Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

Magyarország elveszett, el kell engednünk?

2018. április 25. - Kibeszélő

Mit tegyen az egyszeri állampolgár, aki szereti a hazáját ÉS nem a Fideszre szavazott? Hogyan kezelje a jelenlegi helyzetet? Tüntessen? Harcoljon passzív rezisztenciával? Törődjön bele? Éljen lehajtott fejjel és adja meg magát a többség akaratának? Menjen? Maradjon? Elmélkedés.

We shall fight. Ja, persze. De egészen pontosan hogyan kell ezt elképzelni? Miképpen szítsam magamban a harci kedvet a következő négy évben, amikor igazán esélyem sincs a véleménynyilvánításra? Valami azt súgja, hogy nálunk nem fog érvényesülni az örmény módszer, nem fogja elsöpörni az egyeduralomra törő elnököt a népharag. Pedig most mi vagyunk az ellenzék. Meg az a néhány párt, amelyik így közvetlenül a választások után mégis megtalálta a közös hangot és meg tudott egyezni. Kellett ehhez egy jó kis április 8-i ijedtség meg pofára esés. Talán az önkormányzati választásokon fogunk is ebből profitálni valamit. Kíváncsi vagyok, ugyan ki fog-e tartani 2022-ig ez a közösségi hevület.

A kérdés csupán az, hogy vajon érdemes-e még reménykedni. Bizakodni, hogy a következő választásokra kihajt a földből egy esélyes párt, és Orbán Viktor nem alakítja meg az ötödik kormányát. Csak még a következő négy évet bekkeljük ki valahogy. Bírjuk ki féllábon. Aztán úgyis eljön a tejjel-mézzel folyó kánaán. Ha pedig mégsem, akkor majd nyolc év múlva. De tizenkét év múlva már biztosan, de tényleg.

Az évek viszont kíméletlenül telnek és el fog jönni az a pillanat, amikor elkezdjük verni a fejünket a falba. Miért hagytuk, hogy így legyen? Ha már a haza boldogulásáért nem te(he)ttünk semmit, legalább az egyéni jólétünkről gondoskodhattunk volna! Példának okáért válthattunk volna országot. Nyelvtudással, diplomával a zsebemben nyilván jó esélyeim lennének.

Elmehetnék egy távoli helyre, ahol szitokszó az illiberalizmus, stadiont pedig csak akkor építenek, ha már van legalább négy világbajnoki címük. Leszokhatnék az Indexről, csak helyi híreket olvasnék, a családdal, barátokkal szépen halványulna a kapcsolat (esetleg ők is utánam jönnének), és már látogatóba se járnék oda, ahol az arcokban látom a magam arcát. A születendő gyerekeimnek meg talán már csak egy egzotikus emlék lenne a szülőföldem.

bp.jpg

Szívet cseréljen, aki hazát cserél!

De akárhonnan is nézem, én már öreg vagyok a teljes asszimilálódáshoz. Példának okáért soha nem fogom megtanulni egyetlen ország nyelvét sem akcentus nélkül. A nevemet sem szándékozom megváltoztatni. Az egyszeri beszélgetőpartnerem egyetlen mondat után tudni fogja, hogy nem vagyok a földije, és firtatni fogja a származásomat. Mit mondjak majd akkor, honnan jöttem? Abszurdisztánból, ahol a nőket rádiós beszédben szólítja fel a miniszterelnök a gyerekszülésre? Ahol a választópolgárok jelentős többsége vevő az agyatlan gyűlöletkeltésre?

Nem, nem, én már nem tudok tiszta lappal új életet kezdeni. Örökre belém kapaszkodik a múltam és a származásom. Ha valaha is el tudnám engedni a hazámat, ő nem enged el engem.

Van nekem egy kedvenc helyem a Gellért-hegyen. Szeretem onnan körbehordozni a tekintetemet a Duna jobb és bal partján. Amíg attól a látképtől elkönnyesedik a szemem, megnyugodhatok: kormányok jöhetnek és mehetnek, belőlem nem sikerült kiölni a hazaszeretetet.

Haza. Magyarország.

Szeretnék büszke lenni rá, akárhol is élek a világban.

 

Kép forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr4313856960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.25. 10:35:26

A demokrácia azt jelenti: a vesztes fogadja el, hogy nem ő dirigál.

GFR 2018.04.25. 20:50:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Csakhogy Magyarországon illiberális irányított demokrácia van :(
Kérlek ne sértsd meg a demokrácia fogalmát azzal, hogy a jelenlegi Magyarországot ide sorolod...

marosy 2018.04.25. 20:50:27

Szerintem menjen a k**a anyjába.

marosy 2018.04.25. 20:51:49

Pofára esett a balliberális genny. Történelmi buktáról van szó, amit nem tudnak feldolgozni még egy pár évig.

zokogjatok 2018.04.25. 21:11:15

Szerintem sírj még egy kicsit, aztán lassan kezdd el vezéred, Márki-Zay mondatait megérteni: az ellenzéket váltották le ezen a választáson. Olyan kell mint a Fidesz, csak ne lopjon. Ha létrehozzátok, én is rá fogok szavazni, istenuccse :D

