük, bár ugye a PLUSZ 35%-nyi GDP arányos államadósság, amit Gyurcsányéknak köszönhetünk, évi legalább 1%-nyi többletkiadást kényszerít ránk. Ergo eleve handicappel indulunk 2010-től.

Innentől nemnagyon van kérdés, hogy kik és mikor tolták el az ország 21. századának első felét.
Segítek! Ugyanazok, akik a kommunizmus idején rontották az országot.

Nagykörúton túli magyar 2019.03.25. 10:54:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"Az imf hitel visszafizetése, és piaci hitellel kiváltása Matolcsy ötlete volt. "
És micsoda ötlet volt!

IMF hitel kamata:
"A készenlétben álló pénzre 0,25, a lehívottra 5-6 százalék volt az éves kamat."
(forrás: 444.hu/2013/08/12/imf )

Miközben pl. az orosz hitel:
"3,95-4,95 százalékos kamatú orosz hitelt veszünk fel Paksra"
index.hu/gazdasag/2014/02/05/megallapodtunk_paks_penzugyi_reszleteirol/

Köszi, inkább váltsuk ki alacsonyabb kamatozásúval a brutális IMF kamatokat!!!

A LE SE HÍVOTT PÉNZ is kamatozott!!! Mennyi is ez évente? 20 milliárd keretből 14 milliárd lehívott, azaz 6 milliárd kamatozott ÉVEKIG 0,25 százalékkal. Azaz évente: 6.000.000.000*300 Ft*0,25%= 4.500.000.000 Ft !!! A semmiért!!!! MIVEL NEM IS VETTÜK IGÉNYBE!! Az hány CT is, számoljunk már! Évente 40 CT, csak úgy ajándékba kidobni? 5 év alatt? 200 CT?? Jó kis üzlet volt! NA NEM NEKÜNK!

Pipas 2019.03.25. 10:54:29

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Az imf hitel visszafizetése, és piaci hitellel kiváltása Matolcsy ötlete volt. Kétszeres kamattal..."

Butaság. Ebből semmi sem igaz.

chrisred 2019.03.25. 10:55:23

@Pipas: Tartok tőle, hogy érvet te sem használtál.

Bravehearth 2019.03.25. 10:55:24

@felucca02: "Tordai Bence miért idióta mocsok? Csak kérdezem..."

Mindenekelőtt a politikai nézetei, a céljai számomra vállalhatatlanok, nincs közös nyelv, közös cél, közös érdek.

Még talán '16-ban írt egy nyílt levelet egy akkori lottónyerteshez, amiben vadul fűzte az agyát, hogy a reá mosolygott szerencsével járó felelősség jegyében támogassa a 'zellenzéki' erőket, hiszen biztos őt is annyira zavarja az orbáni önkény és politika, mint a demokrata magyarokat! És támogassa őket, mert ez erkölcsi kötelessége. Nos, egy nagy büdös francokat! Azt sem tudhatta, hogy az a tag mit gondol a hatalomról vagy a politikáról. A hangneme miatt megvetem és gyűlölöm azóta azt a kis retket!

Ahogy az Országgyűlésben viselkedett ez a kis jellemtelen féreg, ahogy tegeződött, ahogy eljátszotta a mindentudó 'újhullámot', azzal a 20-as, 30-as kígyóvállú öltönylakó kis managerekre emlékeztetett, akikkel meg lett áldva a versenyszféra az elmúlt 10-15 évben. Ugyanaz a habitus, ugyanaz a viselkedés, kommunikáció. Egy rakás szar...!

A korábbi és a mostani, 15-ei viselkedése pedig tolerálhatatlan. Szívből remélem, hogy fájdalmak és kínok közt vergődve fog kimúlni ez a mocskos kis véglény. A magam részéről egy nagyon finom, jó minőségű magyar borral fogok koccintani, ha megszabadul ez az ország ettől a mocsoktól! Jobb hely lenne nélküle a Világegyetem. Szerintem...
B.

Minden ballib bérretteg 2019.03.25. 10:57:02

Fantasztikus a csávó.. Leírja, hogy Szlovákia 2004-2009 között lépett el tűlünk fényévekkel, azaz a Gyurcsány féle elkúrók regnálása alatt !

Majd ugyanazzal a lendülettel Orbánozik....
Komolyan mondom a poszterhez hasonlatos Gyurcsnyista agyhalottak menthetetlenek. :DDD

felucca02 2019.03.25. 10:59:51

@Bravehearth: Hát, ízlések és pofonok.
Előrebocsátom, hogy nem szívem csücske a DK.
Ez a lottónyerteses izé, ha valóban így volt, gáz.
A parlamenti fellépése szerintem tök oké, nagyon szeretem, hogy fingatja a karótnyelt döbrögiket, akik köpni-nyelni nem tudnak tőle. Még több ilyet, még.
Mégis, egy minden méltóságát elveszett parlamenttel mi a francnak kellene udvariaskodni?

Pipas 2019.03.25. 11:02:56

@chrisred: "Tartok tőle, hogy érvet te sem használtál."

Leírtam, hogy attól, hogy valaki például baloldali még bármi is gondolhat az individualizmusról. Baloldali attól lesz valaki, ha csökkenteni akarja a társadalmi különbségeket, nem attől, hogy marxista lesz vagy elkezd a proletárdiktatúrába hinni.

Attól viszont, hogy valaki csökkenteni vagy megszüntetni akarja a társadalmi különbségeket még nyugodtan lehet individualista. Hihet abban, hogy az embereknek individuumoknak kell maradniuk, miközben egyenrangúak és szabadok.

Pipas 2019.03.25. 11:05:38

@felucca02: "fingatja a karótnyelt döbrögiket, akik köpni-nyelni nem tudnak tőle."

Nagy divat mostanában parlamentben, sajtóban. Beszólnak a hatalmasoknak, ez a pórnépnek tetszik, úgy érzik, hogy most végre valaki keményen odamondogatott. A hatalmasokat pedig nem nagyon érdekli ez, attól eltekintve, hogy minél bunkóbban nyilvánul meg az ellenzék annál hiteltelenebbé válik.

Ahányszor hőbörögnek a fidesz annyiszor besöpri a szavazatokat.

Bravehearth 2019.03.25. 11:12:15

@felucca02: "Hát, ízlések és pofonok."

