Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

Kaktuszra óvszert: a taktikai szavazás lehetetlen küldetés?

2018. április 01. - Kibeszélő

1990 óta folyton csak valami ellen szavazunk. Idén is. Vajon a taktikai szavazás hazaárulás? Vagy épp ellenkezőleg? Hazafias kötelességünk? Eszmefuttatás következik.

A low-budget legény- és leánybúcsúk kedvelt szivatós játéka, amikor a szerencsétlen jelöltnek óvszert kell húznia egy jobb sorsra érdemes pozsgásra. Ül az ember, rossz esetben illuminált állapotban, a legfondorlatosabb módokon próbálkozik, de hiába: mindenképpen szanaszét szurkálja a kezét (száját?) a kaktusz, az óvszer meg tuti használhatatlanra lyukad. Mission impossible - mondaná Tom Cruise. Taktikai szavazás - mondom én.

wir-haben-kondome-mit-geschmack-verkostet-body-image-1474644489-size_1000.jpg

Mert lássuk be, erről van szó most is. A legkülönfélébb módszerekkel próbálkozunk, kormányváltást kiáltunk, de a végén csak nem érvényesül az akaratunk. Vagy legalábbis nem úgy.

Amúgy miért van az, hogy a rendszerváltás óta mindig valaki ellen, és nem valakire szavazunk? Nem hiszed? Mutatom!

1990

Éppen a napokban (március 25-én) volt 28 éve, hogy megtartották az első szabad parlamenti választásokat Magyaroroszágon. Annyira előttem van a kép. Üdvözült arcú emberek sétáltak a szavazóhelyiségek felé a ragyogó tavaszi napsütésben. Hitték, tudták, hogy most már csak jobb jöhet. És végre ők is beleszólhatnak, kinyilváníthatják az akaratukat, és tényleg minden szavazat számít. Nyilván az volt a legvonzóbb párt, amelyiknek már a nevében is benne volt az, hogy demokrata (fórum, nem fiatal). Éppen 132 mandátummal többet szerzett, mint az a párt, amelyiknek benne volt a nevében, hogy szocialista (de a munkás már legalább nem). A működő, de főleg a nem működő szocializmusból elég volt, most jöjjön valami más, valami új, valami felemelő! 

A tündérmesébe vetett hit hét egész hónapig tartott ki, 1990. október 25-én a benzin árának drasztikus emelését követően a taxisok blokád alá vonták az országot. Pizsamás interjú, légtornász bemutató, miegymás. Legkésőbb ekkor kezdett derengeni az átlagembernek, hogy Magyaroroszág nem sziget, se nem olajnagyhatalom, s mint ilyen, továbbra is függő helyzetben van. Meg marad is.

pizsi.jpg

1994

A népharag még az 1994-es választásokig sem csitult el teljesen, különben mivel magyaráznánk azt a tényt, hogy 171-el több mandátumot kapott az a párt, amelyiknek benne volt a nevében az, hogy szocialista, mint az, amelyik névlegesen a demokratákat (öregeket, nem a fiatalokat) tömörítette.

No, de jött egy ember, nagybajuszos, mit csinált? Kiment a tüntető diákok közé! A (főgonosz) pénzügyminiszter csomagját sokan és sokféleképpen nyögték még sokáig, nem csoda, hogy főpolgármesteri pozícióban sem szerették volna látni közel húsz év múlva. Ja, meg még volt ott valami Tocsik-ügy is, no és a Postabank körüli cécó, de ezekre már tényleg csak az elefántagyúak emlékeznek. Egyre megy, honnan nézed...

lllll.jpg

1998

Az 1998-as választások első fordulója után mindezek ellenére az MSZP maradt a legerősebb párt, csupán a minden elképzelést felülmúló jobboldali összefogás (konkrétan 82 kisgazda képviselő visszalépése a jobban álló fideszes vagy MDF-es jelölt javára) tudta megbuktatni a kormányt a második fordulóban. (Ez a metódus egészen reménytkeltő, nemde?) Elkövetkezett Orbán Viktor miniszterelnöksége, az első. De akkor ezt még nem tudtuk.