Ducasse 2018.04.25. 21:12:23

Tetszik a stílus, Miután én már több mint 65 éve hallgatom, hogy hogyan pusztul Európa, már nincs időm megvárni míg kedves marosy féllék ismét lángba borítják az országot. --- Hála istennek!

torró 2018.04.25. 21:33:11

@GFR:
Na bammeg azt sem tudod mit beszélsz! Beszarok ezen a hülye siránkozáson, hogy jaj , nálunk nincs demokrácia. De! Az van szivem, csak a tehetetlen ellenzék nem tud felmutatni semmit.Senki nem nyújtott be pl a szavazatok újra számlálási igényt. Kivéve a DK-t, de csak az ő választó kerületeikben. De! ha olyan nagy csalás volt, az ellenzék szerint. Miért mondott le minden párt vezetősége? Ha ebből sem szűrsz le tanúságot, akkor nem értesz semmit! Ma beszélgettem egy négy diplomás egyetemi tanárral. Két évvel fiatalabb nálam. Én 71 vagyok. Maximálisan meg van elégedve Orbán politikájával. Azt mesélte, hogy az egyetemen volt szerencséje annak idején Gyurcsányt vizsgáztatni.Nem volt pozitív a véleménye!Orbán a Görögök szintjén lévő országot kapott az MSZP- től. Négy év alatt rendbehozta a költségvetést, az elmúlt 4 évben fejlődtünk, és most előbbre juthatunk.Szóval demokrácia meg van, mert külöben nem lehetne ennyit gyalázkodni, meg lámpavassal fenyegetőzni. Ha csak ennyire telik az ellenzéktől, na az a nem demokratikus jellem vonás, hanem diktatúrára való hajlam!És meg kéne tanulni veszíteni! És dolgozni azon, hogy a választók lássanak valami kemény munkát, hogy megdolgoznak a kormányzásért. Na amíg csak vagdalkoznak össze vissza, abból nem kérünk!

Jazo 2018.04.25. 21:34:42

Szerintem amíg valakinek a Fidesz kormány "csak" lelki, erkölcsi, elvi problémát jelent, és nem akar "politizálni", az próbálja meg levegőnek nézni őket. Ne olvasson politikai, sőt lehetőleg gazdasági híreket se, ne nézzen a tévében se semmi ilyesmit és élje az életét. Aki akar harcolhat is a saját módján, de amíg nem 1db ellenzéki párt áll szemben a Fidesszel, addig semmi értelme az egész békés demonstrációnak.

Ha viszont a kormány áldásos tevékenysége, vagy annak hiánya miatt zsákutcába, szakadék szélére került az élete, az ne maradjon otthon. Nem kell feltétlenül külföldre menni, ha belföldön is talál megfelelő alternatívát, de jellemzően ez a ritka. Ahonnan költözik ott semmit se kap a házáért, lakásáért, ahova meg költözne, ott meg már méregdrága minden ingatlan. Annak meg semmi értelme, hogy még egy hitelt is a nyakába vegyen, ami röghöz köti egész életében. Az albérlet sem megoldás, mert pont ott méregdrága, ahol van jobban fizető munka. Ha már muszáj menni, akkor inkább külföld, akár csak dolgozni, akár élni. A családot meg nem szabad szétválasztani, csak rövid időre, szóval érdemes már eleve úgy tervezni, hogy megy mindenki egyszerre, vagy rövid idő után.

Szóval ha csak lelki probléma a Fidesz, akkor mindenképp az otthon maradást javaslom. Abba meg bele kell törődni, hogy a következő 4 év alatt ellopnak mindent ami még mozdítható és továbbra is csak stadionokra megy majd a pénz. (persze ne legyen kétség, Orbánnak a stadion építésben, nem a stadion a lényeg, hanem az építkezés. A Paks 2 sem az energiabiztonságról szól, hanem az építkezésről)

Rwindx 2018.04.25. 21:49:14

Ugyan nem attól szereti valaki a hazáját, hogy a fideszre szavaz, de a ballibsi ellenzék (mszp, dk) szavazóinak jelentős részéről elmondható, hogy kifejezetten gyűlöli azt, a magyarokkal együtt...

EURO2000 2018.04.25. 21:51:58

Aki jól meg tud itt élni, az maradjon, aki nem az menjen. A politika nem lényeges, úgyis csak úri huncutság.

tireless treehugger 2018.04.25. 22:10:31

Hazaszeretet?, a magyar hazát szeretni egyoldalú kapcsolat.

Rakd össze hogy mit kaptál a hazádtól.

Gondold végig hogy mit kaptál volna és mit tudtál volna adni ha máshol van a hazád.

Mondom "gondold!" !!!!
Végig!!!,

és ne válaszolj!!.

torró 2018.04.25. 22:33:17

@tireless treehugger:
Mit kaptál.Mit kaptál! És? Te mit adtál. Mindenki csak kapni akar. Adni azt már nem. Nekem adjon mindenki mindent, de tőlem ne várjon senki semmit.A haza meg főleg nem. Mióta feltalálták az internacionalizmust, azóta nincs nacionalizmus, mert az nem módi! Bizonyítottan nem magyar őseim vannak, de én mégis annak érzem magam.és nem szégyenlem!Gyáva népnek nincs hazája! Másik. Ne más népek mondják meg nekem, hogy mi akarok lenni!

