Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

Új baloldal kell!

2018. április 12. - Kibeszélő

Bármi is az igazság a választás tisztaságával kapcsolatban, annyi bizonyos, az úgynevezett baloldalnak valóban meg kell újulnia. Ám nem csak az a kérdés, hogyan, de az is, egyáltalán van-e értelme baloldalnak nevezni politikai tömörülést.

Az ellenzék első és legfontosabb feladata néhány nappal a választások után, hogy bebizonyítsa, a választások eredménye vagy joggal megkérdőjelezhető és ezért hamis, vagy pedig tényleg a magyar választók akaratát tükrözi. Az építkezést csak ezután lehet elkezdeni. Még pedig rohamléptekkel, ha nem szeretnénk újabb 4 évet. (És azután újabbat és újabbat.)

Mert a választóknak alternatíva kell. Még a legegyszerűbb gondolkodásúaknak is! Egyrészt programot kell alkotni, egy olyan programot, amiben kevesebb a politika, több a szakértelem. Ami számba veszi Magyarország lehetőségeit, a világ trendjeit, és azok alapján próbál meg 21. századi stratégiát kialakítani. Gazdasági és társadalmi értelemben egyaránt. Ehhez az oktatást és nevelést kell középpontba helyezni. Hisz amíg egy diplomás nagyvárosit is meg lehet vezetni a migránsozással, és el lehet tompítani az agyát, nehogy valós problémákra is figyeljen, addig nincs miről beszélni. De ez csak a jéghegy csúcsa. A lényeg, hogy kritikus gondolkodásra, problémamegoldásra, hétköznapokra, szolidaritásra és a nagyvilágban való tájékozottságra, illetve arra való nyitottságra kell nevelni a következő generációkat. Ja, és persze felelősségvállalásra, tiszteletre, erkölcsre.

Egyébként pedig a szűk látókörű, és mondjuk ki bátran, 1 bites szavazónak úgy kell átadni az üzeneteket, hogy az a maga szintjén is megértse, és el tudjon gondolkodni (szintén csak a maga szintjén). Amíg tehát a gazdasági és társadalmi fordulat bekövetkezik, a zöld és 21. századi Magyarország megszületik, rengeteget kell azon dolgozni, hogy az új irányt felvállaló (és most még ellenzékinek számító) politikai tömörülés mindenhova eljusson. A legutolsó zsákfalu, zsákutcájának utolsó házában élőhöz is. Akit a jelenlegi hatalom igyekszik elzárni a világtól, és akinek fejébe saját alternatív valóságát sulykolja évek óta.

mo.png

Kellenek tehát független médiumok: független tévék, független lapok és (szabad) internet. Minden településre kell egy olyan közösségi hely, ahol a mostani ellenzék meg tud jelenni. Ahol találkozni tud az emberekkel, és ahol netán még azt is biztosítja, hogy szegény Mari néni online tévén keresztül nézhesse az ellenzéki tévéadókat (ha már antennán csak az M1-et lehet fogni). Ahol Jóska bácsi bele tud olvasni az ellenzéki sajtóba. Ahol a gyereket meg lehet tanítani arra, hogyan tud tájékozódni az interneten. És persze házról házra kell járni, és felvilágosítani a demagógiára könnyen kapható választókat. Mintha csak a nemi betegségek miatt szexuális felvilágosítást tartanának egy elmaradott afrikai térségben. A fejek felvilágosítását csakis ennyire aprólékos munkával lehet elérni!

És persze kell egy egészen újfajta baloldal. Mentes a régi sallangoktól, a régi politikai elittől. (Egyébként is újra kell értelmezni, Magyarországon mi a bal és jobb, és van-e értelme ilyenfajta különbségtételnek. Nem lehet-e egyszerűen csak emberarcú és -szívű politika?) Na, de addig hosszú még az út. Kezdetnek annyi is elég, hogy például létrehoznak egy nemzeti baloldalt. Igen, NEMZETIT. Ez azért lenne nagyon fontos, mert a Fidesz kisajátította a nemzeti értékeket, a nemzeti múltat és a nemzeti jövőt is. Ma kizárólag az a magyar, aki fideszes. Pedig mindannyian magyarok vagyunk. Csak hát az egyszeri szavazó ezt akkor fogja belátni, ha a baloldalnak is erős nemzeti színezete van. Azért, mert valaki nem konzervatív vagy szélsőjobbos, attól még szeretheti a hazáját, szeretheti a hagyományokat, sorsközösséget vállalhat a határon túli magyarokkal, és arra is büszke lehet, hogy ő maga magyar. Ráadásul egy baloldali nem egyenlő a migránssimogatóval! 

