Fejjel a témának

KARAMBOL

KARAMBOL

4 + 1 dolog, amit Horthy megtapsolna

2018. június 11. - Kibeszélő

Érthetetlen, miért jó a magyarnak folyton a múltba révedni. És ha lehet, lemásolni azt. Most például olyan, mintha a 21. századi Horthy-korszakot építenénk.

Tény, hogy a 2010-es évek eddig nem arról szóltak, hazánkat hogyan alakíthatjuk át ultramodern országgá. Se technológiában nem vagyunk a topon, se világnézetben, se politikailag. A társadalom is a múlt vermébe csúszik vissza. Elég csak négy dolgot említeni, ami a Horthy-korszakba repít bennünket.

1. Az egyik kedvencem a "Vár projekt". A miniszterelnök és díszes kompániája eldöntötte, a Várba helyezi át székhelyét. A köztársasági elnök mégsem székelhet előkelőbb helyen, mint az ország valódi első embere. L. Simon nyilatkozott is 2014-ben egy hatalmasat a programról: „A budavári palota felújítása nemzeti ügy. A programot azért neveztük el Hauszmann Alajosról, a századfordulós bővítés főépítészéről, mivel az általa létrehozott épület tekinthető a Vár fénykorának, és – amennyire a körülmények engedik – ehhez az állapothoz szeretnénk a lehető leghitelesebb módon visszatérni”. Szóval, 2016-ban el is kezdődött az a grandiózus munka, aminek én még nem látom a végét (kérdés, a szakértők látják-e). Ennek keretében megújul a Várszínház épülete (az egykori karmelita rendház), amely majd a miniszterelnökségnek ad otthont. (Horthy hivatala a palotában, lakhelye pedig a Sándor-palotában volt.) És hát persze épül már a testőrség épülete és a lovarda is. Mindkettő a semmiből, merthogy iszonyú nagy szükség van rájuk. Végül arra ébredünk, hogy a palotában kormányzósági bálokat adnak, és az elköltöztetett Nemzeti Galéria bejáratához visszaépítik a lépcsősort, amelynek tetejéről Orbán Ráhel köszönti a fiákeren érkező vendégeket saját maga által tervezett, uszályos ruhájában. Ja, és tegyük hozzá, hogy a várba költözésnek immár miniszteri biztosa is van!

2. Apropó palota, a kastélyokról se feledkezzünk meg. Hisz a sok zseniális államférfi hol másutt nyújtóztathatná ki megfáradt tagjait, mint egy saját kacsalábon forgó vityillóban. Ez is amolyan úri módi, amit a 30-as évek filmjeiben is láthatunk. (Mondjuk, A kölcsönkért kastélyban, amelyet 1937-ben forgattak Kabos Gyula, Tolnay Klári, Ráday Imre és Turay Ida főszereplésével.) Van egy vidéki kúria, a tulajdonosa valami levitézlett nemes vagy felkapaszkodott újgazdag, és legkedvesebb passziója a vadászat. Hát, ma lehet régi kastély, amit aprópénzért kaparintanak meg, vagy totál új, mindkettőre van példa. Egyik a turai kastély, aminek Tiborcz Pista az új tulaja, másikat pedig Lázár Jani építtette magának. Hoppá, és bár még saját kastélya nincs, a vadászat miatt ide kívánkozik Semjén Zsóti is. Talán majd egyszer neki is lesz a hobbijához illő villácska.

lazar_kastely.jpg

3. Az urak azonban nem csak henyélnek, építtetnek vagy költöztetnek. A hazára is gondolnak. A reprezentációt már megbeszéltük (palotácska, váracska, kastélyocska), a honvédelem és a nemzet nagysága még hátra van. A határokat sikerrel megvédtük, mint a végvári vitézek. Most, hogy a hon megmenekült (egyelőre), a hadseregre is gondolni kell ám. Ez persze természetes kötelezettség lenne a NATO tagjaként. Hogyan is lehetne kezdeni a fejlesztést másként 2018-ban, mint tiszti kardok beszerzésével potom 32,7 millió forintért. Azokat lehet majd a napfényben suhogtatni, amikor a sereg díszszemlén vonul (mialatt a katonák bajszát a szél borzolja, aranysujtásos mentéjük pedig elvakítja a tribünön sápítozó asszonynépet). Mert erős Magyarország nem létezik erős hadsereg nélkül. A miniszterelnök pedig úgy véli, Magyarország védelme nem a NATO feladata. Hú, hát akkor kezdődhet is az ország militarizálása. No, a sorkatonaságot még nem hoznák vissza, de azért Bayer Zsóti 6 hónapra mégiscsak elvinné a fiatalokat katonának. Bájdövéj jegyezném meg, a lovarda a Várban és a felújított Ludovikán tökéletesen passzol ebbe a pátoszba.