Estevez atya 2018.04.25. 22:38:25

9.-én reggel nekem is az volt az első gondolatom, hogy menni.
De túlságosan kötődöm. Úgyhogy, pusztuljon a Fidesz, én maradok, és ott ártok nekik, ahol tudok, vagy kitartok. (vagy mégis megyek, kalandvágyból)

torró 2018.04.25. 22:39:35

Amit nem értek az itt kommentelőknél, hogy én csak így este tudok kicsit kommentelni, mert én 71 évesen még reggeltől estig dolgozom. És nem állok meg netezni, mert első a munka! Mi ezt tanultuk! És nem siránkoztunk, hanem megkerestük a létfenntartás lehetőségeit, nem az állam bácsira ácsingóztunk!

Estevez atya 2018.04.25. 22:41:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: bárki mást elfogadnék, csak a Fideszt nem.
Torz eredményt szülő választási rendszert, egyoldalú, hazug tájékoztatás a köztévén a mi adónkból, Polt Péteres bűnszövetkezet.
Ha ez nem lenne, akkor a valós arányt, hogy 52% fidesz, többi ellenzék elfogadható lenne, ez lenne a valós kép, nem a most kapott torz 2/3-mad.

Estevez atya 2018.04.25. 22:46:00

@torró: nem a megélhetésemet várom az államtól, de az igazságtalanságot, a lopást, és a böszmeséget (Fideszes nagy arcúakról beszélek most) rosszul tűröm - sajnos így vagyok beállítva, hogy érdekel, fel megy bennem a pumpa. Érdekel, hogy mi lesz az országból, és érdekel, hogy ne bebetonozott vezetés legyen, akik bármit megtehetnek - nem lehet leváltani, ha nem tetszik.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2018.04.25. 22:51:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a demokrácia azt jelenti, hogy nem mindig ugyanaz nyeri a választásokat.

Gleccsertetű 2018.04.25. 22:51:54

Mindig csak ígérgetitek.

Lehetnék én is 2018.04.25. 22:53:01

Nem az ország veszett el, hanem a választás eredménye lett vesztes néhányaknak. Ez elő szokott fordulni választások után. Kéretik elfogadni, tudva, hogy lesz másik. Igaz, ha arra is így készültük fel, megint az lesz utána, hogy fel nem fogjátok, mit csináltatok rosszul, pedig nem is csináltatok semmit. Az Orbántakaroggy nem valaminek a csinálása.

torró 2018.04.25. 22:54:22

@Estevez atya:
Az a helyzet, hogy egy rakás elemző, nem fideszes is azt állítja, hogy bármelyik választási rendszerrel megnyerték volna a választásokat.Sajnos egy teljesen inpotens ellenzékünk van, akik most kezdik a belátni, hogy rosszul dolgoztak.Még a fidesz sem számított a 2/3-a. Amúgy szerintem, megváltozik a fidesz gazdasági anomáliái, mert látják, hogy ezt nem lehet örökké folyxtatzni.Az ellenzéknek megadva a lecke! le lehet váltani, de csak egy vagy két nagyon erős ellenzéki párt tudjavégbevinni.

Lehetnék én is 2018.04.25. 22:54:31

kérem vissza a kommentemet

Lehetnék én is 2018.04.25. 22:55:19

Na jó, látom átment a cenzúrán

Lehetnék én is 2018.04.25. 22:57:47

@Gleccsertetű: ne légy ilyen földhözragadt.
Mióta érvényes Merkelre (vagy előtte Kohlra), ami érvényes Orbánra vagy Putsinra?

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2018.04.25. 23:03:17

@Gleccsertetű: Németországban koalíciós kormány van, nem épp mindig azonos összetétellel, valós téttel bíró koalíciós tárgyalásokkal.

Hozzászólok 2018.04.25. 23:05:46

jajajjjj. mennyivel jobb lenne a csodaszep nyugati demokraciakban ahol mar tobb a muszlim gyerek, mint a nem muszlim.
ott milyen "jo" lesz majd feherboru oreg gyaur kutyanak lenni.

Estevez atya 2018.04.25. 23:11:49

@torró: más választási rendszerben is nyert volna, de nem 2/3-maddal.

Lataa 2018.04.25. 23:14:30

“Szívet cseréljen, aki hazát cserél!”
Másképp nem hiszem, hogy lehet...

A hazaszeretet sosem egyoldalú.
Viszont ha nem érzed, menj, de bizonyos, a másik helyen sem fogsz hazát szeretni. “Úgy” hazát szeretni.
Jobb esetben rájössz, mi is az.

Jossarian 2018.04.26. 00:03:30

Nem veszett el, epp most kerult meg. Fogadjatok mar el, hogy hiaba ugattok, elmult a ti idotok.