Ám ezt csak akkor ismerik fel a legelmaradottabb térségekben is, ha a mai baloldal egy nagyon karakteres imázst épít fel magának. Egy nemzeti imázst. És ugyanakkor egy európai imázst. Egyszerre kell magyarnak, a magyar érdekeket foggal-körömmel védőnek és unió pártinak lenni. Hagyományokat tisztelőnek és a haladás és együttműködés iránt elkötelezettnek. És egy ilyen markáns baloldali párt egyelőre hiányzik a palettáról. Mert csak egy ilyen baloldali párt tudna azok felé utat találni, akik kizárólag magyarságuk és félelmeik mentén gondolkodnak. Akiknek pillanatnyilag nincs más, csak a Fidesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr3413828250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.04.13. 09:54:02

Hahaha!
Sosem volt ilyen.
Remélem nem is lesz.
Nincs szükség internacionalista, európaiegyesültállamos, komisszáros, lmbtq, roma és migránsbarát "baloldalra".
Magyarokra van szükség.
Minél többre és minél jobbra.

Kivlov 2018.04.14. 11:19:44

Kellett volna vagy 10 éve.
Most inkább új jobb kéne.

Janossz 2018.04.14. 11:33:38

@Éhesló:
"Magyarokra van szükség.
Minél többre és minél jobbra. "

Ja. Csak mostanában azok éppen menekülnek. A maradék meg az istennek sem akar öt gyereket vállalni, valami oknál fogva.

nemecsekerno_007 2018.04.14. 11:44:27

2020 után kevesebb pénz jön az EU-ból, nem ártana erre felkészülni. Szerintetek ezt úgy lehet, hogy pártot alapítunk?! Aztán ha ez nem segít akkor jöhetnek a bűnbakok?! Ha ezt ti komolyan gondoljátok akkor sokkal nagyobb a baj mint amit a patás leváltásával meg lehet oldani.

rasztaszív 2018.04.14. 11:49:01

üres fecsegés.a baloldalnak itt és most a klerikálfasizmus elleni küzdelembe kell beleállnia.nem csak sunnyogni!egyébként pedig szükség lenne egy normális,európai jellegű jobboldalra.

nyugdíjas1 2018.04.14. 11:51:53

@nemecsekerno_007: a patás esetében a drága jó keresztény kommunista Őszentsége Orbán Viktorra gondoltál?

nemecsekerno_007 2018.04.14. 12:00:35

@nyugdíjas1: ennyit sikerült értemezni. Gratula.

-JzK- 2018.04.14. 12:22:57

Nem, semmilyen baloldal kell. Magyarországon baloldal simán ne legyen, semmiféle kultúrmarxista ballib politika ne legyen. A nyugati világban a baloldal nem a támogatásra méltó csoportok (a fehér munkásosztály ilyen) pártja, hanem a degenerált politikai elképzelésekről szól: transzklotyó, safe space, multikulti. Ilyen ebben az országban simán ne legyen.

kocsisj 2018.04.14. 13:24:25

Az az érdekes, hogy bennem is ugyanezek a gondolatok jöttek elő ennek a választásnak nevezett tragikomédia után. Annyit szeretnék még hozzá tenni, hogy a kis falvakban (főként az Alföldön és Észak-Magyarországon) a munka lehetőségek oldaláról lehetne megkezdeni a dolgukat. Mire gondolok? Olyan embereket oda küldeni, akik fel tudják mérni, hogy az adott kistelepülésen milyen EU-s pályázattal támogatott új lehetőséget lehet kialakítani. Tehát nem a Fideszes nacsalnyiktól függő közmunka, hanem egy alternatív új lehetőség felkutatása. Tudom, hogy ez relatív sok pénz és sok munka, de a bp belvárosi irodában való köldöknézegetés és sebnyalogatás helyett legalább valahová előre mutató dolog.
Baloldal jobboldal témában: ugye a baloldal az eredeti definíció szerint azt a gondolatot kellene hogy hordozza, hogy az állam nem engedi a nagy vagyoni különbségek kialakulását, szociális hálót feszít az arra rászorulóknak, támogatja a bérből fizetésből élők boldogulását stb. Hogy ebből a mai baloldali pártok mennyit vallanak magukénak? Hát azt hiszem nem sokat. Ha az MSZP-s Puch László vagy Gyurcsány (aki amúgy egy rendkívül tehetséges ember szerintem) vagyonosodását nézzük nincsenek nagyon köszönő viszonyban. Az SZDSZ szintén ugyanitt szállt el annak idején. Magának kaparó szűk vezető réteg komoly korrupcióval. Habár, ha belegondolunk, hogy az SZDSZ-t a Tocsik-botrány nullázta le főként, mi az a párszáz millió a mai száz milliárdokhoz képest?!
Az ország egyik legnagyobb problémája, hogy erkölcsileg erodálódott. Hogy ez mennyire a Kádár-korszak öröksége és mennyiben a mai, szerintem selejt politikusok hozománya, legyen a történészek és szociológusok kutatási területe. Asimov valamelyik könyvében van egy kis bolygó, ahol az elnök csak olyan ember lehet, aki nem akar az lenni. Kötelessége elvállalni, de minél előbb szeretni visszatérni az eredeti munkájához, kutatásához. Na ilyenek kellenének nekünk is, nem olyanok, akik ezért az országért még egy szalmaszálat nem tettek keresztbe (Orbán és barátai még soha egy munkaórát nem dolgoztak sehol).

