Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

Külföldön élő magyarként van jogom szavazni?

2018. február 26. - Kibeszélő

Egy magyar állampolgár a földgolyó bármely pontjáról beleszólhat a magyar politikába. De van-e joga belerondítani egy olyan ország életébe, ahol nem tartózkodik életvitelszerűen? Géza kifejti.

Vendégbloggerünk tőlünk nyugatra él már sok éve. Neki vajon mennyire van rálátása a magyar közéletre?

"Közelednek a választások, sok magyar rokonom, barátom kérdezi, fogok-e szavazni. A válaszom: igen. Természetesen igen. Naná, hogy igen! Négy jó okom van rá, miért adom le a szavazatomat a magyarországi választásokon, noha már tizenvalahány éve nem élek otthon:

1. Tájékozottságom messze meghaladja egy átlag magyarét

Ahhoz, hogy tájékozott legyek a magyar politikában, közéletben, ma már nem kell magyar földön élnem. Még csak drága magyar újságot sem kell járatnom. Bőven elég a netet böngészni, napi kb. fél órát töltök a magyar hírek átolvasásával. Ebbe még az is belefér, hogy ütköztessem az ellenzéki és a kormányközeli hangvételű írásokat. Amikor otthon járok, és két-három havonta megfordulok Budapesten, bárkivel bármiről eszmét tudok cserélni, sőt. Ehhez jön még, hogy én - a nyelvtudásom révén - a nemzetközi sajtót is szemlézem, el tudom magunkat helyezni a világtérképen. Tapasztalataim alapján ebben sokkal jobb vagyok, mint az, aki otthon él és alapszinten sem bír egy idegen nyelvet sem. Szerintem a magyar választásokon igenis fontos a nemzetközi kitekintés.

2. Van összehasonlítási alapom, hogy élek itt, hogy éltem otthon

Odahaza is mérnökként dolgoztam, itt sem teszek másként. Kiválóan össze tudom hasonlítani az itteni és az otthoni életszínvonalamat, mire elég a fizetésem, hova járok nyaralni, járok-e egyáltalán, stb.. Engem nem lehet mevezetni olyan frázisokkal, hogy "bizony nyugaton is vannak szegények", illetve "hamarosan lehagyjuk Nyugat-Európát". Hát nem, Nyugat-Európa nem kuporodik le az útpadkára, s nézi tétlenül, amint Magyarország lehagyja. Ergo egy külföldön élő magyart sokkal kevésbé tud megetetni egy magyar politikus, ezért nem is forszírozzák feltétlenül a választásokon való részvételét...

szavaz.jpeg

3. Gyakran járok haza, a családom Magyarországon él

Nem egy messzi-messzi galaxisként tekintek a hazámra, a fapados járatoknak hála viszonylag gyakran járok haza. A saját bőrömön tapasztaltam a gyűlöletkampányt, a reptértől hazáig vagy tíz plakát hirdette a főgonosz nevét. Van olyan családtagom, aki az egészségügyben dologzik, tőle tudom, mennyire nem javított az életszínvonalán az ápolók bérrendezése. Azt is ő mesélte, milyen az, amikor a sebészetnek csatákat kell vívnia az anyagosztállyal, hogy kapjanak elegendő gézt. Azt pedig többszöri kérésemre sem árulta el, mely egyszerhasználatos eszközöket használnak többször is. Azt mondta, a saját érdekemben jobb, ha nem tudom. Van tanár rokonom is, neki a közeli iskolába kell rohangálnia papírért, ha véletlenül fénymásolásra vetemedne. Már csak ritkán vetemedik.

Egy szó mint száz: köszi, de tudom, mi van otthon. Ha másért nem is, de a rokonaim és a barátaim érdekében mindenképpen leadom a szavazatomat.

4. Az itteni megítélésem függ az otthoni politikától

Aki már legalább egy évtizede nem él Magyarországon, biztosan tapasztalta azt, amit én. Amikor kijöttem ide, és szóba került, hogy magyar vagyok, a legrosszabb esetben megkérdezték, hogy tudok-e hátrafelé nyilazni (amúgy nem), majd simán napirendre tértünk a dolog felett. Ma már szinte biztosan rákérdeznek, hogyan állok a bevándorlókhoz, mit szólok a miniszterelnökünkhöz, tudom-e, ki az a Soros. A pofám leszakad, de komolyan. Inkább hinnék azt, hogy még mindig a pusztában nyargalászunk...

Innentől teljesen világos: nem csak jogom, hanem egyenesen kötelességem szavazni menni."