Én szívből remélem, hogy ez a tordaibence nevű szövettenyészet csak nagyon súlyos és durva pofonakt fog kapni. Minél többet, hogy fájjon neki ítéletnapig!

"Előrebocsátom, hogy nem szívem csücske a DK."

A 'déká' épeszű magyar embernek nem lehet szíve csücske. Jellemtelen, semmirevaló áruló paraziták bandája. De ennek a tordaibencének nem sok köze van a 'dékához'. Ez egy 'párnembeszédes' kis takony, ők a maszoppal szenvednek most épp egy lepedőn. Persze az sem jobb, mint a 'déká'.

"Ez a lottónyerteses izé, ha valóban így volt, gáz."

Nagyjából így volt, már csak emlékezetből írtam a sztorit. De tévedtem, '17-es a sztori.

24.hu/belfold/2017/02/14/lottonyertest-gyozkod-az-ellenzek-hogy-segitsen-megbuktatni-orbant/
444.hu/2017/02/14/a-parbeszed-politikusa-nyilt-levelben-javasolja-az-eurojackpot-nyertesenek-hogy-a-nyeremenyet-forditsa-az-orban-rendszer-lebontasara

Igyekeztem számodra is (feltehetően) megfelelő hírforrást linkelni. És igen. Szerintem nagyon gáz, sőt pitiáner, jellemtelen.

"A parlamenti fellépése szerintem tök oké, nagyon szeretem, hogy fingatja a karótnyelt döbrögiket, akik köpni-nyelni nem tudnak tőle."

Szerintem vállalhatatlan, tök 'nem ok', ahogy viselkedik. Élvezi a helyzetet, hogy nem vághatják úgy pofán, hogy összeszarja-hugyozza magát, ami pedig kijárna neki! Tudod mit? Fingassa a döbrögiket az érveivel, a programjával, az ÉRTELMES kérdéseivel, azzal, hogy a körzetében szarráveri a kormánypárti jelöltet! Fingassa őket azzal, hogy ki tud vinni tízszer annyi embert a térre, mint a kormány! Akkor majd valaki lesz. Addig csak egy kis jellemtelen gyáva sz@rházi, aki visszaél az érinthetetlenségével és élvezi azt, hogy az járna rosszabbul, aki rendesen gyomorszájba, majd fejberúgná őt! Mert akkor volna igazságos az élet, ha megkapná végre, ami jár neki. Szerintem...

"Még több ilyet, még."

És aztán majd egyszer szépen kiszakad a zsák...

"Mégis, egy minden méltóságát elveszett parlamenttel mi a francnak kellene udvariaskodni?"

Talán azért, mert akkor volna különb azoknál, akik (szerinte) meggyalázták a magyar parlamentet! De így...!? Egy nyomorult undorító kis féreg.
B.

BéLóg 2019.03.25. 11:14:18

@chrisred: Fasz ellenzékiek közül a fasz ellenzéki szavazó arra faszol, aki fasz.
Mint te.

BéLóg 2019.03.25. 11:15:20

@Bravehearth:
Tordai Bence beceneve Little Görény.
Szerintem találó.

chrisred 2019.03.25. 11:16:49

@Pipas: Ha valaki csökkenteni akarja a társadalmi különbségeket, az bizony közösségi elvű értékrendszert vall. Aki meg azt vallja,hogy mindenki annyi javat szerezhessen meg magának, amennyit a képességeivel ki tud harcolni, az individualista. Mindkét, különböző értékelvű irányzatnak van moderált és szélsőséges változata is.

Pipas 2019.03.25. 11:17:23

"Mert Szlovákiában még van ereje és következménye egy országos demonstárciónak."

Szlovákiában velünk ellentétben voltak éhséglázadások. Lett is következménye, különleges erőket vetettek be, gyakorlatilag kijárási tilalmat vezettek be (bár azt hiszem nem hivatalosan), sokak szerint a polgárháború szélére sodródott az ország.

A kormány nem engedett, keresztülvitte az akaratát. Hát igen, ott még van következménye a demonstrációnak... páncélos járműveket és helikoptereket vetettek be. :D

hu.wikipedia.org/wiki/Szlov%C3%A1kiai_%C3%A9hs%C3%A9gl%C3%A1zad%C3%A1s

Pipas 2019.03.25. 11:20:51

@chrisred: "Ha valaki csökkenteni akarja a társadalmi különbségeket, az bizony közösségi elvű értékrendszert vall."

Nem értünk egyet, akkor máshogyan közelítem meg a dolgot.

Tehát a két dolog szerinted összegyeztethetetlen? Merthogy az eurpai liberálisok gyakorlatilag mindegyike baloldalra húz, baloldali politikát folytat. Akkor senki sem tudja, csak te, hogy a kettő összeegyeztethetetlen?

BéLóg 2019.03.25. 11:21:33

@sas70: Tudod, azt gondolom, hogy ellentétben egy külföldi csilliárdostól a magyar csilliárdos jobb.
Azt is megértem, ha ez a vagyon, amit Orbánék MAGYAR kézbe szereztek vissza valami sokszorosan csilliárdos KÜLFÖLDIT gazdagítana, azzal nektek soha, semmi bajotok nem lenne.

Hiszen ki emlékszik már arra, hogy a mai külföldi csilliárdosok nagyapja vagy dédapja mondjuk szeszcsempészetből, náci támogatásból, rabszolgákból, más országok kíméletlen kizsigereléséből, maffiamódszerekkel szerezték a vagyont, ők kérem ma a "becsületes kapitalista befektetők" és a magyar újcsilliárdos az egy geci.

Szerintem meg bekaphattyátok.

Ad Dio 2019.03.25. 11:25:37

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"a pénzügyi válság 2008–2010-es időszakában volt jelentős a visszaesés."

Hát nem :-/.

Ha megnézed a görbéket, a környező országok nem a válság alatt húztak el, hanem 2005-2008 közt. A válság menedzselése ugyan nagyon-nagyon megkésett és suta volt, de ebben a környező országok sem voltak jobbak, az egy Lengyelországot kivéve.

gvi.hu/grafikon/29/az-egy-fore-juto-gdp-alakulasa-a-visegradi-orszagokban-2006-2017

Az EUs forrásokat illetően igazad van, viszont a hitelfelvétel (ország, vállalati és magánszektor), illetve a generálisan konjunktív gazdasági környezet (2005-2008) messze túlkompenzálta ezt a körülményt.