4. De hogy miért is van szükségünk erős hadseregre? Ugyanakkor bizonyos értelemben a NATO-tól függetlenre is (ha már a miniszterelnök úr szerint hazánkat nem a NATO-nak kell megvédenie)? Egyrészt magától értetődő, hogy a migránsok elleni harcot csak erős hadsereggel nyerhetjük meg. Másrészt viszont egy igazi évszázados hazafi (csak úgy, mint Horthy Miklós kormányzó) szent célként egyetlen dolgot tűzhet zászlajára, a határrevíziót. Erre már 2010-ben elkezdődött a felkészülés, amikor június 4-t a nemzeti összetartozás napjának nyilvánították. Önmagában ez egy fontos és szép gesztus minden magyar felé. Emlékeznünk kell mind a nemzet sikereire, mind tragédiáira. Ám a megemlékezés csak addig a pontig saját ügyünk, amíg ezzel nem gerjesztünk feszültséget határainkon túl, és nem kerülünk ellentétbe a környező országokkal. Lassan 100 év telt el területeink elvesztése óta, és azóta sok minden megváltozott. A magyar népesség aránya még kisebb az elcsatolt régiókban. Sőt, öt ország (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia és Románia) már szövetségesünk az EU-ban.

Raffay Ernő hiába is vizionálja Trianon felülvizsgálatát, arra hivatkozva 1938 és 1941 között a nagyhatalmak támogatásával (leginkább a náci Németország segédletével) többször is sikerrel jártunk, az EU sosem fog támogatni egy ilyen határrevíziót. Csakis mástól, egy másik nagyobb hatalomtól remélheti a magyar kormány a támogatást. Nem sok nagyhatalom lenne ebben cinkos, egyedül Oroszország jöhet szóba. Putyin bekebelezte a Krím-félszigetet, és ki tudja még, merre próbálkozik a volt szovjet tagköztársaságok közül. Horthy Hitlerhez törleszkedett, Orbán most Putyinhoz. Ám békés úton sosem mehet végbe egy ilyen folyamat. Valóban háborúzni szeretnénk?

trianon_rockopera.jpg

5. Egy sokkal nyugalmasabb témában is nyomokban felfedezhető a párhuzam a Horthy-korszak és a jelen Magyarországa között: a FILMIPAR. Az 1930-as években fokozatosan erősödött a magyar filmipar. Több stúdió is ontotta a filmeket, főleg, miután adókedvezményt kaptak a saját gyártású filmek után. Olyan klasszikusok születtek ekkor, amelyeket időről időre a mai napig vetítenek a tévécsatornák, és amelyekből akár egy-egy dalt is el tudunk dúdolni. Ugyebár azért a mai magyar filmipar ettől még távol van, de azért Andy filmügyi kormánybiztossá történő kinevezésével hatalmas lendületet kapott a mai magyar film. Jóllehet Andy örülne a történelmi témájú filmeknek, megfelelő forgatókönyv híján várni kell azok sorozatgyártására. Addig is historizálás helyett megnézhetünk egy Pappa Piát, egy Viszkist, de olykor egy-egy Enyedi Ildikó vagy Mészáros Márta alkotást is. A lényeg, a film egyáltalán ne foglalkozzon aktuálpolitikával, és ne fogalmazzon meg kritikát a jelenlegi rendszerrel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://karambol.blog.hu/api/trackback/id/tr614040482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.11. 19:57:18

A NATO-ból való kilépés megvalósítandó 2030-ig legkésőbb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.06.12. 08:33:47

@maxval balcán bircaman: Miért is? Szeretnél újra belépni a Varsói Szerződésbe és közelről barátkozni egy-két kanos orosz katonával?

chrisred 2018.06.12. 08:35:31

@maxval balcán bircaman: Ha Oroszország agresszív katonabirodalomból békés demokráciává változik (mondjuk Putyin halála miatt), és nem Sztálin lesz többé az ünnepelt példakép, akkor akár korábban is.

langesz 2018.06.12. 08:36:32

Az összetartozás napjából a határrevíziót levezetni: szánalom !
Kedves cikkíró, merjél kicsi lenni!
Emelj ki a szövegedből triplán is!