Jossarian 2018.04.26. 00:08:09

@torró: engedd meg, hogy en (is) valaszoljak, en adtam, nagyon nagyon sokat az uj hazamnak, az igazi hazamnak. Es kapni csak egy dolgot kaptam, a legfontosabbat, amit a regi sosem adott meg, lehetoseget. Tobb nem is kell...

vajdasagi 2018.04.26. 00:32:31

@Lehetnék én is: Te csak nem érted ezt, de igen: az ország veszett el. Ennek az évszázadnak a végére eltűnünk, és a nemzet most vesztette el a megmaradás esélyét. Ezt én azért tudom jobban, mert én már egy milosevicsi Szerbiát láttam tönkremenni a gyűlöletkeltés által. Deja vu. Teljes mértékben. Bikramenet is volt ott, meg birkamenet II. megvezetett emberek buszoztatása politikai menetések érdekében. megosztott ellenzék ét teljes kontroll a királyi tévén. Enyhe csalások a választásokon (de csak egy picit), külhoniak szavazati joga (ott persze szerbeké), a gyűlölet szítása (ott a szomszédos népek irányába), ott is gyűlölték az EU-t, a NATO-t, az ENSZ-et. Ott is a külföldi finánctőke összeesküdött ellenük, stb, stb. stb.

Ahogy elnézem a világpolitikai heylzetet, a világgazdaságot és a közelgő robotizációt, még az sem biztos, hogy a németek megmaradnak a közelgő kínai veszedelem miatt, de azért nekik van esélyük. Ha mi az EU belső köréhez csatlakoztunk volna, akkor esetleg mi is megmaradhattunk volna amennyiben a németeknek ez sikerül. De így: mi a límeszen kívül maradtunk és szinte biztos, hogy a népünknek vége. Ahogy az történt a szerbekkel is odaát.

Ettől én még teszem a dolgom, és próbálok hasznos lenni a nemzetemnek is, nemcsak a családomnak és barátaimnak. De attól tartok, hogy hiába.

Sprickoló Tömegek 2018.04.26. 01:45:13

Liberálisnak nincs hazája. Legföljebb sajátjának kinevezett játszótere van.

kukko 2018.04.26. 02:10:21

Pontosan megértem, hogy hogyan érzel! Én pl. a MKKP-re szavaztam, és most újabb 4 évet kell kibírnom ingyen sör, pénzosztás és több minden nélkül. De a MSZP-P programja sem sokkal maradt le ígéretek szintjén. A Jobbik meg béruniót vezetett volna be, és nem ért a a pénzügyekhez egy nagyokos közgazdász sem, akik hülyeségnek tartották.
Mégis mire számítottál? Az életszínvonal drasztikus növekedésére? Vagy hogy Gyurcsányból az ellenzékben töltött idő alatt pénzügyi zseni és a demokrácia bajnoka lett?

Stohl András 2018.04.26. 02:10:26

"We shall fight."

Most ertettem meg, mirol hablatyolt Marki zaj a tuntetesen. Azt hittem Michelle Wild pornoszineszno nevet ismetelgeti. Oke hogy Michelle Wild a kedvence, de nem ertettem, hogy fugg ossze a tuntetessel.

Egyebbkent remek beszed volt :)

Vert 2018.04.26. 02:11:33

Magyarországgal az a baj, hogy hiába lenne demokrácia, ha a többség feudalizmust akar. Mert ezt ismeri, ezt érti, ebben érzi magát otthonosan. A magyarok nagy többsége nem érti, mi az a demokrácia, hogy milyen jogokkal és kötelességekkel járna ez, mert lusta ahhoz, hogy a saját jól felfogott érdekében elgondolkodjon egy kicsit. És ez nem műveltség vagy iskolázottság kérdése.

És igen, az ország bizonyos értelemben elveszett, és el kell engednünk abban a formában, hogy milyen lehetett volna. A rendszerváltáskor ott voltak a lehetőségek, és ez lett belőle. És most itt nem az életszínvonalról beszélek. A gazdaságra a kormányok különben is sokkal kisebb hatással vannak, mint azt sokan gondolják. Nem. Hanem arra, hogy innentől kezdve nem lehet azt mondani, hogy mi azért élünk így, mertaszocializmusnegyvenéve, mert a Habsburgok vagy a törökök. Ott volt a nagy függetlenség, minden esély és támogatás megvolt, de nem, Magyarország nem akar a nyugathoz tartozni. Hát akkor lesz a kelet. Csak aztán ne tessék majd sírni, hogy mi nem ilyen lovat akartunk.

Habony Árpád. 2018.04.26. 02:21:44

@Estevez atya: " rosszul tűröm - sajnos így vagyok beállítva, hogy érdekel, "

Majd allitunk rajtad.

nyerafidesz 2018.04.26. 05:15:11

Kövezz meg! Én jól érzem itt magam. Demokráciáért sírsz? Akkor fogadd el, hogy veszített a nagyon ostoba ellenzék. Amúgy a demokrácia az, amikor hárman - két farkas és egy bárány - megszavazzák, hogy ki legyen vacsorára.

paráznabillegető 2018.04.26. 06:17:21

@torró: "... négy diplomás egyetemi tanár..."
ez súlyos érv.
mindenvivő.
:D

paráznabillegető 2018.04.26. 06:21:07

@Hozzászólok: "...mar tobb a muszlim gyerek, mint a nem muszlim..."
hazugság.

paráznabillegető 2018.04.26. 06:23:38

@Vert: "...ez nem műveltség vagy iskolázottság kérdése..."
de.