2005-2008 közt voltak olyan évek, amikor egyes régiós versenytársaink 10%-nál is többet vertek ránk GDP növekedésben. Ez nem szomorú, hanem katasztrofális.

chrisred 2019.03.25. 11:31:39

@Pipas: Volt a nyolcvanas-kilencvenes években népszerű graffiti: "Szavazz a liberálisokra, vagy lelőjük a kutyádat!"

Nagyjából ez fejezi ki a lényeget. Politikus, aki professzionális módon foglalkozik társadalomszabászattal, eleve nem lehet liberális. Mert különben azzal kéne kampányolnia, hogy "Semmi hatalmat nekem!" Legfeljebb azt mondhatja, hogy olyan programja van, ami a többihez képest a legközelebb áll a liberális gondolkodásúak elképzeléseihez.

Willkommenskultur 2019.03.25. 11:32:05

"Mert Szlovákiában még van ereje és következménye egy országos demonstárciónak."

ott balliba kormany van...:)

najo, ott a balosok sem komplett idiotak

Pipas 2019.03.25. 11:36:48

@chrisred: Van benne valami. Én így gondolkodom, én az egyéni szabadságot nagyra tartom, elfogadhatatlannak gondolom a véleménnyilvánítás korlátozását a szabadgondolkodó mozgalmakat nagyra tartom, tulajdonképpen liberálisnak gondolom magam. Ugyanakkor amit ma a liberálisnak nevezett politikai erők csinálnak, attól rosszul vagyok.

sas70 2019.03.25. 11:45:27

@BéLóg: Ez önigazolásnak tökéletes! Milyen jó, hogy egy "derék" magyar ember lopja a lóvét, milyen világ az, ahol a külföldi csinálja! Ha egy magyar lopja el az autódat, az rendben van, megérdemli, ha valaki más, az nincs?

Minden ballib bérretteg 2019.03.25. 11:54:06

@sas70:

A te önigazolásod mennyiben jobb ? Miért jobb neked ha külföldieknek adják el az ország erőforrásait a ballib hazaárulók ?
Miért kéne a ballib elkúró tetveket visszaszavazni ?

Minden ballib bérretteg 2019.03.25. 11:55:39

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A környező országok tekintetében, az elkúrók alatt mind válság elött, mind válság alatt, mind utána a legszarabbak közé tartoztunk minden gazasági mutató tekintetében.
Mert a ballib elkúróktól EU szerte nem volt szarabb kormány, és ma sincs.

Nagykörúton túli magyar 2019.03.25. 11:55:57

@sas70:
"Ha egy magyar lopja el az autódat, az rendben van, megérdemli, ha valaki más, az nincs? "
Az még mindig nem lopás, ha több pénzem lesz előtte, mint utána. Vagy ha igen, akkor "lopjon" csak még többet! :D

Helga Beauty Salon. 2019.03.25. 11:58:03

@sas70: Ha egy magyar lopja el az autódat, az rendben van, megérdemli, ha valaki más, az nincs?...............

Te nem érzed magad hülyének egy kicsit sem amikor ilyesmit leírsz? Annyira debilek ezek a szájbarágós libsi hasonlatok.

Nagykörúton túli magyar 2019.03.25. 12:01:20

Ennyit arról, hogy Orbánék mennyit lopnak:
www.portfolio.hu/img/upload/2019/02/u2-20190214.png

És mindez jóval kevesebb EU támogatásból!
Szlovákia: 2.796 euró/fő,
Magyarország: 2.408 euró/fő.

sírjatok 2019.03.25. 12:10:14

"Az imf hitel visszafizetése, és piaci hitellel kiváltása Matolcsy ötlete volt. Kétszeres kamattal.."

Kétszeres kamat, a lófaszt. Ha kontextusból kiragadod, talán. Csak az IMF hitellel azért nem a kamata volt a legnagyobb baj, hanem pl. a futamideje, az hogy menet közben is változhatott a kamata, az, hogy saját devizakosárban jött, az, hogy a készenlétre is fizettünk, stb.

Ahhoz nem kell nagy ész, hogy lássuk, hogy a négy több mint a három, azt még a kocsmában a paraszt is látja. Ha ennyit kéne tudni, nem tanítanák egyetemen.

privatbankar.hu/kotveny/ennyi-az-imf-hitel-kamata-valojaban-es-ezert-nem-tul-kedvezo-jelenleg-255578

sírjatok 2019.03.25. 12:12:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: "az egy főre eső gdp 2002-2008 között 22%-kal nőtt.
Ez hat év adata.
2002-2010 között, benne a válsággal, 15%-kal nőtt.

2010-2017 között 19%-ot."

Bazdmeg, csak a többi hasonló ország 50%-ot nőtt 2002-2008 közt, fletóék meg 20-at!
2010-2017 közt sehol nem volt ekkora fellendülés, miért pont Magyarországon várod el?

Komolyan bazdmeg, direkt játsszátok a hülyét?

Pipas 2019.03.25. 12:14:52

@sas70: "Ha egy magyar lopja el az autódat, az rendben van, megérdemli, ha valaki más, az nincs?"

A probléma ezzel csak az, hogy az ellenzék pont annyira jó a lopások lebuktatásában mint amilyen jók voltak az ország vezetésében, amikor még ők voltak hatalmon. Ha annyira brutálisan nagy a korrupció, elterjedt a lopás, akkor neki kellene állni bebizonyítani.

És nem kell azzaj jönni, hogy az ügyészség az orbán kezébe van. Nem az ügyészséget kell meggyőzni, hanem engem. Lehet nyomni a statisztikát, hány "nem fideszes" pályázott, hány "fideszes", mennyi nyert, mennyi volt a "nem fideszesek" ára, mennyi a "fideszesek" ára, mennyire magasabb az átlaguk, mennyi pénzt lehetne megsprórolni, ha a "nem fideszesek" lennének csak.

Cirka tíz év alatt még neki sem állt az ellenzék, addig meg szerintem kussolni kellene aztán oknyomozni. Ha azt harsogják tíz éven keresztül, hogy merazorbánéklopnak, akkor nagyon itt lenne az ideje, hogy valami meggyőző adatokat is gadrendbe állítsanak.

De ne olyanokat, mint amilyenek ezek közt a hozzászólások közt lejöttek az orbánék ellen, mert megérzem a büdöset messziről. :) Nem illik tíz éveket tévedni, adatokat meghamisítani, szlovákiáról kamuzni, mert utánanézek ám! :D

Willkommenskultur 2019.03.25. 12:15:17

@sírjatok: Ja, azt mindig elfelejtik a libbant csicskak hogy a legfobb piacunk a nemetek 3%-kal nottek 2008ig, mostanaban meg evi 1%-ot.