DFK 2018.06.12. 08:40:50

Ez a nem kell hadsereg egy liberális fixáció. Meg a meg ne sértsük a szomszédokat, hát húzzuk meg magunkat.

chrisred 2018.06.12. 08:50:23

@DFK: A nem kell sorkatonaság nem egyenlő a nem kell hadsereggel.

felső határ nincs 2018.06.12. 09:04:55

A libsiktol valo megszabadulas a modernizmus sarokkove.

Sir Galahad 2018.06.12. 09:18:51

A szerző álmodozik. Soha nem lesz olyan erős hadseregünk, ami a komplett kisantant ellenében képes a revíziót végrehajtani. A haderő-fejlesztés egyrészt NATO-előírás, másrészt létérdek: bár a szomszédos országok pillanatnyilag szövetségeseink, nem tudhatjuk, mit hoz a jövő - meg kell tudnunk védeni magunkat.

czerka 2018.06.12. 09:54:20

@DFK: a hadsereget pont azért nen fejlesztik, mert a NATO tagja Magyarország és úgy vannak vele, hogy majd az USA megvédi az országot. Ha Magyarország semleges lenne, akkor lehetne erős hadserege, mint Svédországnak, Finnországnak, Svájcnak, Ausztriának.
Ja, az többe kerülne, mert minden képességet párhuzamosan kellene fejleszteni. De akkor nem lehetne azzal takarózni, hogy van a németeknek meg lengyeleknek elég tankja, minek nekünk... Mert ma ez a hozzáállás. Ez az amerikaiaknak se tetszik, ugyanis sok ország potyautas a NATO-ban.
Hadsereg kell, nem feltétlenül sorozott, de lehet egy tartalékos erő a profi sereg mellett. Lehetne otthon tartott gépkarabélya minden férfinak, mint Svájcban. Bár ettől összeszarná magát a magyar politikai elit.

@Online Távmunkás: nem csak Varsói Szerződés létezik. Ausztria, Svájc, Svédország, Finnország, Írország is semleges. Nem mondom, hogy ez az út, amit Magyarországnak járni kellene (drága), de az, hogy a NATO helyett csak a már nem létező Varsói Szerződést tudod felhozni, az butaságra vall.

chrisred 2018.06.12. 10:22:10

@czerka: Meg nagyjából az kkv-k többsége bedőlne, ha az összes 32 év alatti férfit évente négy hétre el kellene engedni tartalékos szolgálatra.

contractor 2018.06.12. 10:27:07

A 'magyar katona' kifejezés az oxymoron.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.06.12. 10:54:34

Fizetett liberális rettegők, szevasztok!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.06.12. 11:09:33

VELÜNK ÉLŐ TÖRTÉNELEM

Ennyi idővel a történtek után már elmondhatom a kétségtelen
igazságot:

Azon a napon a hátamon nem a Kormányzó úr ügetett be tetemre hívni a bűnös várost (mivel merényletektől lehetett tartani), hanem alteregója (és távoli rokona is egyben, hiszen Őfőméltósága is, mint alteregója egyaránt Noéig tudta visszavezetni a családfáját), a szerb Zdravko Csuricskin, aki az azóta már legendássá vált tetemrehívást, a Kormányzó úrhoz hasonlóan, playback-ről mondta el (mindkettőjük állandó magyar hangja Both Béla senior volt).
Hát ennyi...
Ja, azt még a magam mentségére el kell mondanom, hogy a kuplékkal (* lásd lenti példánkat!) és a kabarétréfákkal ellentétben én nem nyerítettem bele a beszédbe. Mindössze arról volt szó, hogy a szónoklat közben a stúdióban (ami a Dunán lebegő bajai monitor toalettjében volt berendezve) Both Béla senior elfogta a Kormányzó úr betlijét (a harmadik játékos a menekülés közben a körükben ideiglenesen megpihenő Kun Béla volt) és emiatt jókedvűen beleröhögött a beszédbe. Én, hogy mentsem a helyzetet, természetesen kitátottam a számat, de azt hang nem hagyta el (csak egy félliter nyál, de annak oka a negyedkiló savanyúcukorban keresendő).
Örülök, hogy végre tisztázhattam magam.
Köszönöm.

vitéz Rárófalvy Ricsnyeczszkíj Ráró

*Mint a mókus fenn a fán,
Horthy lova oly vidám,
Nyi-ha-ha, nyi-ha-ha-ha, ha-ha!
Hogyha röhög valahol,
A kormányzó lovagol,
S izzad estig kora reggel óta.
Nyergek mállanak,
Kormányzó-háj alatt,
Oly vidám az élet,
Népét a Tata
Tetemre hívta ma,
Csodaszép, gyönyörű az élet!