2018.04.26. 06:33:35

@GFR: Hát persze... az Orbán személyesen írt mindenkinek egy e-mailt, hogy menjen el szavazni. Aki kicsit ellenkezett, azokat meg felhívta. Íly módon kényszerítve elment 70%-nyi szavazó szavazni.

2018.04.26. 06:36:50

@Comandante en Jefe: Dehogy is.... a demokrácia azt jelenti, hogy a liberális oldal nyer. Minden más esetben csalás történt és diktatúra van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 06:37:17

@GFR:

Sajnos nincs igazad. Mo. ma is liberális demokrácia, sajnos.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 06:49:13

@Estevez atya:

1989-ben ilyen választási rendszer lett kiválasztva teljes konszenzussal: direkt aránytalan, hogy meglegyen a stabil kormánytöbbség.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 06:50:53

@RBN 1 GCI:

"2006 fidesz."

Ezzel mire utalsz?

"Mára nincs demokrácia."

Miért ne lenne? A hatalom anéptől függ, a választások demokratikusak, szabadak.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.26. 06:51:36

@Comandante en Jefe:

Így igaz. Pont ez a magyar helyzet. Sokféle kormány volt eddig, 1990 óta.

midnightcoder2 2018.04.26. 07:04:55

@torró: Nem mindenki szenet lapátol egész nap, vannak olyan munkák is ahol jobban haladsz, ha egy pár percre néha abbahagyod.

midnightcoder2 2018.04.26. 07:06:14

@GFR: A demokrácia mindenhol irányított. A legnagyobb exportőrénél a leginkább.

midnightcoder2 2018.04.26. 07:07:19

@Ducasse: "Miután én már több mint 65 éve hallgatom, hogy hogyan pusztul Európa"
Ha kicsit kinyitnád a szemed és körbenéznél, mára már látnád is.

Hozzászólok 2018.04.26. 07:25:58

olvass hireket a becsi kisiskolasokrol

nemecsekerno_007 2018.04.26. 07:29:25

@Vert: A rendszerváltás. :) A rendszerváltás. :) A pártállam átmentette a politikai hatalmát gazdaságiba, eközben a most kurv@r@ demokratikus ellenzéki agytrösztök meg tapsoltak a szabadságnak, jogállamnak meg annak, hogy legálisan szívhatnak füvet ... :)

Ez lenne az amit el kell engedni? Ezt már el kellett volna 90-ben.

DFK 2018.04.26. 07:35:43

Hát már arról is a patásorbán tehet, hogy a balliberális oldal csupa belterjes ámde tehetségtelen alakok kezében van?
Túlzottan hozzászoktatok a vélemény- és hatalommonopóliumotokhoz.

zokogjatok 2018.04.26. 07:40:52

@Jazo: "Ne olvasson politikai, sőt lehetőleg gazdasági híreket se"

Pl. ilyet se, ettől is csak depressziós lesz valaki, főleg ha ellenzéki.

"Tizenkét éves csúcson a magyar gazdasági növekedés"

www.portfolio.hu/gazdasag/tizenket-eves-csucson-a-magyar-gazdasagi-novekedes.278707.html

zokogjatok 2018.04.26. 07:46:17

@Estevez atya: "Ha ez nem lenne, akkor a valós arányt,"

Szinte egy választási rendszerben sem a "valós arány" alapján kapnak mandátumot a pártok, hanem a győztes többet kap. Ennek módja választási rendszerenként változik, de a lényeg mindenhol ez: aki győz, aránytalanul többet kap.

Ez pedig nem azért van, mert a gonosz orbánbasi trükközik, hanem azért, hogy stabil legyen a kormányzás, ne billegjen néhány emberen, illetve ne legyen egyfolytában koalázás (ami lassabb és kevésbé szilárd és emiatt kevésbé hatékony kormányzást eredményez).

Mondom, ez (talán Hollandián kívül) MINDENHOL így van, csak annyi a különbség, hogy a győztes hol csak simán sokat, hol pedig nagyon sokat kap.

A tudomány sosem téved! 2018.04.26. 08:10:49

"Mit tegyen az egyszeri állampolgár, aki szereti a hazáját ÉS nem a Fideszre szavazott? Hogyan kezelje a jelenlegi helyzetet?"
Talán próbálja meg elfogadni a többség döntését.
Ilyen a demokrácia. Ha nem tetszik neki, szeretettel várja észak-korea.
Ott nem kell holmi választás miatt mérgelődnie.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 08:24:01

@Hozzászólok: Jól élnek, egészségesen étkeznek és jómódú családokban nevelkednek fel boldogan.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 08:25:28

@Hozzászólok: Itt meg a hozzád hasonló cigányok és zsidó vezetőik vannak többségben.

LebensraumamOsten 2018.04.26. 08:28:15

@marosy: Te is elmehetnél a redvás cigányországba a szaros tolvaj vajdáddal. Úgyis onnan migráltatok ide. Ez nem a ti hazátok.

Hozzászólok 2018.04.26. 08:45:02

@LebensraumamOsten: jogom van itt Magyarorszagon a sajat eletteremet megvedeni.
ki a fene vagy te hogy azokat veded akik kiszoritjak europabol az europaiakat.