Pipas 2019.03.25. 12:18:38

@sírjatok: "Kétszeres kamat, a lófaszt. Ha kontextusból kiragadod, talán. Csak az IMF hitellel azért nem a kamata volt a legnagyobb baj, hanem pl. a futamideje, az hogy menet közben is változhatott a kamata, az, hogy saját devizakosárban jött, az, hogy a készenlétre is fizettünk, stb. "

Utána meg ment a duma hat éven keresztül, hogy mennyire bűnös a sok idióta, akik svánjci frank elszámolású hitelt vettek fel. Mernyerészkedni akartak, ostobák voltak, megérdemlik, mert annyi eszük sincs... de azt, hogy a kedvenceik az ország nevében ugyanezt csinálták már könnyen elfelejtik. :D

sírjatok 2019.03.25. 12:20:05

@felucca02: "Tartok tőle, az, hogy most te itt valami elektronikai eszközön kommentelhetsz, a jórészt a századok folyamán fellelhető "ballib" gondolkodás eredménye. "

Megint elköveted azt a hibát, hogy összemosod a mai liberalizmusnak nevezett izét a mondjuk 50-150 évvel ezelőtti liberalimussal. Szerinted pl. Kossuth, mint liberális, ma is liberálisnak számítana, vagy inkább brutál vallásos nőgyűlölő turbómagyar szélsőjobbnak?

Nem a liberális gondolkodás a gond, jól működött századokon át, csak mára egy elszabadult hajóágyú, egy öngyilkos, önfelszámoló ideológia maradt helyette ugyanezen a néven. A klasszikus célok jórészt teljesültek, törvény előtti egyenlőség, állam és egyház szét, női egyenjogúság, stb. De mára egy ilyen zavaros, homályos katyvasz van helyette nemzetellenességgel meg buziházassággal meg drogliberalizációval meg bevándorlástámogatással. Ez a liberalizmus kurvára nem kell, és nem is eredményezett semmit néhány lila hajú feministán kívül.

ulpius66 2019.03.25. 12:20:29

"A Takarékbank elemzője szerint a 4,8 százalékos hazai GDP növekedése régiós összehasonlításban is éllovasnak számít, a szlovák GDP-bővülés messze alulmúlva a várakozásokat 3,6 százalékra lassult az előző negyedévi 4,6 százalékról, a román pedig 4,1 százalék volt. A kifejezetten impozáns növekedés ugyanakkor azt is jelenti, hogy a foglalkoztatás mérsékelt emelkedése mellett a termelékenység érdemben javult."

Kedves Okoskodó Kibeszélő!

Azt eddig is tudtuk, hogy sokkal, de sokkal okosabb vagy bármelyik pénzügyi elemzőnél!!!!

Most viszont már az is látszik, hogy téged még a TÉNYEK SEM ZAVARNAK!

SZLOVÁKIA TÉNYLEG JOBBAN TELJESÍT!

sírjatok 2019.03.25. 12:21:25

@Pipas: há' ott volt az egész a zöld dossziéba', meg simicska is mingyá' robbantja az atomot, percek kérdése hogy bukjon a kormány

midnightcoder2 2019.03.25. 12:31:55

@felucca02: Mi köze ezeknek a számítógép, internet, stb feltalálásához ? Azokat a dolgokat amik a mai modern társadalmat mûködtetik általában abban az idõben találták fel, amikor a mai értelemben vett liberalizmus nyomokban sem létezett.

midnightcoder2 2019.03.25. 12:37:45

@chrisred: Igen, valóban tûz és víz, pont ezért viccesek az európai liberális pártok. Pl. amikor tûzzel-vassal tiltják az egyes csoportok kritikáját a "gyûlöletbeszéd" tiltásának szent nevében, és fel sem tûnik nekik, hogy ezzel a liberalizmus és a demokrácia egyik legfontosabb eszményét, a szólásszabadságot tiporják lábbal.

chrisred 2019.03.25. 12:44:21

@sírjatok: "A klasszikus célok jórészt teljesültek,"

Ilyen csak elvont elméletekben vagy a számitógépes játékokban létezik, valójában a polgári szabadságjogok valóságos tartalma soha sem természetesen adott, azt a hatalom bármikor redukálhatja, képletessé vagy semmissé teheti. Ezt mi magyarok a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg az elmúlt évszázadban, amikor az olyan nyilvánvalónak tekintett polgári intézményeket, mint a nemzeti önrendelkezés, a magántulajdon vagy akár az országhatár átlépésének joga, egyik pillanatról a másikra eltüntették az életünkből.

Willkommenskultur 2019.03.25. 12:47:01

@ulpius66: A termelekenyseg egesz egyszeruen attol javul, hogy emelkednek a berek.

Minnel magasabb a ber-ar, annal nagyobb erteket allit elo az atlag melos/ora, ugyanigy ha azonos szolgaltatasert 2x annyit fizetsz Ausztriaban, akkor az a melos 2x termelekenyebb

Vagyis ez egy buzzword, sok jelentosege nincs a realgazdasag szempontjabol, csak egy kovetkezmeny.

chrisred 2019.03.25. 12:54:07

@Willkommenskultur: Ez azonban visszacsatolásos elven, vagy inkább az egymáshoz láncszerűen időben és térben kapcsolódó szolgáltatások és ellenszolgáltatások sorozatán jut érvényre. Mert ha valaki most elhatározza, hogy kétszeres áron kinál egy szolgáltatást Magyarországo, a termelékenysége valószínűleg nem kétszer akkora lesz, hanem nulla. És az állam szepe is lényeges, hogy mennyit von el a gazdasági szereplők eredményéből, és mennyit hagy meg, hogy visszaforogjon a belső gazdaságba.

gyurmicsek 2019.03.25. 12:56:20

@Pipas: Azt mondd meg mit adtak nekünk a magyar csilliárdosok.
Gondolj Simicskára ő is milyen fasza becsületes NER vállalkozó volt egy pár évig és most hol is van? Vagy milyen hozzáadott értéket képviselnek Mészáros érdekeltségei? Más lett a tulajdonos a kitalicskázott közpénzekből. Ennyi. Az országnak teljesen haszontalan maga a tulajdosos váltás. Semmi inováció semmi új csak a felhalmozás, de a sírba nem viheti magával egyik sem a pénzét. A 2. vagy 3. generációs örökösök meg elköltik majd a családi vagyont ez törvényszerű..... Amiért elvileg mi dolgoztunk meg.

