Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

Jaj, csak Vlagyimir meg ne ázzon!

2018. július 17. - Kibeszélő

Nem is tudom, melyik volt érdekesebb: maga a VB-döntő vagy ami utána következett...Mert ami a díjátadón történt, egyrészt komikus, másrészt félelmetes, de mindenképp érthetetlen.

A foci-vb fieszta hangulata még olyanokat is magával ragad, akiket a foci nem is érdekel. Ezzel valahogy én is így vagyok. Habár csak egy-egy meccsbe néztem bele, azért a döntőre kíváncsi voltam. Egyébként mivel nem vagyok elkötelezett futballdrukker, nem is volt favorit csapatom. Szóval, nagyjából mindegy volt, ki nyer. Most nem is a mérkőzést szeretném elemezni. Sokkal inkább azokat a perceket, amik a meccs lefújását követték.

A döntőt olyan illusztris vendégek figyelték, mint Emmanuel Macron francia és Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő. Kettejüket hosszasan pásztázta a kamera. Számomra épp ez volt az egész esemény fénypontja. Nem tudtam eldönteni ugyanis, vajon a horvát elnök asszony tényleg annyira jófej és csupa szív teremtés, hogy az ölelés nála alapvető önkifejezési forma, vagy egyszerűen Emmanuel Macronnal felváltva húzogatták a flaskát. Merthogy mindketten úgy vigyorogtak, mint a tejbe tök. (Tegyük hozzá, ha Európa vezetője, Monsieur Juncker segg részeg lehet, akkor Macron miért ne csiccsenthetne be.)

Macronnak minden oka megvolt az örömre. Grabar-Kitarovićnak viszont egy visszafogottabb mosolygást tudtam volna elképzelni, hisz nemzeti csapatát mégiscsak elverték a franciák. Rendben, tegyük fel, hogy az elnök asszony valóban ennyire nagyvonalúan túl tudja tenni magát a veszteségen, és valóban ugyanúgy örül a második helynek, mint egy aranynak. Ebből a szemszögből nézve érthetőbb, hogy jól érzi magát Macron társaságában. Ráadásul politikai haszna is van, ha a két államfő között kebelbarátság szövődik.

macron-kolinda-putyin.jpg

Csakhogy ez a vigyorgás és ölelgetés csak nem akart szűnni. A horvát elnök asszony gyakorlatilag mindenkit átnyalábolt, akit ért. Beleértve a bírókat is. Ez vajon bevett viselkedés és tök normális, vagy én maradtam le valamiről? Nem szeretnék mindenáron ünneprontó lenni, szeretném hinni, hogy Grabar-Kitarović ennyire szimpatikus, viszont a kétely mégis bennem maradt: vajon volt-e egy flaska elfekvőben az elnöki páholyban?

Aztán eleredt az eső, és kezdetét vette a finálé. A kisebb cseppeket egyre nagyobbak követték. Végül kiszakadtak a felhők, és úgy ömlött, mintha dézsából öntötték volna. Ám a Drei Wetter Taft még akkor is tartott. A horvát elnök asszony nem zavartatta magát. Sorban érkeztek a fiatalemberek, és ő mindet megköszöntötte. Macron sem tétlenkedett, széles mosollyal gratulált a játékosoknak. Néha a két államfő újra összeölelkezett, barackot nyomtak egymás fejére. Mintha csak mindig is együtt lógtak volna. Ebbe a vidám hangulatba gázolt bele Putyin. Az orosz elnök korántsem tudta ezt a csibész formát hozni, mint államfő társai. De ami ennél is szomorúbb volt, az a háttér emberek igyekezete, hogy minden oroszok cárja meg ne ázzon. Onnantól kezdve le volt szarva diplomácia, le volt szarva francia elnök, le volt szarva horvát elnök, de még maga az illem is. Senkit nem érdekelt, hogy egy NŐ ázik. Jujj, csak Vlagyimir ne legyen vizes! 