Rettegek mert ballib vagyok 2018.06.12. 11:52:15

Horthy a legnagyobb államférfiak egyike volt.

Így szinte bármi amit helyesnek gondolna, az bizonyosan hasznos és jó is.

Szöges ellentétben a ballibekkel, akiknek Trianont, az Oroszokat, és minden országrontást köszönhetünk.

nookedli 2018.06.12. 12:15:36

Annyira szánalmas már ez a Horthy és Hitler démonizálás. Utána kellene olvasni, nem mindig csak elferdíteni a történelmet! Meg kell azt is érteni, hogy az 1930-as évek nem a 21. század volt, ahogy azelőtt 100 évvel is teljesen máshogy büntették meg a hazaárulókat. Hitler munka alapú jóléti társadalmat teremtett meg. Akik rendszer, azaz munka ellenesek voltak, azoknak nem volt helyük benne. Emiatt kerültek internáló táborokba, nem véletlen volt kiírva, hogy a munka szabaddá tesz. Rengeteg oda szállított zsidót elengedtek, ha megváltoztak, illetve arról se sokat beszélnek, hogy Hitler a 30-as években megállapodott a cionistákkal, hogy az akkori palesztin területekre mehetnek szabadon. Jobban is belemehetnénk a tények feltárásába, de felesleges, mert aki kimondja az igazságot, azt megbélyegzik, vele szemben előítéletesek lesznek.

chrisred 2018.06.12. 12:30:34

@nookedli: Vagyis az osztrák születésű Hitler megengedte a német születésű zsidóknak, hogy szabadon elhagyhatják Németországot? Micsoda nagy lélek! Amúgy a zsidók többségével ellentétben neki soha nem volt rendes munkahelye, talán vele kellett volna kezdeni az átnevelést.

2018.06.12. 13:14:56

Egy ci...vilnek még ez is fejlődés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.12. 13:22:01

@Frady Endre:

Mint a mókus fenn a fán,
A balliba oly vidám,
Pofájából mindig jön a kvóta.
Ha tüntizik valahol,
Sok álcivil így dalol,
Gágog hosszú évek óta:

Évek szállanak brüsszeli segg alatt,
Sorostól hullanak a pénzek,
Színes buzmenet lassan elhalad
Gyertek, migri agysebészek!

Bérretteg és kommentel,
Halandzsáz és kettősmér,
Nincsen érv, ami kifog rajta.
Sártdobál és neheztel,
Gyűlöli a kisembert,
Ő egy ilyen állatfajta.

miketbeszéltek 2018.06.12. 13:31:00

@maxval balcán bircaman: Látszik, hogy a kommunista irodalom a példaképed.

miketbeszéltek 2018.06.12. 13:32:29

@nookedli: Meséld el a sok kiirtott zsidó kisgyermeknek, stb. hogy a munka szabaddá tette őket:-(

2018.06.12. 13:53:38

Ha az embernek van egy stratégiai lényeglátással egybefűzött jövőbeérző képessége, az addig évekig szenved, amíg végre el nem kezdenek mások is ilyeneket látni.

2018.06.12. 13:54:55

@miketbeszéltek: Én el tudnám és ők meg is értenék. Hisz abból profitálnak, hogy te nem, sőt elképzelni sem tudod.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.06.12. 13:56:30

@metal: Csodálod? A stílus és a külalak erős B1-es jellemzőket mutat. Semmivel nem jobb, mint az a bullshit, amit ott terjesztenek.

Ami pedig a cikket illeti, okosabban kellene megválogatni, hogy milyen sz@rba nyúlkál bele, mert a végén még ő maga is sz@ros lesz.

1. várba költözés... Hát ez ugyan meghökkentő, de kutyát-macskát nem érdekli, közcélú épületek közcélú hasznosítása, ja, hogy szimbóleum, meg hogy ennek a szimbóleumnak bizonyos körökben jelentősége van... Hidde el kisöreg, az ország lakosainak 99%-a lesz@rja, hol székel a kormány :-) Aztán meg, amikor le lesznek váltva, akár majd el is lehet onnan költözni, de akár megtetszhet az új kúrmánynak is...