2002

Mert hiába lett hirtelen ingyenes az első diploma, elhúzott a szemünk előtt az Ezüsthajó, a kisgazdák (főleg a vezérük) teljesen vállalhatatlan koalíciós partnerek lettek, így a 2002-es választásokon előretörtek a szocialisták, s ugyan csak egy paraszthajszállal, de az SZDSZ-szel készenfogva megelőzték a Fideszt. Ez utóbbi párt szimpatizánsai természetesen csalást kiáltottak, a szavazatok újraszámlálását követelték. Ám teljesen feleslegesen vonták blokád alá az Erzsébet hidat, az ország soron következő miniszterelnökét Medgyessy Péternek hívták. Így jár az, aki sokan van, de nem elegen. (Az első polgári körök is erre a gyalázatra válaszul alakultak meg, majd elfeledem...ha mozdulnunk kell, akkor egyszerre mozdulhassunk, ugye, hogy ugye!)

ooooo.jpeg

2006

2006-ra az MSZP egy új, dinamikus miniszterelnökkel (aka Gyurcsány) indult harcba a kormányalakítási megbízásért, és hiába szuggerálta a Fidesz, hogyasszongya rosszabbul élünk, mint négy éve, a kampány visszafelé sült el. Nem nagy fölénnyel, de nyert az MSZP, és mint a régi szép időkben, most is az SZDSZ-szel léptek koalícióra.

pppppp.jpeg

Szeptemberben aztán kiszivárgott az a beszéd, amivel Fletónk a Fidesznek ajándékozta az országot (ez a hatás már az azévi önkormányzati választáson is megmutatkozott, narancsszínbe öltözött az ország). Őszöd, nem Őszöd, nem kapsz mást.

2010

2009 tavaszán pedig hiába kezdtek a szocik veszett tűzoltásba Bajnai vezényletével, egy évvel később megint valami ellen szavazott az ország. Jött a Fidesz kétharmada, bejutott a parlamentbe a Jobbik és az LMP, kihullott a törvényhozásból az SZDSZ és az MDF.

2014

2014-ben nem változott sokban a felállás. Hoppá! Létezne, hogy ez volt az első év, amikor nem valami ellen szavaztunk? Vagy egyszerűen annyit töketlenkedett az ellenzék, hogy jobb híján kormányon maradt a Fidesz? Netán jobban éltünk, mint négy éve? Ezt elemezze ki a Török Gábor!

kkkkk.jpg

2018

Elérkeztünk 2018-hoz, és az utóbbi pár hétben mintha megtáltosodott volna az ellenzék. Összefogásra készülnek, visszaléptetésről tárgyalnak, sőt, taktikai szavazásra buzdítanak. Ez utóbbi viszont az én értelmezésemben a demokrácia megcsúfolása. Hiszen általa éppen a szabad választás nem érvényesül, vagyis az egyik legfontosabb állampolgári jogom sérül. A népképviselet pedig torzul.

Mert értem én, hogy a választókörzetemben az utolsó helyen kullog a szívemnek oly kedves párt, így rájuk szavazni halott ötlet. De tényleg az a megoldás, hogy egy számomra vállalhatatlan jelöltre adom le a voksomat? És bárcsak teljes meggyőződéssel írhattam volna az előző előtti mondatot! Hiszen igazából nincsen a szívemnek kedves párt. Csak kisebbik rossz van. Kevésbé leszerepelt párt van. Többé-kevésbé hiteles párt van. Huszonnyolc évvel a rendszerváltás után itt tartunk. Bravó!

uborka.jpg

Nagyon sokat elmélkedtem azon, vajon mennyire erkölcsös a taktikai szavazás. Vajon nem egyenlő-e a hazaárulással? A napokban végre kaptam egy sugallatot, amivel egész jól tudok azonosulni. Így szól:

A haza hosszútávú érdeke ezt kívánja. Legfeljebb majd alaposan kezet mosunk utána. Esetleg kiszedjük a tüskéket az ujjainkból. Az ellenségem ellensége a barátom, taktikailag.