És ez a néhány perc olyan volt, mint a kommunista diktatúrák paródiája. Volt benne valami vicces, valami szomorú, valami groteszk. Azt a kort idézte, amikor egy ország rettegett a nagy vezértől, és amikor minden annyira torz volt, hogy az abnormális számított normálisnak. Akkor Sztálin elvtárs kegyeit keresték, most meg Putyinét. Mindenki más magasról le volt tojva. És ez alól vasárnap este Emmanuel Macron és Kolinda Grabar-Kitarović sem volt kivétel hosszú perceken át.

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr7014115851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cycmen 2018.07.18. 16:28:40

Amikor láttam ezt az esernyős dolgot azonnal tudtam hogy kabinetkérdés lesz belőle a B1-en.
A Horváth picsah embereinek lett volna a reszortja gondoskodni főnökükről..

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.07.18. 16:47:23

SZERETEM AZ ESŐT

- Szeretem az esőt! – hazudta a Csomoládi Falunapok fő attrakciójának megnyitóján a köztiszteletben álló Zagy anyó szügyig sárosan.
Zagy anyó utoljára iskolás korában, még leánykori nevén, Csúz Leaként mondott igazat, amikor bevallotta, hogy ő tette az enyhén elkábított lódarazsakat Fuszekli Lajos tornatanár sonkás szendvicsébe. A tornatanárt elszállító rohammentőstől, az igazgatónőtől és apjától, a bivalyerős Csúz Lee-től kapott pofonok, valamint az iskolából történő kirúgása beláttatta vele, hogy az igazmondás fáj és nagyon lassan gyógyul. Eszes gyerek lévén azonnal megtanult füllenteni.
Új iskolájában már azt mesélte, hogy Greenpeace aktivistaként meg akarta akadályozni, hogy a szadista tornatanára fogadásból kettéharapjon egy élő lódarazsat, és ezzel kivívta a vele titokban együtt élő igazgatónő haragját, aki élettársával együtt elgyepálta, majd kirúgta az iskolából. Az esetet felkapta előbb a bulvársajtó, majd az orrát mindenbe beleütő Dr. Döglégyi Konrád karrierista zugügyvéd, és egy nagy port felvert per nyomán Fuszekli Lajos a kórházból kijőve egyenest a börtönbe költözhetett. Immakuláta Donatella igazgatónőt elbocsájtották és csak postai bélyegnyálazóként folytathatta pályafutását.
- A jog ismét csapást mért az igazságra! – röhögött magában Dr. Döglégyi Konrád és rögvest lépett pár fokot fölfelé a szamárlétrán.
- Hazudni jó! – gondolta Csúz Lea és életét ebben a szellemben folytatta tovább. Miután örök hűséget, jóban-rosszbant, egészségben-gyengeségbent és ásó-kapa-nagyharangot füllentett a dúsgazdag Zagy Vazul fegyver- és gázkészülék gyárosnak, a Has Párt főtitkárának, léte kiteljesedett. Férje révén hamarosan vezérszónoka lett a Has Párt nagy felvonulásainak, a Nemzeti Has Menéseknek. A nép imádta és egetverő lódításait harsány „Zagyné! Zagyné!” skandálással jutalmazta.
Folyton utazott és élvezte a csillogást, meg az ezzel együtt járó médiafigyelmet. Útját szemrebbenés nélkül végighantázott sajtótájékoztatók, ünnepélyes alapkőletételek, első kapavágások, felavatott szoborcsoportok, határidő előtt átadott sajtreszelő összeszerelő üzemek és lelkesen integető emberek szegényezték.
Amikor a váratlan gombamérgezésben elhunyt férje halálának tízedik évfordulóján az unokákkal körülvéve felavatni készült Csomoládon a nagy Zagy Arénát, hirtelen felhőszakadás zúdult a falura.
- Szeretem az esőt! – kiáltotta, majd az őrjöngő tömeg ünneplése közepette váratlanul rájött, hogy tényleg szereti. Ezek szerint gyerekkora óta most először igazat mondott! Megijedt magától. Érezte, hogy valami megtört benne, valami jóvátehetetlenül megváltozott.
- Zagyné! Zagyné!
- Te jó ég, ezentúl nem fogom tudni orránál fogva vezetni ezt a bamba tömeget! – gondolta rémülten, majd a szívéhez kapott és lezuhant az emelvényről.
Szép temetése volt. Végig esett.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2014/08/szeretem-az-esot.html

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.18. 16:47:56

@Cycmen: Nem lett volna.