John Brennan 2019.03.25. 12:57:47

@chrisred:
sírjatoknak igaza van, te meg itt mellébeszélsz a kommunista diktatúra korlátozásait említve. Ez a taktikád, mindig mellébeszélsz.

John Brennan 2019.03.25. 13:09:48

@gyurmicsek:
Ha az osztrák Strabag vagy a francia Colas vagy az osztrák Swietelsky nyeri a közbeszerzéseket (2013-ban ők hárman 1350 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek, ettől nagyon messze van Mészáros), akkor kiviszik a nyereséget az országból. Normál esetben nem kellene magyarázni, hogy ez miért rossz.

chrisred 2019.03.25. 13:30:04

@John Brennan: Cseppet se zavarjon, hogy az autoriter rendszereknek pont az a lényege, hogy magas ívben tesznek arra, hogy a polgároknak vannak jogai.

Pipas 2019.03.25. 14:05:10

@gyurmicsek: "Azt mondd meg mit adtak nekünk a magyar csilliárdosok."

Nekem pont egyik milliárdos sem ad semmit, úgyhogy ha ezt nézem mindegy. Gazdasági szempontból nem vagyok kompetens, szerintem valaki mást kellene megkérdezned. Én úgy vagyok vele, hogy kapitalizmus van, vannak benne gazdagok meg szegények. Jobb lenne, ha mindenki gazdag lenne, de olyat nem tudok, azt meg, hogy mindenki szegény legyen kipróbáltuk és nekem nem jött be.

John Brennan 2019.03.25. 14:22:33

@chrisred:
Megint mellébeszélsz! Hülye vagy vagy tetteted? Nem az autoriter rendszerekről volt szó, hanem a mai Nyugat-Európáról, ahol a klasszikus liberalizmus céljai (általános választójog, nők egyenjogúsága, egyház elválasztása az államtól és hasonlók) már legalább két emberöltővel ezelőtt teljesültek! Nem Pol Potékról és Rákosiékról és Kádárékról volt szó! Szégyelld magad!

sas70 2019.03.25. 14:30:11

@Minden ballib bérretteg: Azokra az erőforrásokra gondolsz, amit a multik kapnak adókedvezmény, munkahely létesítés címén? Mennyivel jobb, amikor egy szálloda építéshez, kastély felújításhoz adnak, támogatást?

Willkommenskultur 2019.03.25. 14:33:22

@sas70: Mondjuk annyival, hogy lesz kastely meg szalloda. Meg te is elszegodhetsz oda cselednek, ha megunnad a berkommentelest.

sas70 2019.03.25. 14:35:57

@Pipas: Sorolhatnám, de tök fölösleges, mert megérteni sem akarod és tudomást sem akarsz róla venni! Még azokról sem, amik már annyira gáz dolgok, hogy még a fidesznél is bőven kiverik a biztosítékot Pl. Mengyi.

sas70 2019.03.25. 14:39:07

@Ma is mentek gecizni?: Szerintem meg a lopás, az lopás. Akkor is, ha közben emelkednek a bérek. Mert azt képzeld el, hogy mennyivel élhetnél jobban, ha közben nem lopnák el a 30%-át, és akkor még lehet keveset is mondtam.

Pipas 2019.03.25. 14:40:17

@sas70: "Sorolhatnám, de tök fölösleges, mert megérteni sem akarod és tudomást sem akarsz róla venni! "

Nem értem, mit sorolhatnál?

sas70 2019.03.25. 14:41:39

@Willkommenskultur: Neked nyilván pont megfelelő, hogy egy suttyó milliárdos propagandáját nyomasd!

chrisred 2019.03.25. 14:44:30

@John Brennan: Szokás szerint megint fogalmad sincs arról, amiröl írsz. A klasszikus liberalizmus korában megfogalmazott polgári jogi célkitűzések között például nem is szerepelt a nőkre is kiterjedő általános választójog. Elárulom a titkot, ez nem is Nyugat-Európában jelent meg először.

Pipas 2019.03.25. 14:45:23

@sas70: "Szerintem meg a lopás, az lopás. Akkor is, ha közben emelkednek a bérek. "

Ja, a lopás az lopás. Az ártatlanság vélelme meg az ártatlanság vélelme.

Annak idején a Bajnai Gordonról filmet forgattak, hogy milyen mocsok módon forgatta ki a gazdákat a vagyonukblól. Akkor meg kellett tanulnunk, hogy van olyan, hogy "az ártetlenság félelme", hogy bizony a Bajnai úr addig ártatlan, amíg be nem bizonyítják, hogy lopott és mint ártatlan ember nyugodtan lehet miniszterelnök is.

Aztán most kiderül, hogy a mészáros lölőt nem igazán illeti meg az ártatlanság vélelme, hogy ő már azelőtt bűnös, hogy bárki bármiféle bizonyítékkal szolgált volna a bíróságon, hogy a bíróság elgondolkodott volna, vagy meghozta volna az ítéletet. Pedig a mészáros lölő még csak miniszterelnök sem akart lenni.

Hát én ezért nem megyek bele abba, hogy "ezek lopnak" meg "azok lopnak". Nem vagyok szakértő a témában meg aztán ott sem voltam.

Willkommenskultur 2019.03.25. 14:46:53

@sas70: "Mert azt képzeld el, hogy mennyivel élhetnél jobban, ha közben nem lopnák el a 30%-át"

Hat igen a bal-lopsi top10 politikus szeretne lenyulni a 10 millio magyar plusz 30%-at, csak volt mar ilyen, kiprobaltuk es inkabb nem kerjuk.

Willkommenskultur 2019.03.25. 14:48:55

@chrisred: De nem am, a magyar nok mar a honfoglalas koraban is egyenlobbek voltak, mint az europai sorstarsaik. Ugyhogy nem kerjuk az europaierteket, vagyis csak keszpenzt fogadunk el.