 

Képek forrása: vice.com, index.hu, alfahir.hu, hvg.hu, daserste.de, nlcafe.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr8513798108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2018.04.02. 13:29:01

"Hazaárulás?" "A demokrácia megcsúfolása?" Hát basszus, épp, hogy nem az! Pont, hogy az a nagy helyzet állt elő, hogy adott egy autoriter kormány, aki ahol tudta, aláaknázta a demokrácia szabályait, és ennek a megszüntetésére - a polgárháborún (Isten ments) kívül - csakis az az egyedüli mód, hogy minden ellenzéki szövetkezik. Sajnos. Akár tetszik, akár nem, és a jelenlegi helyzet ne az ellenzék hibája legyen már! Megérdemelten kikaptak anno, de azt nem érdemelte meg az ország, aláaknázzák a demokráciát. Ahogy még jó múltkorában Puzsér felvetette, az egész lényege ideálisan ez lenne, hogy a NER totális hatalmát megbuktassák, visszaállítsanak egy normális választási rendszert, és megint kiírják a választásokat, akár Fidesz győzelemmel, de már nem 2/3-al (remélhetőleg).

stim 2018.04.02. 13:33:47

Buda elfoglalása 1541

Mindenki tanulta a történelem órán de nem biztos, hogy mindnki emlékszik részeletkbe menően a Budai vár elfoglalására amikor janicsárok belézengtek migránsok módjára budai várba:
hu.wikipedia.org/wiki/Buda_t%C3%B6r%C3%B6k_k%C3%A9zre_ker%C3%BCl%C3%A9se

Aki tanult történelmet az a következőket szűrhette le a Magyar Királyság és a magyar államiság 1100 éves történelméből. Az erős központosított hatalom képes volt uralni, irányítani, kormányozni az országot. Amikor a központi hatalom gyengült akkor kiskirályok, egymással a hatalomért versengő nemesek egymás ellen fordították az ország potenciálját ami ha egy irányba mutatott volna összeadódhatott volna.

Arany János: Buda halála arról szól, hogy az a vezető akit a legtöbben követnek. Miért? Mer nem fordulhat a legnagyobb erő a vezetés ellen ugyanis akkor kormányzásképtelenség, széthúzás, erők felmorzsolás és egymás ellen frdítása ellehetetleníti az ország irányítását. Ugyanez volt Attila esetében, ugyanez volt a probléma akkor amikor Csák Máté és egyéb kiskirályok uralták az országot. De egy pontosabb történelmi párhuzam is van.

Mátyás halála után a trón a nagyurak által elfogadott (legitim) örökös nélkül maradt. A széthúzás felütötte a fjét a Magyar Királyságban és az erők egymás ellen fordultak ami miatt a terjeszkedő oszmán birodalom elérkezettnek látta az időt arra, hogy amit addig nem tudott keresztül vinni azt ismét megpróbálja.

A széthúzás, a megegyezés hiánya, a pártoskodás meg is tette a hatását. Az addig rendet teremtő, az országot konszolidáló potenciál, amit a központosított hatalom hatékonyan tudott irányítani egymás elle fordult és a megosztottság megnyitotta az utat a török hódítás előtt.

A nagyurak önös érdekeiket nézték és a saját érdekeiken túl nem láttak. Nem az országgal törődtek hanem a saját hasznukat lesték. Így lett az egykor erős Magyar Királyságból három részre szakított ország és 150 éves török uralom.
A török kiirtotta az Alföld 90%-át. A kereszténység és az iszlám nem kompatibilis. Erre nem lehet válasz, hogy elnyomjuk a kereszténységet.

Az a taktikai szavazás amikor a saját hasznukat nézik és nem az országét.
Nem tudni, hogy egy kormány állítás esetében kik milyen tárcát kapnának. Azt tudni, hogy beengednék a migránsokat. Emlékezzünk Fletóra aki Szerbia felől rázta a kerítést. Az MSZP és a DK kerítést fog bontani.

A Jobbik az új Centrum párt, aki rájuk szavaz nem tudja kire-mire szavaz.

A taktikai szavazás az amikor nincs program, nincs kormány, a jelöltekről nem tudni kit-mit képviselnek. A taktikai szavazás hazaárulás és biankó csekk.