2. kacsalábon forgó stb... ha jobban körülnézne, szemellenző nélkül, akkor minden településen megtalálná a lokális kiskirályt, akinek ottan palotája van. Nem védeni akarom a kormány tagjait, de nem kirívó eset, sem a méret sem pedig a kialakítás, ráadásul a két!! felsorolt fószer közül csak Lézer Jani exkormánytagot lehet kárhoztatni, mint kormánytagot aki palotát épített, Tiborcz vejkó pedig sosem volt kormány tag... Nagyon erőltetett egy fecskéből nyarat vizionálni. Aztán meg meglehet nézni azt a düledező viskót is, amibe Kurcsány et. lakik.....

3. Haccsereg... Ha költenek az a baj, ha nemköltenek az a baj. A díszszázad ráadásul olyan, hogy minden vendég, aki jön (Putyintól ... Merkelig) találkozik a díszszázaddal. Ha valahol rendezvény van a vendégek találkoznak a díszszázaddal. Olyasmibe kötsz bele, ami minden országban kiemelt dekorációs jelenséggel bír. Ha a régi kardok dísze megkopott, és újat vesznek FILLÉREKÉRT akkor mif@sznak balhézol? ehhez képest a metrófelújítás több ezerszer többe kerül.

4. Határrevízió? Sokak vágyálma, de soha nem lesz belőle semmi, ez csak sima ballib bérrettegés.

5. Filmipari para. Hát b@szki, lehetne ezerrel csinálni neked tetsző politikai filmeket is, ahol az ÁVÓ-s Orbánvitézek vallatják a Kurcsányita tisztviselőket, meg a Hunvaldokat, meg hogy lopnak-lopnak-lopnak a politikusok, és betilják a buznyákfelvonulást (pedig nem is), DE azokat a kutya nem nézné meg. Míg a most készülő filmeket úgy ahogy megnézik, vannak komoly sikerek is, nemzetközi sikerek is, ezek az általad vizionált politikai témák ordas nagy bukások lennének, közel 0 bevétellel. Akkor meg azér menne a sírás, hogy a politika filmek a Kádár és Rákosi korszakot idézik, és mér költenek olyasmire, ami veszteséges.

Összegezve, ismét egy olyan sz@r poszt lett index főcímes, aminek gyakorlatilag semmi értelme nem volt, kivéve, ha fizettek az írójának, hogy valami szemetet kihányjon, ami a kormányt ekézi.

Jó lenne, ha nem ilyen mondva csinált dolgokkal foglalkozna az ellenzéki "sajtó", hanem elkezdene a saját háza táján rendet rakni, kitenné a szemétdombra a Maszopot és a DK-t ahová való, és keresne egy hiteles és vállalható ellenzéki formációt, ami mögé értelmesen be lehet állni, mert amíg nem lesz ilyen, addig ÉN az MKKP-ra szavazok, és figyeljétek meg, egyre többen leszünk, ahogy látjuk, hogy a ellenzéki sz@rhalom nem kezd el komposztálódni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.06.12. 14:00:35

@maxval balcán bircaman: Ugye milyen kilátástalanul nehéz énekelhető verset írni? ;-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.12. 14:03:21

@Frady Endre:

Bevallom, alapszintű csak a tudásom ebben. Mindig utáltam az éneklést. Zenében is csak a tiszta, emberhang nélülit szeretem.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.06.12. 14:21:30

@maxval balcán bircaman:
"Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga. Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja."
/Kodály Zoltán/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.12. 14:36:30

@Frady Endre:

Én inkább a ballib gágogás rejtelmeit tanulmányozom, ez kimaradt Kodálynál.

czerka 2018.06.12. 15:30:25

@chrisred: Svajc, Ausztria, Finnország, Svédország, Írország is hogy bedőlt, mert semlegesek...
Nyilván van költsége a semlegességnek, tartalékos haderőnek, de máshol megoldották ezt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.06.12. 18:49:10

@czerka: A Varsói Szerződést Bircának írtam, aki visszasírja a kommunizmust, imádja az oroszokat és a Fideszt.

chrisred 2018.06.13. 05:19:06

@czerka: Ja, ahol az embereknek van magánvagyona, és nem kobozza el az állam.
süti beállítások módosítása