-k2robi 2019.03.25. 14:50:18

@Ma is mentek gecizni?: És ezzel a 2018 Q4-es diagrammal azt bizonyítottad, hogy mit is? Tehát, ha 3 hónapig másodikak vagyunk a növekedésben az azt jelenti hogy nem lopnak. Ha 8 évig másodikak vagyunk a növekedésben, vagy elsők az sem bizonyítja azt, hogy nem lopnak.
Ha Nálatok az nem b@ssza ki a biztosítékot, hogy egy falusi gázszerelő 10 év alatt a világ 2057. leggazdagabb embere lesz, akkor veletek van a baj.
És elmehettek a picsába az egy bites érvelésetekkel, hogy aki nem szereti ezeket, az biztos az előző rendszert imádja, ezért azzal hasonlítotok össze mindent, meg 11 év után elmút nyócéveztek, hogy akkor ilyen meg olyan rossz volt.

Pipas 2019.03.25. 14:51:29

@sas70: "Mert azt képzeld el, hogy mennyivel élhetnél jobban, ha közben nem lopnák el a 30%-át"

Na de miért éppen a 30%-át lopják el? Honnan veszed ezt a számot? Merthogy a legvadatt százalékokat lehet hallani. Meg aztán hogyan is lopják el a 30%-át? Egyik napról a másikra eltűnt a GDP 30%-a, miközben minden megy tovább? Ráadásul még jobban is megy az országnak mint előtte?

Ez a 30% igen-igen-igen hihetetlen szám ám!

John Brennan 2019.03.25. 14:52:03

@chrisred:
Te nem tudod miről beszélsz, megint terelsz, most épp a női választójog története miatt. Korábban nem reagáltál az általános célokra, jöttél az autoriter rendszerekkel. Azzal megbuktál, most megint terelsz.

Kérdés hozzád: Van biciklid?
Erre a válaszod: Szeretem a Rejtő regényeket.

Így nem lehet társalogni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.25. 14:52:55

@sírjatok: baszd meg, miről beszélsz? Ha azt cáfolom, hogy az egy főre eső gdp növekedés nem volt jobb, mint Gyurcsány alatt, akkor miért mâs ors,ágokkal jössz?

sas70 2019.03.25. 14:57:15

@Pipas: Erősödésesjobbanteljesítésvan az kurvahétszentség! Neked ennyi elég is! Azért ha majd autóval közlekedsz, a kátyús, szar úton, akkor is mondogasd ezt magadnak és örülj neki, hogy ez így jól van!

Pipas 2019.03.25. 15:03:47

@sas70: "Azért ha majd autóval közlekedsz, a kátyús, szar úton, akkor is mondogasd ezt magadnak és örülj neki, hogy ez így jól van!"

Miért, ha kátyús az út, akkor lehetetlen, hogy jobban megy az országnak? Mondtam én, hogy mára már egyetlen tetves kátyús út sem maradt az országban?

Próbáld meg felfogni a két állítás közt a kölünbséget:

1) Most jobban megy, mint az elk.róék alatt.
2) Eljött a tejjel és mézzel folyó kánaán, semmi másra nincs szükségünk, minden tökéletes.

Fel bírod fogni, hogy a kettő nem ugyanaz?! Még csak véletlenül sem ugyanaz b+! Hogy tudod összekeverni a kettőt?!

BéLóg 2019.03.25. 15:05:07

@sas70: Elyühkeregy, ha egyszer MINDKETTŐ lop, mondom MINDKETTŐ, akkor már lopjon a MIENK.
Hát ez az a kib. baromság, te pontosan tudod, BECSÜLETES kapitalista nincsen és ennek ellenére azt akarod, hogy a te izzadságodat és verejtékedwet egy iolyan genyóláda élvezze, aki még itt sincs.

Megmondanád nekem, amit én szinte NEAPONTA látoj, hogy a búbánatos faszba lehet az, hogy ezer féle dolgot OLCSÓBBAN (b+ OLCSÓBBAN) veszek meg nyugaton mint Kelet Európában? Megnézheted az ÖSSZES terméket, amiket nem lehet hamisítani, csokit, zöldséget, gyümölcsöt, MINDENT, amit meg lehet (kevesebb hatóanyag, kevesebb íz, több só, több lófasz) az ugyanannyiért SZARABB minőségben kapjuk.
MI fizetjük a Nyugat gazdagságát, EBBŐL a plusz pénzből könnyű a szarkaparónak ötszörös bért fizetni, hát azt is te fizeted meg gondolkodjál már!
Olyan termékekkel találkoztam nagybritanniában, Németországban, amelyek ott FELÉBE kerültek mint itt UGYANANNÁL a hálózatnál, Spar Auchan, Lidl, Penny, Tesco, Aldi, satöbbi.
Nemhogy többször annyit keresnek, de még OLCSÓBBAN is élnek, hát b+ TÉNYLEG annak kéne örülni, hogy még a tőke meg a magyar föld meg mindenlófasz IS az övék legyen.

Tudod a "lopott" pénzből ITTHON épült stadionba magyar beton került, magyar melós kavarta a maltert és magyar melós tartja most karban. Magyar gyerekek és felnőttek sportolnak ott, tiszta, 21. századi módon. Igen. Jó lenne ha nem lopnának, csakhogy mióta a világ világ, mindig is loptak és a Világ Végéig is lopni fognak. Igen. Akkor lopjon inkább a saját kutyánk kölke.

Pipas 2019.03.25. 15:06:33

@sas70: Okés, pályáztatás nélkül. Ha te adakozol az X alapítványnak és leírod az adódból az adományt, akkor az X alapítványnak nem kell pályáztatnia. Ha a Soros teszi ugyanezt, mint ahogyan 18 milliárddal meg is tette, akkor sem kell pályáztatni.

Ez pont ugyanígy volt az mszp alatt is.

chrisred 2019.03.25. 15:09:41

@John Brennan: Így valóban értelmetlen, hogy összevissza halandzsázol, dobálózol fogalmakkal, történelmi korokkal, időtartamokkal, amik még véletlenül sem felelnek meg egymásnak. De azt még véletlenül sem tudod megcáfolni, amit írtam, teszem azt, hogy az egyszer kiharcolt polgári szabadságjog korántsem marad meg az idők végezetéig.

Nagykörúton túli magyar 2019.03.25. 15:25:08

@sas70: "Szerintem meg a lopás, az lopás. Akkor is, ha közben emelkednek a bérek. Mert azt képzeld el, hogy mennyivel élhetnél jobban, ha közben nem lopnák el a 30%-át, és akkor még lehet keveset is mondtam."