A Fidesz.KDNp-ről lehet tudni egyedül, hogy van egy értékrendje, kormányzati elképzelése, több kormányzati cikluson átívelő elképzelése amit meg akar valósítani. Az ő szellemi horizontjuk nem csak addig tart, hogy legyen valami pozíciójuk.

Orbán Viktor szokta mondani, hogy a Fideszben nem pozíciót hanem munkát osztanak.

A taktikai szavazáson azt se lehet tudni, hogy
milyen pozíció,
milyen munka,
milyen párt. Semmit.

Nem tudni, hogyha hatalmomra kerülnek ki mit fog csinálni, milyen olyan elképzeléseik vannak amiben meg tudnak egyezni ami előfeltétele a kormányzásnak.
Teljes káosz rajzolódik ki abból a jövőből amit ezek az ellenzéki pártok együtt tudnának megvalósítani.

Ez az ellenzék pont olyan hatékony mint a Mátyás utáni nemesek akik tojtak az országra, és csak a saját érdekeiket nézték aminek a vége török hódoltság lett és Trianon.

A világnak ebben a szegletében nagy a jövés-menés. Itt észnél kell lenni. Ide KELL egy erős állam, erős honvédség és erős, biztos szellemi alapok. Ez a Fidesz-KDNP-ben van, a többinél nincs.

Ma, Törökország erős szövetségesünk a NATO-ban és nagy szerepet vállal a szíriai menekültek megsegítésében ezzel stabilizálja a térségét.

Aki a legnagyobb destabilizáló erő az egy amerikai állampolgár aki kárhozó tevékenységének köszönhetően számos országot tesz politikailag bizonytalanná.

Kárhozó Soros György és hálózata keze nyoma sok helyen, számos konfliktusig feszíti az ellentéteket anarchiát okozva. Érdekes körülmény, hogy miközben Európa országai NATO tagok addig az USA elbaszott háborúinak a következménye a bevándorlás és egy amerikai állampolgár csinálja ebben a térségben a feszültséget és a felfordulást.

Azt hiszem, hogy egyik NATO-tagnak nem érdeke gyengíteni a másik NATO tag politikia stabilitását mert azzal gyengül a saját szövetsége.

Az a katonai szövetség amelyik gyengíti a saját szövetségeseit az kinek jó?
Magyarán. Soros György felelősségre vonható-e destabilizáló tevékenységéért amerikai állampolgárként amikor gyengíti a NATO szövetségeseit? Ez nem vicc. A NATO államok szövetsége. Aki államokat gyengít az a NATO államok meggyengítésével a szövetséget gyengíti.

polpetti 2018.04.02. 13:50:27

És mi lesz, ha az ellenzék nyer? Ki lesz a miniszterelnök? A 12%-os Karácsony (akinek a pártja 1%-on áll)? A 19%-os Vona, akivel senki nem akar koalícióra lépni? A 7%-os Szél Berni? Vagy a 6%-os Gyurcsány? Az ország ezzel káoszba fordulna, ahogy Fletó is elmondta. Fél év múlva új választásokat kell kiírni, amit megint megnyer a fidesz. Ezt Gyurcsány mondta. Tényleg ez kell? Tényleg ez az ország, hosszútávú érdeke? Nem egy stabil kormány? Inkább az anarchia?

stim 2018.04.02. 13:57:43

Vajon azok a NATO tagállamok akiknek a gazdaságát lekötik a migránsok ellátása azok teljesíteni fogják-e NATO GDP 2%-os katonai ráfordítást? Vagy tovább csúsznak lefelé mert más kiadások megterhelik őket annyira, hogy nem tudnak költeni a külvilág felé a saját biztonságukra mert befelé kell koncentrálniuk?

aquaticus 2018.04.02. 14:17:40

Így van! A sárba ragadt szekeret sikeresen kihúzó lovat le kell váltani és helyére a rókából,, patkányból, egérből és tetűből álló koalíciót kell a rúd mellé állítani! Ők azt ígérték, hogy a legjobb tudásuk szerint bánnak el egymással és ha lesz idejük, akkor visszatolják a szekeret a helyére...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.02. 14:22:12

Taktailag fogok szavazni: körzetem legesélyebb ballibellenes jelöltjére.