Ugyanis Putyin és az elnökasszony helyzete más.

Putyin esetében a biztonságiak okkal tarthatnak bármely merénylettől. És ha nem is lehet TEK módjára mindenféle kemény fedezeéket vinni, azért egy orvlövész dolgát csúnyán megnehezíti, ha nem látja tisztán a célt. Ilyenkor némi takarást biztosítani tökéletes az ernyő, ami egy hétköznapi tárgy. Ez nem árt meg a testőrség sok tagjánál.

Ha már van, valamiért kinyitották. Nem vagyok gondolatolvasó, de gyanítom, hogy nem maguktól. És azért nem maguktól, mert Putyin máskor meg szokott ázni. Most valamiért az ernyőre utaló gesztust tett. Gyanítom, hogy nem maga miatt. De azt is gyanítom, hogy az ernyőt is cipelő testőr nem véletlenül fölé nyitotta az ernyőt, és nem más fölé. Nem mehetett el.

Ezzel szemben, akik úgy gondolják nem egyenlőség van, nem politikai pozíció, hanem a két betűvel (NŐ) ordítva kivívott előnyök és előjogok kellenének, viszont kurvára nem értik, ha a fentiek miatt nem kell ernyő, akkor miért nem óvják a frizurát ernyővel.

Segítek az érintett gyengeelméjű picsogoknak felfogni: Az elnök politikus is, de többnyire katonai főparancsnok is. Sokszor ott kell lennie a bajban, és természetes az, hogy időnként ő megázik, árvíznél sáros lesz a lába vagy akár a haja is összetapad azért, mert katonai vezetőként az ő feladfata ott lenni, megázni a választói érdekében. Azért, hogy a válaszóknak ne kelljen. Akkor is, ha ő nő, a megvédett választó meg esetleg férfi.

Nem az van, "ha úgy jobb egyenlőség, ha meg amúgy akkor nemi alapú előjogok mindenféle alapon" kikövetelve, hanem úgy van, hogy aki egyenlőként indul a választóként, egyenlőként vállalja azt, hogy a sereg parancsnoka is lesz, és egyenlőként vállalja, hogy ezért sokszor fog más helyett is megázni, annak a hajára nem vigyáznak ernyővel.

Ha félni kellene orvlövésztől és kellene a célzást nehezítő takarásnak valami hasonló köznapi tárgy, akkor jött volna előre az ernyő. A testőr pedig nem akarta megérteni, hogy az ernyőre utaló gesztus kapcsán kinek kéne ernyőt nyitni. Helyesen.

czerka 2018.07.18. 17:00:43

A horvátok számára az is hatalmas dolog, hogy második helyezettek lettek és két gólt is vágtak az afro-francia válogatottnak. Egy négymilliós fehér, európai, keresztény ország nemzeti csapata méltó ellenfele volt egy 70 milliós ex-gyarmattartó balliberális féleurópai-félafrikai országnak, ami gyakorlatilag teljes Afrika lakosságából válogathatja össze a keretét.
Kolinda Grabar-Kitarović az újraválasztására készül, ezért szerepelt rengeteget az egész VB alatt a médiában (már jóval a döntő előtt) és feszített a nemzeti mezben. De nem kétlem, hogy valóban büszke is volt a horvát csapatra. Macron meg a nép egyszerű fiának szerepét akarja játszani, annak ellensúlyozására, hogy ő valójában a francia elit kegyence. Vegyül, ölelkezik, leereszkedik. Ilyen helyzetben jobb, ha nincs esernyő felette, közemberesebbnek tűnik.
Putyin meg nem hajt már népszerűségre, hisz utcahosszal nyer választásokat a pártja. Neki lehet esernyőzni.