Volt olyan időszak, amikor állítólag nem "loptak". Na ekkor, amikor nem loptak el 30%-ot, akkor valahogy mégis jóval kevesebb jutott. Szóval el tudom képzelni. És még ami jutott is, azután a végén "mentőövet" kellett fizetnünk.

Egyébként nem unalmas már ez a folyamatos lopásozgatás? Nem kicsit beszűkült tudatállapotban vagytok ember!

John Brennan 2019.03.25. 15:26:09

@chrisred:
Akkor gyerünk, listázd azokat a megszerzett polgári szabadságjokat, amelyek megszűntek az elmúlt 50 évben! (Nyugat-Európáról és Észak-Amerikáról volt szó, nem Venezueláról és Észak-Koráról. Ezt azért írom, nehogy rájuk hivatkozz.)
A kedvedért elkezdem a listát:
1. Véleménykifejezés korlátozása a politikai korrektségre hivatkozással.
Tessék, folytasd!

chrisred 2019.03.25. 15:56:45

@John Brennan: Ez így zavaros, mert nincs erre vonatkozó állami joggyakorlat. De ha már ebbe az irányba mentél el: a sajtószabadság korlátozása a vietnami háború idején.

Nagykörúton túli magyar 2019.03.25. 15:59:50

@sas70:
"Azért ha majd autóval közlekedsz, a kátyús, szar úton, akkor is mondogasd ezt magadnak és örülj neki, hogy ez így jól van!"

Örülök, hogy leaszfaltoznak minden földutat Budapesten. Megtehették volna ezt a balfaszok is, de nem, csak felvették az 10000000000000000000000000000000000000 forintos IMF hitelt rá.

Ad Dio 2019.03.25. 16:00:04

@John Brennan:

2. Vallásszabadság (közterületi/templomon elhelyezett keresztek, karácsonyfák tiltása).

törppicur 2019.03.25. 16:05:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
talán azért hasonlította más országokhoz, mert
1. lehet, vannak adatok
2. önmagában a gdp-növekedés szám, amiben egyébként igazad van.
Viszont a szám értékeléséhez a körülményeket is jó ha figyelembe vesszük. Pl. mikor kezdett el Szlovákia jobban teljesíteni és mi akkor miért nem? Azaz ha 7-12%-ot tudtak mellettünk, mi miért tudtunk 2%-ot. Most meg ha a szomszéd tud 3-5%-ot akkor mi is - kicsit szimpibb a story. A másik nem mellékes szempont, ha csak a GDP növekedést nézzük a számaid igazak, de ha hozzáveszed azt, hogy az 1. Orbán.kormány a Hornék által felpumpált államadósságot csökkentették közben, a 2. meg a Megyo-Fleto-Balnai adósságduplázásból és a válsághelyzetig gyengített gazdaságból vakarták ki közben az országot, akkor kicsit más az optika.

Magyarország jobban szaporodik! 2019.03.25. 16:05:54

Megint hazudnak a ballib blogok, mert irgyek Orbán Viktor sikereire!

Orbán Viktor alatt száguld a gazdaság, már 4 országot előzünk meg az EU-ban, miközben a ballibek alatt csak 10-et.
Orbán Viktor alatt egymillió magyar talált munkahelyet, még ha kicsit tovább is kell utazni Münchenig vagy Londonig. Akinek meg nincs pénze arra hogy megvegye a repülőjegyet, az túlórázhat itthon 400-zal.
Orbán Viktor alatt futószalagon születnek a magyar gyerekek, így már helyük sincs az óvodában meg az iskolákban, csak egymásra állva vagy kívül rekedve, annyi van most már a magyar gyerekekből.
Orbán Viktor alatt egy kecskebaszó háborúból állítólag menekült migráns se tud már bejutni az országba, így kénytelenek tovább kullogni Németországba, Svédországba meg a többi tőlünk jóval elmaradt nyugati országba.

Orbán Viktor alatt tehát Magyarország Jobban teljesít!, Jobban szaporodik! és Jobban utál!

Ad Dio 2019.03.25. 16:11:33

@chrisred:

Kérdezd meg, hogy egyetértek-e vele? A válaszom: nem. De az ottani többségnek úgy tűnik ez tetszik.

chrisred 2019.03.25. 16:15:19

@Ad Dio: Nem erről volt szó, hanem állami intézkedésekről a polgári szabadságjogokkal szemben. A CSU októberi szereplése nem azt sugallja, hogy annyira bejött arrafelé ez a húzás.

Nagykörúton túli magyar 2019.03.25. 16:19:56

@-k2robi:
"Hogy lett egy tufa paraszt gázszerelő 100 milliós középosztálybeli vagyonából 10 év alatt 1 M dollár"
Mert lúzer. Ha bitcoinba fekteti, nagyságrendekkel több lehetne már neki.

Ad Dio 2019.03.25. 16:40:46

@chrisred:

Nagyon is erről volt szó.

Egy felvetésre visszatámadtál, ami egyébként alma és körte hasonlata.

A keresztek meg a karácsonyfák tilalma attól nem lesz megindokolható, mert Bajorországban kitetetik a keresztet. Betiltani egy vallási jelkép nyilvános használatát, a vallásszabadság korlátozása.

Én magam nem értek egyet a keresztek kötelező használatával a bíróságokon akkor sem, ha ennek esetleg történelmi gyökerei vannak. De ez nem jogkorlátozás, hiszen senkinek a jogát nem korlátozza, maximum felesleges, esetleg sértő.

Minden ballib bérretteg 2019.03.25. 16:47:51

@-k2robi:

Jobb mindentől lehet.

Viszont az elkúróktól szarabb EU szerte nincs.

Azaz Orbán a szükséges rossz. És amíg Gyurcsány és az MSZP az alternatíva, addig maradnak. Mert tűlök Orbánék ezerszer jobbak gazdasági, politika, és demokrácia szempontjából is.

chrisred 2019.03.25. 16:50:32

@Ad Dio: Nem visszatámadtam, hanem kértem konkrét állami intézkedést, és egyúttal be is idéztem egyet, ami a témához kapcsolódik.

Billy Hill 2019.03.25. 17:09:09

Most akkor jó a sok autógyár, vagy veszélyes?

Ad Dio 2019.03.25. 17:40:58

@Igazamvanvagyigazamvan?:

1. Mert ez egy olyan bejegyzés tudod, ahol egy másik országgal vetik össze mo-ot.
2. Mert a legjobban úgy lehet mérni egy-egy ország teljesítményét, ha a hasonló helyzetben levő versenytársaikhoz mérjük.