William Kidd 2018.04.02. 15:04:30

Orbanek nem tisztessegesen eltek az olukbe hullott, tortenelmi lehetoseggel, az orszag valoban puha diktatura lett, feudalis jellegu es mindent ellepett a fektelen kormanyzati korrupcio. Ettol fuggetlenul meg a szinten bukott, elvtelen, celtalan, bizony hazaarulo elemekbol allo ellenzeki brancs sem tunik jobb alternativanak az orszag jovojenek szempontjabol. En azt nezem, hogy jobban elek-e meg mi az orszag erdeke.

Boar. 2018.04.02. 16:51:23

@stim: Tudod majom, miközben te a magyar történelem egyoldalú magyarázatával bajlódtál, feltaláltak egy "demokrácia" nevű intézményt. Sőt mi több, egy rakás államban élnek is vele és meglepő módon magasabb az életszínvonal, nyugodtabbak, megelégedettebbek az emberek mint az általad dicsért orbán rezsim vagy a törökök által össztaktikázott diktatúrákban.
Úgyhogy elmész te a kurva anyádba.
Amúgy meg szánalmas ahogy azzal riogatjátok a jónépet, hogy az ellenzék SZERINTETEK mit fog csinálni ami persze igencsak messze van az igazságtól...mindeközben az ország führered elmebeteg fröcsögése, fenyegetőzése nélkül is tisztában van vele, mire számíthat ha ez a banda marad hatalmon. És ez sokkal rosszabb mint az a vízió amit felvázoltok.

Boar. 2018.04.02. 16:52:26

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Téged nem tiltottak el ezer évre a közügyek gyakorlásától?
Lófaszt nem ér a honi igazságszolgáltatás.

flydomi 2018.04.02. 17:47:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ezért vagy te hazaáruló,aki a saját anyját is eladja 2 forintért a kecskebaxoknak. :) Lógni fogsz. :)

flydomi 2018.04.02. 17:48:35

@stim:
Újabb fidesz Troll.
Agymosás a Birká-knak. :D Helyes!

csakegyvalaszto 2018.04.02. 18:20:00

@William Kidd:
Ha csak azt nézed jobban élsz-e, valószínűleg a kormánypártra fogsz szavazni. Nem is csoda, mivel a 8 év előtt egy gazdasági válság és impotens kormányzás komoly károkat okozott. A válság óta végre magához tért a gazdaság, de nem úgy fejlődik az ország mint amekkora potánciál lenne benne (a szomszédos országok Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország elhúz mellettünk), ami egyértelműen a Fidesz hibája. Mindene megvolt neki a sikeres kormányzáshoz, 2/3, teljes döntési szabadság, gyenge ellenzék, szar előző kormány, aki válságban kormányzott, mire ment vele? Kiépített egy jelenleg még puha diktatúrát.

Április 8-án olyan egyszerű dologról kell dönteni, hogy diktatúrát szeretnénk, vagy megpróbáljuk visszaépíteni az országunkban a jogállamot. Én pl jobban élek mint 8 éve, de ez csakis a saját érdemem, és a választási döntésemet csak az határozza meg, hogy jogállamban szeretnék élni és szeretnék egy békés, nem megosztott Magyarországon. Szeretném ha nem gyűlölködés határozná meg a közéletet és ha a gyermekem itt képzelné el a jövőjét. Hiszem hogy ehhez az első lépést most lehet megtenni.

Gleccsertetű 2018.04.02. 21:48:19

@csakegyvalaszto: pont úgy fejlődik Mo, mint a környező országok (ha nem jobban). nem most húztak el, hanem a feri alatt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.03. 06:36:39

@flydomi:

Lógni fogok a ballib bérkommentelők hullája felett, így jobban látom majd őket. De csak pár másodpercig, aztán lemászom, mert nem szeretek sokáig himbálózni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.03. 06:37:12

@csakegyvalaszto:

"a szomszédos országok Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország elhúz mellettünk"

Ez egy ballib mítosz.
süti beállítások módosítása