ogli dzsí 2018.07.18. 17:06:13

A tobbieket siman lechemtraileztek, Vladimir viszont elharito volt nem bizik senkiben

Kunhallmi Agnes 2018.07.18. 17:13:01

Nem tetcik a post. mert nem hangsulyozza eleg, hogy a Putyin pincsi Orban Viktor egy fasisztaNaci rasszista tomeggyilkos, aki rosszabb mint Adolf Hitler. Es hogy mar csak egy lepesre vagyunk a holokauszttol.

a windows egy szemét 2018.07.18. 17:51:38

Mint a régi szép idpkben. Akkor lehetett a valamelyik putyinseggnyaló agyhalott által ödeböfögött kommunista szólamokkal találkozni, akkoriban mindenhonnan ez dőlt. És mint látható, most is, hiszen az eszme egy, aki írja az sem változott, ugyanaz a tehetségtelen faszkalap mint gyerekkorában az apja volt a kommunista rendszerben...
Azon visítva röhögtem, ahogy az agyatlan propagandista a "helyettünk ázik" mantrát dalolászta, már csak a "lent hol a tölgyek" hiányzott a buta érveiből.

CSOKKI MÁLNA 2018.07.18. 18:05:34

Vajon Micron, és a horvát miniszterelnök asszony testőrei miért nem gondoltak erre az eshetőségre? Demszky emberei kellettek volna oda:

www.youtube.com/watch?v=K7zqpt0dS64

:))))

European citizen (törölt) 2018.07.18. 18:50:14

Ez úgy történt, hogy eleredt az eső. A Vlagyimir emberei egyből ernyőt nyitottak, utána 1-2 perc múlva megjöttek az ernyők a többiekhez. A horvát elnök pedig ezekután újabb perceket állt úgy, hogy mindenki más már ernyő alatt volt.

Persze ez így nem elég jó sztori, mert a jelen levő több férfi ugyanúgy leszarta, hogy "a nő ázik". Meg kell egy kicsit kínálni, és akkor lehet egy jót putyinozni és gyűlölködni,

Itt a teljes jelenet:
youtu.be/Jhb-Z4NG_Gk?t=5m15s

Indriq 2018.07.18. 20:06:39

@czerka: szasz rezsicucumalac :)

CSOKKI MÁLNA 2018.07.18. 20:28:41

@European citizen: "A horvát elnök pedig ezekután újabb perceket állt úgy, hogy mindenki más már ernyő alatt volt."

Há' me' szőke...:)

Kunhallmi Agnes 2018.07.18. 20:32:39

Egyertelmu, hogy Putyin elorre tudta hogy eso lesz, tehat mostmar miden ketseget kizaroan leleplezodott, hogy Orban fonoke Putyin, nem csak az Amerikai valasztasokba avatkozik bele, hanem az idojarast is O iranyitja. Szoval lebuktak.

CSOKKI MÁLNA 2018.07.18. 22:14:19

@Kunhallmi Agnes: Valóban.. Ez tipikus régi vágású KGB-s trükk volt. Jól eláztatni szegény demokratákat. Sztem sugarazták a francia és horvát testőröket, így blokkolva azt a kézenfekvő ötletet, hogy esernyőt tartsanak elnökeik feje fölé.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.07.19. 06:38:20

A mai napra rendelt gyűlölködő, de agyatlan libsibolsi posztot olvashattuk.