ZOH 2018.04.26. 09:16:04

ezt a szanalmas nyafogast, atyaisten

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.26. 09:23:13

Szerintem a robotok mar atvettek a balliberalis gyuloletkeltok munkajat

S ezeket a posztokat randomra kutyulja vmi algoritmus az elmutt8ev rettego irodalmabol...

2018.04.26. 09:45:43

"Miképpen szítsam magamban a harci kedvet a következő négy évben, amikor igazán esélyem sincs a véleménynyilvánításra?"

Drága pici szívem! Most éppen mit csinálsz, ha nem véleményt nyilvánítasz?
És mit csinálsz, amikor tüntetsz? Amikor aláírsz?
És mit fogsz csinálni az EP-választáson? És az önkormányzatin?

Egy jó pszichológust javaslok...

2018.04.26. 09:49:14

Ha pedig vigasztalódni akarsz, gondolj arra, hogy mi most azt érezzük, hogy - bár számos kifogásunk van a kormány és a FIDESZ ellen - megmentettük attól az ámokfutástól a Hazát, ami akkor következett volna, ha Ti juttok hatalomra.

Ugyanis - bár talán nehéz elhinni - mi is szeretjük ezt a Hazát. És pont azért szavaztunk úgy, ahogy, mert mi is úgy érezzük, hogy máshol nincsen számunkra hely.

2018.04.26. 10:01:00

@zokogjatok: mert 2014-ben magasabb volt

haXXor 2018.04.26. 10:25:31

Ország nagy része le sem szarja a Fideszt vagy a választás végeredményét. Csak ez a kibaszott pár százalékos kisebbség ajvékol, hogy az ő élete milyen szar lesz most. Drága, ha a te életedre bármi befolyással van az aktuálpolitika akkor valamit te kurva szarul csinálsz...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.26. 10:31:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

A vesztes soha nem könnyen fogadja el a többségi demokratikus akaratot. Jelenleg a ballibek nemcsak csúfosan kikaptak, hanem pártjaik elhitették felük hogy nyerhetnek, és ebbe élték bele magukat az átvert szavazóik.
Ezért van ez a mély letargia.
Elmúlik.

Kivlov 2018.04.26. 11:58:00

"Hogyan kezelje a jelenlegi helyzetet?"
Fogadja el, hogy a fityisz szerezte meg a mandátumok többségét.
4 év múlva lehet újra próbálkozni.
Orbánozással, ellenkezéssel akkor sem fog menni, csak szólok.

BALTAZÁR 2018.04.26. 12:03:02

Én az ellenzék tehetségtelen csapkodásából, kapálózásából egyszerűen azt a következtetést
vonom le, hogy ha valaki ellenzékben - amikor is kevés felelőséggel mondhat, tehet dolgokat - nem tud meggyőzni saját alkalmasságáról, akkor nem szavazok rá mert kormányzati felelősséggel a vállukon szerintem egyszerűen összeomlanának, és velük együtt ugyanez történne az országgal is.
A Gyurcsány kormány alatt hosszú időre megtanulták a választók, hogy külön kell választani a politikusok szavait és tetteit. A 2006-os Gyurcsány-Orbán vita után - amit Gyurcsány kétségtelenül megnyert - kiderült, hogy a nagyszerű retorikai készség mögött nem állnak vezetői képességek, sőt emberi értékek terén is komoly hiányosságok fedezhetőek fel. Az emberek már különválasztják a szavakat és tetteket.
Mondhat már Orbán akármit, a lényeg, hogy magasabb a bérem.
Reklamálhatnak itt a bíróságok függetlenségéről, ha tudom fizetni a lakásrészletemet, minden ok.
Lehet itt lebutázni a kormányra szavazókat, ugyanezek a választók adtak már lehetőséget bőven a ballib oldalnak.
Tudtak-e élni vele?
Szerintem nem.
Nem gondolom, hogy az ország elveszett, sőt.

_Neville 2018.04.26. 12:21:41

@Comandante en Jefe: Svédországot évtizedekig a szocdem párt irányította. Gondolom az se demokrácia szerinted. Szóval, kedves elvtárs, ideje utána nézni, mit is jelent az a szó, amivel dobálózol. Mert bizony nem azt, hogy mindig másnak kell nyerni.

Anyád a baráthal 2018.04.26. 13:22:29

@GFR: Szerintem a fidesz előtti demokrácia is illiberális volt, csak nem hívták annak. Etekintetben nem változott semmi.

Anyád a baráthal 2018.04.26. 13:28:20

@Comandante en Jefe: tévedés. Nem az a demokrácia, hogy nem mindig ugyanaz nyeri. A demokrácia az, hogy mindig az nyeri, akire többen szavaznak.

Anyád a baráthal 2018.04.26. 13:29:36

@Comandante en Jefe: Németországban cenzúra is van. Nagyobb, mint nálunk.

Anyád a baráthal 2018.04.26. 13:36:45

@zokogjatok: Illetve arányos választási rendszerben nem 2/3 az alkotmányozási határ, hanem pl. 50%

aquaticus 2018.04.26. 14:08:02

2008-ra valóban majdnem elveszett Magyarország. Akik nem a ballib oldalra szavaztak, okkal lehettek bánatosak az infláció, munkanélküliség és eladósodás miatt. Most viszont az ellenzék kénytelen elviselni a növekvő életszínvonalat, nulla inflációt és munkanélküliséget.. Zongorázni lehetne a különbséget, ehelyett megpróbálják sipákolni...