Picit olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy az, hogy Pistike megtanult 3 angol szót egy hét alatt, az milyen frankó már önmagában, és nem törődnénk a ténnyel, hogy az osztálytársai mindeközben 30-at tanultak meg. Ennél jobban nem megyek le kutyába :-/. Ha megérted jó, ha nem... nos úgy is jó ;-).

Homo fideszbirkusz 2019.03.25. 17:44:53

@Minden ballib bérretteg: "Azaz Orbán a szükséges rossz. "

Nektek retkes tolvaj fideszkomcsiknak. Mert ha egy napon eltakarítják a felcsúti gengszteredet Homo fideszbirkuszom, akkor neked is menekülnöd kell majd a fegyház meg a lámpavas elöl. Így hát neked Orbán tényleg a szükséges rossz, mert utána még rosszabb jön rátok!

antiinternáci 2019.03.25. 19:22:08

@Magyarország jobban szaporodik!:

És Orbán Viktor alatt te is hülyébb lettél.
Na jó, ez fake nyúz, lehetetlenség.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.25. 20:52:46

@törppicur: az optika más, mert menet közben megváltoztatta a vita tárgyát.
Mert mondhatod azt, hogy nem lehet kiragadni egy országot a világgazdasági folyamatokból, de akkor mindent figyelembe kéne venni.
A 3000 milliárd manyup pénzt, ami úgy is felfogható, mint megtakarítás. Ezzel lehet csökkenteni az államadósság összegét, és máris szebb a gyurcsányi éra. Ne feledd, Matolcsy ezt meg is tette....
Ki lehet számolni, mennyi lenne a gdp alakulása évről-évre, ha levonnánk az EU támogatást.
Ki lehet számolni, mennyi lenne az egy főre eső gdp, ha a külföldön dolgozókat korrekten figyelembe vennénk.
Csakhogy nem így teszünk.
Ugyanezért más országokkal összehasonlítani hamis képet ad, ha nem vizsgálod alaposan. Például Szlovákiában ugyanaz a kormány volt végig, egységes gazdaságpolitikával 2002 óta???

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.25. 20:58:11

@Ad Dio: figyelj, kutya. Én nem az egész dolgot kifogásoltam, sose állítottam, hogy a Gyurcsány faszább volt, mint Orbán. Én egyes megállapításokat, kinyilatkoztatásokat cáfoltam.
Például az egy főre eső gdp esetén.
Egyébként tudod, ha a németek nőnek 0,5 %-ot, az is több, mint a magyar 2%....
Tehát az ilyen összevetéseknek semmi értelme.

Ad Dio 2019.03.25. 21:23:09

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"tudod, ha a németek nőnek 0,5 %-ot, az is több, mint a magyar 2%....
Tehát az ilyen összevetéseknek semmi értelme."

Mondj még ilyen okosakat. Sokat! Taníts még MESTER! :-)))

omdG...

törppicur 2019.03.25. 22:45:27

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az a gond, hogy mindegy Szlovákiában milyen kormány volt a ballib kormányunkhoz képest minden évben jobban teljesített. Jobban gyarapodott és nem adósodott el közben. És minthogy a térség minden országának minden kormánya jobban teljesített, talán nem súlyos megállapítás az, hogy Megyo-Gyurcsány-Bajnai rosszul.
A többiekhez képest elmaradt a növekedés, cserébe megugrott az államadósság (a költségvetési hiányról ne is beszéljünk). Mindenki szeme elől a ballib éra alatt elvesztek a 3%-os EUR kritériumok, amiket Orbánék 5 éve folyamatosan teljesítenek, miközben csökken a munkanélküliség is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.25. 23:24:26

@törppicur: @Ad Dio:
a tények:
2011 Magyarország 10.100 gdp per capita
2018 12.500 ez 2.400 € növekedés.

2011 Szlovákia 12.900
2018 15.600 ez 2.700 € növekedés.
A szlovákok Orbán alatt, egy magasabb bázisról is jobban növekedtek.

Ad Dio 2019.03.26. 09:31:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:

:-)

2002 Magyarország: 8.600
2010 Magyarország: 9.900 ez 1300 euro (mindjártsírvafakadok...)

2002 Szlovákia: 8.400
2010 Szlovákia: 12.400 ez pedig 4000 euro (brávószlovákok!)

Ráadásul a 10.100 és a 12.900 azért sajnos NEM ugyan az a bázis. A kettő közt közel 30% különbség van. Ennélfogva a növekedés a bázishoz mérten nálunk nagyobb.

Fújd ki pocok, fújd ki! :-P

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.26. 09:55:44

@Ad Dio: végülis mindent meg lehet magyarázni. Mint a jereváni rádió.
A Szovjetunió 10%-ot növekedett, míg az USA gazdasága csak 5%-,ot!
Te pedig nyilván százalékból vásárolsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.03.26. 10:13:18

@Ad Dio: ráadásul a nevező is változott. 10millióról 9770 ezerre.
A szlovákoknál: 5390 ezerről 5443 ezerre.

Ad Dio 2019.03.26. 11:29:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"végülis mindent meg lehet magyarázni."

Sajna az a nagy büdös helyzet, hogy éppenséggel nem :-). Az adatelemzés lényege a módszertan. A sikeres módszertan lényege az, hogy a releváns adatokat elkülönítse az irrelevánstól, a fontosat a nem fontostól és persze hogy olyan vizsgálati kontextust válasszon, amiben releváns eredmény születik.

De ezt azt hiszem itt abba lehet hagyni.

A magyar ellenzék/ellenzéki szavazóbázis elemi házi feladata az, hogy szembe nézzen azzal a ténnyel, hogy a kormánypárt NAGYSÁGRENDEKKEL sikeresebb gazdaságpolitikát folytat, mint a megelőző balliberális kormány folyatott. Így azzal kampányolni, hogy majd mi mindent másképp csinálunk (megint), baromira kontraproduktív. Amíg az ellenzék ilyenekkel fenyegetőzik, nem lesz kormányváltás.

Alap politológia: ami jó, azt nem kell kritizálni, arról hallgatni kell és kormányon meg folytatni ;-).

A T Ellenzék megtehetné azt a szívességet magának és nekünk is, hogy azt kritizálja, amit tényleg szarul csinál a Fidesz.
süti beállítások módosítása