Mellesleg a posztoló arra nem gondolt, hogy Grabar-Kitarovic esetleg FÉRFI? Az LMBTQ...XYZ "közösség" tagjaként lehet, hogy transzszexuális férfi, n'est-ce pas? De a genderelmélet alapján lehet magát transzszexuális férfinak tekintő nő is. Vagy...

szepipiktor 2018.07.19. 08:11:59

Ez van, amikor a sportot fel sem fogó humánértelmiség elemez egy sporteseményt...
A hölgy miért is ne lehetett boldog? Egy olyan ország vezetője, akik évekkel ezelőtt még háborúban álltak és fegyverrel szerezték vissza függetlenségüket? Miért ne lehetne számukra, számára ez az eredmény rendkívüli?
Mi egy adminisztráció miatti EB szereplésért blokkoltuk a fél országot napokra. Egy kis ország a történelme során elért kimagasló eredménye miatt ne lehetne boldog?
Csak mert egy tronából felmentett ismeretlen számára ez nem értékelhető?
Putyin és az esernyő... Gondolom ha az összes VIP vendég kapott volna, akkor ugyanezeke a fórumok most azért gúnyolódnának, hogy a játékosok, a fotósok, a játékvezetők áztak.
Az eső senkit nem zavart, de gondolom a szerző a büdös életben nem ért el valami fontosat szakadó esőben, így nem tudhatja, ilyenkor mit érez az ember, mi zavarja és mi nem.
.
Érderkes, arról egy sort sem olvasni, hogy a svájci válogatott tagja egy sas-imitációért mekkora büntetést kaptak. Csak mert Svájc befogadta a koszovói menekülteket, haát kaptak, és érthetően nem feledik a családjaik elleni tömeggyilkosságokat, a kiálltak hazájuk, népük mellett. Egy szétgyilkolt nép nem lehet hazafi, ha más ország teszi, még prémiumot is kapnak.
De erről a gyalázatos FIFA tettről hallgat a neoliberális blogtér! Antirasszista kampány és az áldozatok sárbatiprása. De ezt nem szabad firtatni.
Hiszen a neoliberális aktivista világot is ugyanaz a pénz fizeti, ami a gyilkosságokat is.

Cycmen 2018.07.19. 08:44:03

@szepipiktor:" Érderkes, arról egy sort sem olvasni, hogy a svájci válogatott tagja egy sas-imitációért mekkora büntetést kaptak. Csak mert Svájc befogadta a koszovói menekülteket, haát kaptak, és érthetően nem feledik a családjaik elleni tömeggyilkosságokat, a kiálltak hazájuk, népük mellett."

Teljesen igazad van, ugyanakkor sporteseményen kerülni kéne a politikát. A szurkolók közismert mentális színvonala magában hordoz bizonyos nemkívánatos fejleményeket provokáció esetén. Kár elrontani egy sporteseményt, egy jó szórakozási lehetőséget. Egyébként sem lenne egy tömegbunyón kívül semmi eredménye, ha az ENSZ leszarja akkor ez nem a foci VB-n oldódik meg.

Ranó Matyi 2018.07.19. 08:45:38

@Cycmen: védjed Putyint! Ne csak védd, imádd!

Ranó Matyi 2018.07.19. 08:47:57

@Válasszunk: védjed Putyint! Ne csak védd, imádd! Magyarázd el, hogy indenképp mindenki jól cselekszik aki putyin körül van.

nem is érted hogy az a baj hogy csak egy ernyő került elő.

Ranó Matyi 2018.07.19. 08:49:30

@European citizen: védjed Putyint! Ne csak védd, imádd!

Ranó Matyi 2018.07.19. 08:50:13

@European citizen: Puyinozni, gyűlülködni.

Jó elvtárs vagy

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.07.19. 08:52:21

@Ranó Matyi: A labdarúgók is játszanak az országért esőben, sárban, stb.

Ezért kell a politikusnak, FIFA vezetőnek tűrni az esőt. Ezért nem kell esernyő mindenkinek.

Nagykörúton túli magyar 2018.07.19. 11:03:26

Putyin csak egy ernyőt kapott? Szép dolog mondhatom. Nem egy megalomániás fickó.
Más elnök villamoskordonok közt szerepelt volna csak.

blah 2018.07.19. 11:47:12

az oroszok viszonya a világ többi részéhez. ezt tökéletesen bemutatta ez a jelenet.

Muad\\\'Dib 2018.07.19. 12:16:31

@poszt
"...Senkit nem érdekelt, hogy egy NŐ ázik..."
Szexista fas*kalap.
süti beállítások módosítása