Netuddki. 2018.04.26. 14:24:27

Attól még, hogy belenyugszol, továbbra is meglopnak ezek a tolvaj tetvek...

Wod Meselo 2018.04.26. 14:38:21

"egyetlen mondat után tudni fogja, hogy nem vagyok a földije" és akkor mi van? Engem kifejezetten szórakoztat, hogy már a "Hello" után megkérdezik , honnan jövök :-) És mivel nem mindenhol gyűlölik az idegent zsigerből, remek alkalom mesélni nekik honnan is jöttem.

De egyetértek sok előttem szólóval, ez egy ostoba nyafogás, szar mo. de beszari vagy váltani.

koala kóla 2018.04.26. 14:41:36

@Wod Meselo: Az idegent mo-n sem gyulolik nem azert duplazodott meg a turizmus 2010 ota

A tolvaj homlessznek kinezo budos fekakat, arabokat viszont a nyugatiak is gyulolik de el vannak nyomva, szarnak rajuk a kormanyaik.

Grand Prix 1800 2018.04.26. 14:53:22

demokrácia = amikor a demokraták lophatnak
diktatúra = amikor a demokraták nem lophatnak

Grand Prix 1800 2018.04.26. 14:55:22

Mi magyarok nem a kormány kedvéért élünk a saját hazánkban hanem azért mert ez a mi hazánk, tehát nem hagyjuk el semmilyen kormány kedvéért.
Aki képes elhagyni a hazáját, arra nincs szüksége a hazának, csak hűséges hazafiakra van szükség.

AK76 2018.04.26. 15:03:55

Tévedés
Nem az ország veszett el,hanem ti buktatok akkorát mint Rottenbiller.
Nagy különbség,ráadásul értetek nem kár.
Amúgymeg' tetszettetek volna az eemúútnyóócévben ELLENZÉKET VÁLTANI,sebaj,ami nem ment 2010-től 18 áprilisáig,az egy hét alatt összejött,látjátok,minden rosszban van valami jó..:)

paráznabillegető 2018.04.26. 15:41:08

@BALTAZÁR: teljesen igazad van.
minden remek.
az élet szuper.
sohse halunk meg!
egészség.

erkölcsi hulla 2018.04.26. 16:12:43

Aranyos, hogy annyira idióta parasztnak nézed az olvasóközösségedet, hogy a fél A4 oldalnyi szövegedet nem csak, hogy félkövérrel kiemeled, még sárga háttérrel is kihúzod, hogy a büdös parasztja felfogja, mit akarsz mondani, ha már olvasni nem tudnak.

Alick 2018.04.26. 17:00:07

@GFR: A "demokrácia" Magyarországon nem volt több, mint a "kádárizmus 1.1" verzió után a "rotációs alapú poszt-kádárizmus 2.0 ".
És persze ha körülnézünk, máshol sem jobb a helyzet, a "demokrácia őshazájában" megválasztották királynak az udvari bolondot... bár ez anno még Fletó bohócnak is sikerült.

Josagos 2018.04.26. 17:02:26

A cikkírótól kérdezem, ha így dobálózik a "haza" és "hazaszeretet" szavakkal, hogy legyen olyan jó, definiálja nekem a haza fogalmát, valamint a hazaszeretetét is.

Andy73 2018.04.26. 17:26:46

"Miképpen szítsam magamban a harci kedvet a következő négy évben, amikor igazán esélyem sincs a véleménynyilvánításra?"

Ez nem a te véleményed? Akkor kié? Valaki diktálta ezt a gagyi szöveget? Egyébként pedig örülhettek, mert bejutottak a parlamentbe az elvtársaid, pedig majdnem leverték a lécet. A Böszme is, meg a szocik is. Legközelebb lehet újra próbálkozni.
2006-ban egyébként tényleg majdnem végleg elveszett a haza, de 2010-ben megkerült.

Kupaklali 2018.04.26. 19:15:11

@aquaticus: uhh, jo nagy szarban lehettek, hogy a csungohasu most sem engedett szabadsagra harom hettel a valasztasok utan.., zs kategorias agyhalottakra is szukseg van mar a kurmanyalakitas elott??? Hany rubel a fizetesed putyincsicska?

Kupaklali 2018.04.26. 19:16:10

@Andy73: @aquaticus: uhh, jo nagy szarban lehettek, hogy a csungohasu most sem engedett szabadsagra harom hettel a valasztasok utan.., zs kategorias agyhalottakra is szukseg van mar a kurmanyalakitas elott??? Hany rubel a fizetesed putyincsicska?

GFR 2018.04.26. 22:46:02

@torró: "Amit nem értek az itt kommentelőknél, hogy én csak így este tudok kicsit kommentelni, mert én 71 évesen még reggeltől estig dolgozom. És nem állok meg netezni, mert első a munka! Mi ezt tanultuk! És nem siránkoztunk, hanem megkerestük a létfenntartás lehetőségeit, nem az állam bácsira ácsingóztunk!"