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr7713687116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2018.02.27. 01:54:32

Akkor mindjárt érkezik az első fityesztroll, hogy kamu a post!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 06:09:53

Atya Isten, egy fasiszta ciikk!

Hát nem tudod, hogy szemét utolsó gerinctelen szar, ha valaki úgy szavaz, hogy nem ott él, nem ott adózik, nem ott fanatikus ballib?

2018.02.27. 06:17:21

Kelet-Ázsiában élek. Itt a jólét sokkal nagyobb, mint Magyarországon, magasabbak a fizetések, a fogyasztás határozza meg az emberek tudatát, a pénz az isten. Az emberek mosolygósak, látszólag liberálisak, de valójában sokkal rasszistábbak, idegengyűlölőbbek, mint a magyarok. Nem kicsit, nagyon. Nekem Magyarországon felnőve volt jemeni orvosom, romániai, ukrajnai magyar, ghánai, kubai, mongol, vietnami, brazil származású osztálytársam, ismerősöm, pedig én nem Budapesten nőttem fel. Ja, akikről írok, azok mind legális bevándorlók voltak. És egyedül a határontúli magyarokkal voltak negatív tapasztalataim a jöttmentek közül. Magyarországnak nincs oka szégyenkezni, semmivel se kirekesztőbb, mint bármely más ország, sőt! A németek kicsit túltolták a willkommenskulturt és emiatt kell az ellensúly Európában, az emberek nem szeretik, ha egy NDK-s, etatista öregasszony dönt a fejük felett a jövőjükről. Magyarország szegény európai mércével, ez nem is fog változni, de azért kutyába se kell lemenni emiatt.
A Fidesz sokat lop és már gátja a jólétnek, fejlődésnek, de sajnos az ellenzéken belül vannak olyan erők, amik számomra vállalhatatlan politikát folytatnának, ha hatalomra kerülnének. Sokan a kisebb rosszat választják, hisz a rendszerváltás óta bebizonyosodott, hogy minden párt korrupt (persze a Fidesz ebben is szintet lépett), akkor már azt választják, aki legalább nem akarja elárasztani az országot illegális migrikkel.

Achos 2018.02.27. 06:27:31

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: te szegény... már csak azért is megyünk szavazni a bűnös nyugatról :D ha nem tiltja semmi még szép! Szép napot megkeseredett honfitársam.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.27. 06:33:06

@Achos:

Kevesebb mint 15 ezer ember regisztrált követségi szavazásra. Ja, s az egyik én vagyok.

Gleccsertetű 2018.02.27. 06:36:51

Van jogod szavazni, és szavazz is.

Utó Pista 2018.02.27. 07:12:17

Qrvára nincs "jogod" szavazni. Szerintem még akkor sem, ha az általam gyűlölt tolvajbanda ellen szavazol.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2018.02.27. 09:31:17

@Utó Pista: Szerintem a posztoló qurvára leszarja a véleményed. Ahogy én is. :)

Achos 2018.02.27. 20:33:16

@Utó Pista: Hol van ez leírva? Nyugodj meg, béke van!

balfék 2018.02.28. 10:50:54

@karandash: No akkor sorold, mely pártok programjában van az illágális migrik befogadása? A fidessen kívül , hány párt fogadott be már migránst?

Ména Ságh 2018.02.28. 13:11:43

A szavazati jog állampolgári kötelesség. Nem szimpátia hozzáállás, nem tartózkodási feltétel, nem megélhetési kényszerűség. Kimagyarázni bárki kitudja de megmagyarázni senki nem próbálja. Aki felvette a Magyar állampolgárságot az a vele járó kötelezettségeket is magára vette, ez ha tetszik valakinek ha nem így van Az, hogy sokan főleg az úgynevezett anyaországiak lebeszélni próbálnak mást a szavazásról nem egyéb mint szűklátókörűség, bebutult fogalom, ami a tanulatlan egyoldalúságot tükrözi. Általában ők azok akik a demokráciát mell-döngetve hirdetik de ugyancsak ők akiknek fogalmuk sincs hogy az mit jelent.
Senki senkinek a jogaiban nem tud beleszólni azzal ha szavaz, sőt a szavazással nem is a másik jogaiba szól bele hanem a sajátját próbálja érvényesíteni.
Tehát el kell menni szavazni és nem a másikat lebeszélni lehurrogni hogy ne menjen.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.06. 06:29:50

@graphite:

Mindig szavazok, minden bolgár választáson, akkor is, amikor nem éltem ott.
süti beállítások módosítása