Krumpli Bogart 2018.04.14. 13:37:03

@kocsisj: "odaküldeni"....? :) Nem. Odamenni, azt kellene. De a mindentjobbantudó liberálisértelmiség nem megy a tehénszaros vidékre, hanem romkocsmából ekézi a tájékozatlan buta, vidéki parasztot. Pedig ha egyszer elmenne vidékre, nem a kocsmába, hanem a dolgozó, helyben vállalkozó (önmagát foglalkoztató) és gyarapodó emberek közé, akkor nagyon elcsodálkozna.

Miklós Széles 2018.04.14. 13:40:54

Nemzeti baloldali -azaz nemzeti szocialista- párt már volt. Úgy hívták Nyilaskeresztes Párt.

zokogjatok 2018.04.14. 13:41:41

Igen igen, még több liberálszakember kellene, aki elmagyarázza a parasztbácsinak, hogy ha a cigány tőle tyúkot lop, az a szegregáció miatt van, és ha ő ennek nem örül, akkor rasszista.

Az sincs eléggé elmagyarázva a parasztbácsinak, hogy miért is lenne neki sokkal jobb az, hogy a józsi a faluvégről inkább segélyt kapjon ahelyett hogy árkot pucolna.

És a legszebb hogy a liberálszakember ahelyett, hogy arra figyelne, mit akar a parasztbácsi és azt próbálná megcsinálni, már megint fordítva ül a lovon, és ő akarja elmondani a parasztbácsinak hogy mit is kell akarni.

Előre a 2022-es négyötödért, liberálszakember :DD

Krumpli Bogart 2018.04.14. 13:44:16

A posttal egyébként egyetértek azzal a kiegészítéssel, hogy a migrációs félelmeket nem lenne szabad a szőnyeg alá söpörni és azt kommunikálni, hogy a migráció jelenlegi folyamata teljesen rendben van így, mert csak, ne merj pofázni erről, mert megbélyegzünk és lehülyézünk. Minden ember tudja, érzi, hogy a migráció kurvára elszabadult, nagyon nincs kézben tartva, senki nem tudja, hogy hosszabb távon milyen következményekkel fog járni és az EU "mértékadó politikai elitjének lila fingja sincs arról, hogy mit kezdjen a problémával, leszámítva azt, hogy ha a szart szétkeni, akkor vékony rétegben gyorsabban szárad és kevésbé büdös.

laci_52 2018.04.14. 13:45:13

Egyfajta új baloldali pártot tudnék elképzelni: egy igazi hagyományos szociáldemokrata pártot, amely valóban a dolgozók oldalára áll, viszont elveti a liberalizmust. Mindez persze utópia, mert sok pénz kellene hozzá és kis hazánkban kevés olyan oligarcha van, aki ilyen cél érdekében hajlandó lenne mélyen a zsebébe nyúlni...

Éhesló 2018.04.15. 16:59:18

@Janossz: szerintem tévedsz.
A demográfiánk valóban tragikus, de ezt felesleges buktorra maszatolni, 45+12 év kemény magyar és nemzetellenes baloldali rombolás következményeit nyögi az ország még évtizedekig.

Janossz 2018.04.15. 17:17:44

@Éhesló: Akkor talán nézd meg az utolsó húsz év születési statisztikáit a mai számok fényében.

Éhesló 2018.04.15. 17:33:25

@Janossz: megnéztem. Emelkedő a tendencia az elqrót követő pár éven túllépve.
Gondolom a 2010-2011 évi mélypontot nem buktorra maszatolnád.
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00111.html
süti beállítások módosítása