Csak gratulálni tudok! Tökéletesen sikerült az agymosás. Ha valóban olyan fene nagy növekedés lenne a gazdaságban, ha valóban "előre felé" haladna az ország, akkor 71 évesen már nem reggeltől estig kellene dolgozni, hanem a boldog nyugdíjas éveket kellene élni. De nem!!
Erre nevelték??!! Ezt tanulták??!! Munka az első! Persze! Addig sem gondolkodik a nép... Addig is szabadon lehet rabolni és herdálni az állam vagyonát.
Elismerem a munka fontosságát, de ha valóban dübörögne a gazdaság, akkor a munka nem menne az élet rovására.
De nem! Magyarország haldoklik. A lakosság fogyóban, mert a fiatalok nem látják biztosítottnak a jövőjüket egy biztonságos országban. Igen bármennyire Fidesz ellenes vagyok, a migránsokat én sem látnám szívesen az országomban...
A kórházaink a szétesés szélén. Az oktatásunk színvonala nulla. A Királyi tévék egész nap a kormány agymosó propagandáját sugározzák. Az átlagbérből hónapról hónapra tengődik az ország nagy része. Nyilván Ön is azért dolgozik éjjel-nappal, mert kell a pénz és mert a nyugdíjból képtelen lenne megélni.
És ez bár nem az Ön hibája, de az Ön problémája.
Az a baj a mi drága kis hazánkkal, hogy MINDIG rosszul választunk. MINDIG a vesztes oldalra kerülünk.
Mert MINDIG rossz vezetőket választunk (Gyurcsány-Orbán, csak, hogy az elmúlt 16 nézzük)
Én és rajtam kívül még nagyon sokan nem akarunk a fekete bárány lenni Európában, azért mert van egy elmebeteg kormányunk és van 2,5 millió megvezetett ember, akik legalizálták őket.

TSandor Toth 2018.04.26. 22:49:16

Az a faxkalap aki Orbán Viktor miatt akarja elhagyni az országot az menjen és soha de soha ne is jöjjön vissza. Mindenkinek úgy lesz a legjobb. Sok sikert!

GFR 2018.04.26. 22:49:51

@Anyád a baráthal: "Szerintem a fidesz előtti demokrácia is illiberális volt, csak nem hívták annak. Etekintetben nem változott semmi."

Teljesen egyetértek. Magyarországon még nem soha volt igazi demokrácia.

Libsik visítanak de ország a miénk ! 2018.04.27. 01:53:24

"Magyarország elveszett, el kell engednünk?"

Igen engedjetek el az orszagunkat, es huzzatok a picsba innen.

Zsuzsi25 2018.04.27. 07:35:32

"egyetlen mondat után tudni fogja, hogy nem vagyok a földije"
Dehát most irtad, hogy nyugaton nincs gyülölködés, és kolbászbol van a tejföl, vagy miafaszom.....
Egyik mondatod ütötte a másikat.

Európai téridő 2018.04.27. 08:29:18

@marosy: A bukta már 1848 óta benne volt a pakliban. Az akkori "másodforradalom" - A Nagy Francia volt az első, ha a mai ideológiai hatásokat is nézzük -, továbbfejlesztett zűrzavaros eszméi (vö. Eötvös József: A XIX. század uralkodó eszméi...) egymással versengve, mind ki lettek már próbálva és többnyire befuccsoltak. Így járt a "baloldal" is a Kommunista Kiáltvánnyal, az Internacionálékkal és sok egyébbel.

$pi$ 2018.04.27. 12:11:45

@many-many: "Nézz meg egy gazdasági kimutatást, hogy területileg honnan jön be több adó, meg pénz Mo.-n! "

Tecso hol csinál pénzt? Az egész országban. Hova van bejegyezve? Budapestre. MÁV? OTP? Mol?

Érted? Nem?

$pi$ 2018.04.27. 12:13:59

@GFR: "A lakosság fogyóban, mert a fiatalok nem látják biztosítottnak a jövőjüket egy biztonságos országban. "

Minél nagyobb a nyomor egy országban annál durvábban szaporodnak. Nem azért fogy a magyar, mert a fiataloknak sz.r, hanem azért, mert relatív jólét van.

TSandor Toth 2018.04.27. 18:11:51

@many-many: Győr, Székesfehérvár, Kecskemét, Veszprém, Esztergom, Szombathely, Tatabánya stb stb. Csak, hogy ne halj meg hülyén, ezekből a városokból sokkal több pénz jön be összesen mint Budapestről. Persze csak akkor ha a hozzáadott értéket vesszük figyelembe és a pénz mosást, sétáltatást és más egyéb értéket nem növelő tényezőket kihagyunk. Az, hogy a Mol-nak , MÁV-nak OTP-nek hol a székhelye nem játszik, mert országos bevételű vállalatok és bevétel szerint nem köthetők csak Budapesthez. Azonban ha már itt tartunk a bevétel-kiadás aránya is messze Budapestnek a legrosszabb az összes közül. Budapestnek még nem volt olyan éve a rendszer váltás óta amikor ne kellett volna bármelyik kormánynak a költségvetéséből BP városának pótolni a hiányt. Mondom ezt agglomerációban élő de magamat Budapestinek tartó polgárként. Tehát arányaiban a vidék több pénzt hoz mint a főváros ezért cserébe a főváros többet is visz. Sajnos ez az igazság.
süti beállítások módosítása